KCDP’ye açılan davaya karşı kadınlar sokakta
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) hakkında açılan hukuksuz kapatma davasına tepki gösteren kadınlar, birçok ilde alanlara çıkarak ‘Kadın mücadelesi yargılanamaz’ dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformunun (KCDP) kapatılması için açılan davaya kadınlar sokaklarda yan yana gelerek cevap verdi: “Kadın mücadelesi durdurulamaz.”

İSTANBUL

Fotoğraf: @KadinCinayeti Twitter hesabı

Kadıköy iskelede yan yana gelen kadınlar KCDP'ye açılan kapatma davasını protesto etti. KCDP Derneği Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Öldürülen kadınların yakınlarıyla kurulan derneğimiz ve mücadelemiz durdurulamaz, mümkün değil. Bu ülkede yetkililer kadın cinayeti verilerini açıklamıyorken bizler yayınlıyoruz. Bunların aşk, sevgi, kıskançlık, namus değil kadın cinayeti olduğunu anlatıyoruz" diye konuştu. KCDP Derneği Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, yaptığı konuşmada "Bize dokunmak, Helin'e, Özgecan Aslan'a, Pınar Gültekin'e dokunmaktır. Bu dava kamu hizmetine dokunma davasıdır. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

İZMİR

İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz” pankartı açarak “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın mücadelesi durdurulamaz” ve “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı. Katledilen kadınların ailelerinin yanı sıra İzmir Kadın Platformu (İKP), EMEP, Mor Sarmaşık, Eşitlik, Kadın Savunma Ağı gibi birçok kadın örgütü de eyleme katıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu (KCDP) adına konuşan Elif Tunca, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak bugüne kadar asla yalnız yürümediklerini belirterek “Biliyoruz ki haklı mücadelemize yönelik bu saldırılar karşısında da asla yalnız yürümeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İzmir Kadın Platformu (İKP) adına söz alan Nuray Öztürk ise, kapatma davasının kadınlara yönelik saldırının bir parçası olduğunu söyleyerek, “Ama biz on binler olup sokakları dolduran kadınlarız, hayatlarımızdan, dayanışmadan vazgeçmeyiz. Dayanışmamızla, örgütlülüğümüzle bize bu hayatı zindan eden erkek egemen tek adam rejimi ve sermaye iktidarını alaşağı edeceğiz. Önümüz 1 Mayıs, 8 Mart’tan alığımız güçle, alanlarda olmaya, taleplerimizi örgütlemeye, dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi yargılanamaz engellenemez” diye konuştu. Öte yandan Adana’da Atatürk Parkı’nda Adana Kadın Platformu ve KCDP tarafından yapılan ortak açıklamayla davanın hukuksuzluğuna işaret edildi. Konuşmalarda 1 Haziran’da görülecek davaya katılım çağrısı yapıldı.

ANKARA

Ankara’da “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz” sloganıyla Kuğulu Park’ta bir araya gelmek isteyen kadınlara polis izin vermedi.

Eylem saati öncesinde Kuğulu Park’ın çevresini çevik kuvvet otobüsleri ile çeviren polis ekipleri, parkın girişine arama noktası kurdu. Afiş ve pankart ile parka gelen kadınların girişine engel olundu.

Tunus Caddesi’ne uzaklaştırılan kadınlar, cadde üzerinde basın açıklaması yaptı. açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Biz her ay kadın cinayetleri verileri yayınladık. Biz bunları yaparken onlar bize kapatma davası açtı. Kadınlar buna izin vermez. Bizim önümüze kolluk kuvvetleri yıkmak yerine İstanbul Sözleşmesi’ni uygulasınlar. Bu baskılar, kapatma davaları mücadelemize engel olamayacak. Şiddet uygulanan kadınlar sizden çok bize başvuruyor. Biz size inat kadın cinayetlerini durduracağız. Asla vazgeçmeyeceğiz.”

Eyleme, Çankaya Üniversitesi'nde araştırma görevlisiyken öğrenci Hasan İsmail Hikmet tarafından üniversitedeki odasında öldürülen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar da katıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası yerine teşekkür etmemiz gerekiyor. Kızım Ceren Damar katledildikten sonra yakından tanıdığım, takip ettiğim bu insanlar ülkemin neresinde kadın cinayeti ya da kadına şiddet olsa anında oraya gidiyorlar. Herkesin huzurunda bu insanlara mağdur ailesi olarak teşekkür ediyorum. Bu kapatma davası en kısa zamanda düşürülmeli” dedi. (GAZETE DUVAR)

ADANA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Adana Atatürk Parkı'nda 14:00’de yan yana gelen kadınlar Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğinin hukuksuzca kapatılamayacağını söyledi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına basın açıklamasını okuyan Pelin Türker, "Kadın cinayetlerini durdurmak bir yana, her gün artışına bilfiil izleyenlerin devri sona eriyor. Bu çırpınışları boşuna olduğu gibi, bu davaları da boşunadır. Kadın cinayetlerini durdurana kadar durmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Kadın cinayetlerini de, şiddeti de, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de, bu hukuksuzlukları da durduracağız" dedi.

Adana Kadın Platformu adına konuşan Avukat Sevil Aracı, KCDP ile dayanışma çağrısında bulundu.

Basın açıklaması 1 Haziran'da görülecek davaya kadınların yoğun katılımı çağrısı ile sonlandırıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na yönelik açılan fesih davasını protesto etmek üzeren toplanan çeşitli meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri açıklamalarda bulundu.


İlgili haberler
KCDP’ye kapatma davası: Kadınların mücadelesi durd...

KCDP neden kapatılmak isteniyor? Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Temsilc...

KCDP’den şiddetten korunma kılavuzu

Kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planını sunan bir kl...

Adana Kadın Platformu: Kadın mücadelesi yargılanam...

Adana Kadın Platformu, Diyarbakır'da yapılan gözaltılara karşı 'Kadın mücadelesi yargılanamaz' demek...