Korona günlerinde kadınlardan 6 talep
Korona süreci salgını boyunca kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken 155 kadın örgütü yayımladıkları imza metniyle taleplerini dile getirdi.

Çeşitli kurumlardan, kadın örgütlerinden ve siyasi partilerden kadınlar “Korona günlerinde kadınlar birlikte güçlü” diyerek taleplerini açıkladılar. 155 imzanın olduğu metinde “Biz kadınlar korona günlerinde de birlikte güçlüyüz, birbirimizin güvencesiyiz” dendi.

Kadın örgütleri #MorPazartesi hastagiyle sosyal medyada şu talepleri duyuracaklar:

-Üretim durdurulsun, zorunlu olmayan sektörlerde çalışanlara ücretli izin verilsin. Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet ücretsiz olmalı, kira alınmamalı, ücretsiz gıda yardımı yapılmalı. İşten çıkarılanlar için koşulsuz işsizlik maaşı, zorunlu olmayan sektörlerde çalışan herkese derhal ücretli izin istiyoruz. Çalışması zorunlu olan sektörlerin çalışanlarına ise yeterli ekipman sağlanmasını, yaygın test uygulanmasını, can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz!

- Bir engeli olmayan herkes zorunlu olan tüm temizlik, bakım gibi işleri eşit biçimde üstlenmelidir.

- 6284 askıya alınacağına erkek şiddetinin arttığı bu dönemde daha etkili uygulanmalı, uzaklaştırma kararlarının alınması zorlaşmak yerine kolaylaşmalı ve denetlenmeli, kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin öngördüğü şekilde önleyici ve koruyucu mekanizmalara erişebilmeli.

- ALO 183 hattının acil şiddet hattına dönüştürülmesi veya kadına yönelik şiddetle ilgili acil hat oluşturulması, ALO 155’in gerekli ihbarları alması ve vaktinde müdahale etmesi şart. Sığınaklarda şeffaf bir süreç işletilmeli, test yapılmalı. Kalabalıkların bir arada kalmadığı, düşük kapasiteli daha fazla alternatif sığınma alanı sağlanmalı. Kadına şiddet ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları acil koordinasyon birimi oluşturmalı. Artan erkek şiddetine karşı acil önlem planı hazırlanmalı.

Mahpusların sağlık hakkı için önlemler alınmalı, test uygulanmalı, dezenfektan, temizlik malzemeleri, maske, eldiven, kolonya verilmeli, su kotası kaldırılmalı, 24 saat sıcak su verilmeli. Yeterli sağlık hizmeti ve sağlıklı beslenme sağlanmalı, yemekler iyileştirilmeli. Cezaevlerindeki hasta ve yaşlı mahkumlar ile hamile ve çocuklu kadınlar ayrım gözetilmeksizin serbest bırakılmalı. Cezaevlerinde kimse can güvenliklerinin sağlanamadığı koşullarda tutulmamalı, ama kendilerine şiddet uygulayan erkekler cezaevinde olduğu için rahat nefes alan kadınların can güvenliği de tehlikeye atılmamalı.

- Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanları sağlansın, yaygın test uygulansın, sağlık çalışanlarının çocuklarının bakımı için devlet sorumluluk alsın, virüsün evlere yayılmasını önlemek için sağlık çalışanlarının barınma sorunu çözülsün. KHK ile işten atılan, beraat eden, takipsizlik kararı verilen veya atama bekleyen sağlık emekçileri görevlerine başlatılsın.

İlgili haberler
Koronavirüs salgını kürtaj olmak isteyen kadınları...

Salgın sırasında, korona hastaları dışında farklı sebeplerle hastanelere başvurması gereken kişiler...

‘Koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddet yüzd...

Türkiye dernekleri Federasyonu (TKDF): Salgın günlerinde fiziksel şiddet yüzde 80, psikolojik şiddet...

Salgın sürecinde şiddet yüzde 27,8 arttı!

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin 28 kentte 1873 kadınla gerçekleştirdiği anketin sonucuna...