Kocaelili kadınlar: Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız
Kocaeli Kadın Platformu Ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, ‘Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız’ ifadelerine yer verildi.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi bugün İzmit Belediye İş Hanı önünde “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya EMEP İl Başkanı Arzu Erkan ve platform üyeleri katılım sağladı.

‘KİMSE İÇİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Platform adına açıklamayı okuyan Avukat Elif Yetigin şu ifadelere yer verdi; “ABD’nin 11 Eylül sonrası “ya bizdensiniz ya onlardan” diyerek Afganistan’da başlattığı ve sonra birçok ülkeye yayılan savaş ve işgal politikaları 20 yıllık büyük bir yıkım ve sonuçta da Taliban’ı iktidara getirdi. Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığı söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+ lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları… Kısacası Taliban karşıtı olan hiç kimse için can güvenliği yok.

‘KADINLARIN ÇIĞLIĞI ÜLKE SINIRLARINI AŞTI’

Türkiye açısından da durum farklı değil. NATO çatısı altında yürütülen işgal operasyonuna Türkiye daha en başından dahil oldu, 20 yıl boyunca Afganistan’da işgale hizmet etti. Şimdi de Taliban’la irtibat halindeyiz diye açıklama yapıyor Erdoğan. Afganistan’da yaşanan yıkımın, Taliban rejiminin işlediği ve işleyeceği suçların sorumlusu 20 yıldır NATO çatısı altında işgal ve savaş politikalarını sürdürenlerdir. Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin ülkeye vadedebileceği hiçbir şey yoktur.Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla önce kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Biliyoruz ki bu tesadüf değil. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız için direniyoruz.


‘SES OLMAK İÇİN BUGÜN SOKAKTAYIZ’

Ana akım medya Taliban’ın “Kadın haklarına saygı göstereceğiz” sözünü yayıp Taliban militanlarının kıyafetlerini haber yapmaya devam ededursun, gerçekler sınırlı iletişim ağlarına rağmen herkese ulaşıyor. Kabil'den gelen ilk haberlerde duvardaki kadın resimlerinin boyayla kapatıldığı, Herat'ta kadınların üniversiteye sokulmadığı, bazı kadınların evlerinin kapılarına dayanıldığı, kadınlara peçe takma zorunluluğu getirildiği, kadın gazetecilerin çalışmasına engel çıkarıldığı vardı. Afganistanlı kadınlar “bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin” diye çağrılar yapıyor. Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afgan kadınlar çalışma hakkını, eğitim hakkını ve siyasete katılım hakkını istiyorlar. Güvenli bir toplumda yaşama haklarını istiyorlar.Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız.

‘ASLA KABUL ETMİYORUZ’

“Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok” diyen şimdi de Taliban’la irtibat halinde olduğunu açıktan ilan eden 12’nci Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapma, anlaşma, meşrulaştırma, tanıma!Savaş ve işgale verdikleri destekle neden oldukları göçün sorumluluğunu almayıp, sınırlarımıza Afgan akını var diyerek, duvar örmeyi vadederek göçmen sorununu Avrupa Birliği ile bir pazarlık konusuna çevirenler ve “sınır namustur” gibi ırkçı ve cinsiyetçi bir sözü parti binalarına asanlar artan ırkçılığın neden olacağı yıkımın sorumlularıdır. Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan ve gündelik yaşamlarında sömürüyü ve şiddeti en ağır şekilde hisseden göçmen ve mültecilerin hedef alınmasını asla kabul etmiyoruz. Irkçılıkla ayrışmayacak haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmak için birleşeceğiz.

‘AFGANİSTANLI KADINLARIN YANINDAYIZ’

Devlet göçmen ve mültecilerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmemektedir. 1 Temmuz’da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi de bunun bir göstergesidir. İstanbul Sözleşmesi “Göç ve İltica” bölümündede sıralanan 59. 60. ve 61. maddeler mülteci kadınları şiddetten koruyan, onlara statü sağlayan hükümler getiriyor. Sözleşmeden çekilmek toplumsal cinsiyete dayalı şiddet eylemlerine maruz kalan mülteci ve göçmen kadınları güvencesiz bırakmak demektir. Göçmen ve mülteci kadınların hakları için mücadele edeceğiz.Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dün nasıl Ezidi kadınları İŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.”

Fotoğraf: Özgün Erbulan


İlgili haberler
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Afgan gazeteci kadı...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı açıklama ile risk altındaki Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz...

Antalya Kadın Platformu: Afganistanlı kadınlar içi...

Afganistanlı kadınlar için destek açılaması yapan Antalya Kadın Platformu, ‘Afganistanlı kadınlar ya...

Afganistan Kabil’den bir kadın: ‘Afgan kadınları s...

Afgan bir kadın gazeteci Masih Alinejad'la yaptığı röportajda Afganlı kadınlara seslerini çıkarma ça...