Kocaeli: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar cinayetlerin suç ortağı!
Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katledilmesini protesto etti.

Antalya’da beş gündür kendisinden haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katledilmesini protesto eden kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifinin çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Eğitim Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan okudu. Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katili Mustafa Murat Ayhan’ın tutuklandığını belirten Arıkan, “Kahramanmaraş’ta da 3 gündür kendisinden haber alınamayan Emine Gökkız’ın ormanlık bir alanda cansız bedeni bulundu. Yetkili makamlar seferberlik ilan ettiklerini açıklıyor. Etkin bir soruşturma sürecinin gerektirdiği gibi kayıp ihbarı geldiğinde seferberlik ilanı yapılmalıdır. Kadınlar öldürüldükten sonra seferber olunması değil bizler hayattayken bizlerin korunması için etkin bir süreç yürütmek zorundasınız” dedi.

‘İKTİDAR KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARI SÜRDÜRÜYOR’

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından karakola giderek uzaklaştırma kararı isteyen kadınların çoğunun geri çevrildi, adli yardım bürolarına başvuran kadınlardan bununla ilgili yoğun şikayetler alınmaya başlandığını söyleyen Arıkan, “Tedbir kararları gerektiği gibi uygulanmamaya başladı. Korumadığınız için öldürülen her bir kadının kanıyla yazılan sözleşme, haklarımız kadınların ‘ölmek istemiyorum’ çığlığıdır. Kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürülen kadınları yok sayamazsınız. Hepimiz biliyoruz ki kadınları karakollardan geri gönderenler, ‘lezbiyen mezbiyen yok öyle bir şey’ diyenler, kadın düşmanı politika üretenler, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, kadına yönelik şiddetin, LGBTİQ+’lara yapılan her türlü nefret saldırısının suç ortağıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar, kadın katillerinin değil bizim önümüzde duranlar, siz cinayetlerin ve istismaların suç ortağısınız! Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek-devlet şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

‘SUSMUYOR, HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’

Cinayet faillerinin cesareti, iktidarın kadınlar için ürettiği politikalardan aldığını belirten Arıkan, “Durum bu denli barizken kadına yönelik şiddetin aleni bir şekilde önleme gibi bir amacı olmayan iktidarın, erkek yargısı da değirmene su taşıyor. Kadınları öldürürken haz almadığını iddia eden erkeklere, ‘İyi hal’, ‘tahrik indirimi’ adı altında cezai indirim uygulayan iktidarın yargısına güveniyor olacak ki Cemal Metin Avcı son savunmasında Pınar Gültekin’i katlettiği için neredeyse kendini haklı bulan açıklamalar yaptı. Mahkeme heyetine, ‘Sizce ben katil miyim?’ diye soran failin, Ankara’da iş görüşmesi için gittiği otelin 5’inci katından şüpheli biçimde düştüğü iddia edilerek öldürülen Gamze Açar’ın ardından ‘kendini attı der yırtarız’ diyen cinayet faillerinin bu cesaretlerini, iktidarın kadınlar için ürettiği politikalardan aldığı ortada. Bizler, yangın yerine dönmüş bu ülkede büyüyen isyanımızla bir kişi daha eksilmeyene kadar susmuyor, mücadelemizden, haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Şiddetsiz, eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Beşiktaş Kadın Dayanışması: 1 Temmuz’un isyanıyla...

Beşiktaş Kadın Dayanışması, katledilen Azra ve Emine için Beşiktaş sokaklarından, ‘Hayatlarımız için...

Antalya Kadın Platformu: Kadınları katledilen bir...

Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız’ın katledilmesini protesto eden Antalya Kadın Platformu, ‘Ka...

Samsunlu kadınlar: Katiller aramızda!

Katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için açıklama yapan Samsun Kadın Dayanışması, ‘Ka...