'Keşke çocuklara bir öğün ücretsiz yemek verilse...'
"Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilsin" çağrısını yaptığımızı duyan veliler, merakla dileklerini paylaşarak bizimle sohbet etmeye başladılar.

Panayır Mahallesi'nde, okul çıkışında velilerle buluştuk. "Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilsin" çağrısını yaptığımızı duyan veliler, merakla dileklerini paylaşarak bizimle sohbet etmeye başladılar. Yeni dönemin başlamasıyla birlikte, okula koşarak giden öğrencilerin heyecanının yerini, kederli ve düşünceli bakışlarla dolu gözlere bırakmıştı. Veliler, okul kıyafetlerinin ve kırtasiye malzemelerinin mali yükünü taşımaktan ziyade, okullardan bitmek bilmeyen etkinlikler, kağıt masrafları ve eğitim ücretleri arasında sıkışan çocuklarının sağlıklı beslenmesi konusundaki endişeleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Birinci sınıfa giden oğlunu okuldan almaya gelen Aydın, "Okuldaki yiyecekler sağlıklı olmadığı için çocuğumuzun beslenmesini evden hazırlıyoruz. Bazen ekmek arası peynir, bazen domates ve salatalık koyabiliyoruz" diyor.

YİYECEKLER YARIM YARIM BESLENME ÇANTALARINDA

Sonrasında Ayşe ile karşılaşıyoruz. Ayşe’nin üç çocuğu var, hepsi okuyor. Kampanyadan bahsedip çocuklarının beslenmesini hazırlarken yaşadığı zorlukları sormaya başlıyoruz. Ayşe, "O kadar zorlanıyorum ki 3 tane öğrencim var, hangi birine neyi yetiştireceğimi inanın bilmiyorum. Yiyecekleri yarım yarım koymak zorunda kalıyorum" diyor. Okulun verdiği beslenme listesine uymak konusunda da zorlandığını ekliyor: "Uyamıyorum ki evde ne varsa onu koyuyorum. Marketler zaten ateş pahası."

‘KEŞKE ÜCRETSİZ YEMEK VERİLSE, GÖZÜM ARKADA KALMAZ’

Sohbetimize katılan Seher, bir kızının ilkokula gittiğini söylüyor. Kızının kalp hastası olduğunu belirten Seher, hastalığı nedeniyle beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor. Kızının okul kantininden yiyecek almasına izin vermediğini, hem sağlıklı olmadığı hem de pahalı olduğu için zorlandığını ve bu nedenle kızının okula aç gittiğini ifade ediyor. Seher, gözleri dolu dolu "Keşke bu kampanya gerçekleşse, belki o da yer, benim de gözüm en azından arkada kalmaz" diyerek iç çekiyor.

'BEN NE YAPABİLİRİM?'

Nurgül ile karşılaşıyoruz sonrasında. Kampanyadan bahsediyoruz ve heyecanla dinlerken, "Ben ne yapayım sizin için? Okuma yazmam yoktur ama keşke bu söylediğiniz olsa, o kadar isterim ki" diyor. Van’dan yeni taşınmış biri olarak Nurgül, kiraların çok yüksek olduğunu ve 5 çocuğu olduğunu belirtiyor. Tek başına çocukları için yeni bir hayat kurmak için Bursa'ya gelmiş. Ancak, ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuklarının beslenmesini sağlayamıyor. "Okuldan sürekli para istiyorlar, kağıt parası, etkinlik parası, kitap parası... Hangisine yetişeceğimi şaşırdım. Evde ne varsa onu çantasına koyuyorum, ne yapayım? Gelip baksınlar, elimde hiçbir şey yok" diyerek sıkıntısını dile getiriyor.
Veliler ile yaptığımız konuşmalar her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı okul yemeği kampanyasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor ve velilerin bu konudaki güçlü arzularını vurguluyor. Veliler, çocuklarının beslenme sorunlarının çözülmesi için umutsuzca çaba harcıyorlar ve böyle bir kampanyanın hayata geçirilmesini bekliyorlar.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bir öğün ücretsiz yemek için ‘Ne yapabiliriz? soru...

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı kampanyasını büyütmek için Adana Yüreğ...

Çocuklar ‘anne neden beslenmem böyle’ demesin diye

Filiz de her gün çocuğunu okula gönderirken beslenme çantasına ne koyacağını düşünen, yeri gelince ‘...

Beslenme çantaları dolmuyor, veliler şikayetçi: Eğ...

“Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilsin” çağrısını duyup “Bizim de sesimiz...