Kiralar artıyor, nasıl ödeyeceğimizi kimse düşünmüyor!
Dersim’de yaşayan bir üniversite öğrencisi ve bir yeni mezun genç kadın ile yaşadıkları barınma sorununu anlattı.

Hem konut fiyatları hem de kiralar gün geçtikçe artıyor, barınma bir hak olmaktan öte vatandaşın belini büken ağır bir yüke dönüşmüş durumda. Hele bir de öğrenciler için bu yük taşıması neredeyse imkansız hale geliyor. Dersim’de yaşayan bir üniversite öğrencisi ve yeni mezun bir genç kadın ile yaşadıkları barınma sorununu konuşuyoruz.

‘YEDİĞİM YEMEKTEN BİLE KISMAYA ÇALIŞIYORUM’

Munzur Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümünden bir öğrenci “Diğer ev kiraları 1500, 2 bin lira iken benim kiram 1000’di. Ev sahibim ‘mahallede diğer evlerin kiraları yüksek, artık benim de zam yapmam gerekiyor’ diyerek kiramı artırdı” diye başlıyor söze. Ev sahibine karşı çıkmak istediğinde ev sahibinin “Her gün bir şeylere zam geliyor artık kiraların 2000-2500 olması gayet doğal” dediğini ifade ediyor. Üniversitede ikinci bölümünü okuduğu için burs alamayıp aile desteğiyle geçinmeye çalışıyor ancak zamlar yüzünden hiçbir şeye yetişemediğini söylüyor: “Sosyal faaliyetlere neredeyse hiç katılmıyorum, onu geçtim yediğim yemekten bile kısmaya çalışıyorum. Atanabilmek için okuyorum fakat bu şartlar altında çalışmak zorunda kalıyorum, bu durumda derslerimden geri kalmış oluyorum.”

‘ASGARİ ÜCRETLE ANCAK AYIN İLK ON GÜNÜ GEÇİNEBİLİYORUM’

Üniversiteyi bitirip kendi bölümünden iş bulamadığı için akaryakıt istasyonunun marketinde çalışan bir genç kadın ise kirasına yapılan yüksek yüzdeli zammı şöyle anlatıyor: “Benim de kiram bin lira iken dördüncü aydan sonra 600 lira zam yapıldı. Bu zamların sebebini sorduğumda ise ev sahibim her yerde böyle olduğunu her şeye günlük zam geldiğini dile getirdi. Ben harita teknikerliği bölümünden mezun olup kendi alanımda iş bulamadığım için şimdi markette asgari ücretle çalışıyorum. Benim sadece 2 öğün yemeğe verdiğim para 1200 civarı tutuyor. Kiram 1600, bunun yanında elektriği, diğer zaruri ihtiyaçlarımı bile karşılayamayacak durumdayım.” Yalnız yaşamadığını, buna rağmen asgari ücret hiçbir şeye yetmediği için bu zamlarla ancak aldığı ücretle ayın ilk 10 günü kendini geçindirebildiğini söyleyen genç kadın, “Çalışma saatlerimin dışında ek işler yaptığım da oluyor, bazen günde 14 saat çalıştığım oluyor ve buna rağmen ancak faturalarımızı zar zor ödeyebiliyoruz” diyor.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Şiddet, güvencesiz çalışma, artan kiralar Fatma ve...

‘Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden biri aradı, gittik görüşmeye. Bize yol gösterdiler. Sayelerind...

Bir kadın tek başına neden ev kiralayamaz?

‘Eve erkek gelecek mi?’, ‘Burası aile apartmanı’… Bunlar kiralık ev ararken her genç kadının duyduğu...

Tekstil işçisi Sultan: Borcu, kirayı, faturaları ç...

Geçinemeyen Tekstil işçisi Sultan zorunlu giderleri çıkınca kendine kalan ücrete ‘zıkkımın kökü’ ben...