‘Kürt Kadınlarının Sesini Duymak ve Dinlemek’ etkinliği düzenlendi
İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi öncülüğünde Kürt Kadınlarının Sesini Duymak ve Dinlemek başlıklı çevrimiçi sanal toplantı gerçekleştirildi.

İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi öncülüğünde Kürt Kadınlarının Sesini Duymak ve Dinlemek (Bihîstin û guhdarîkirina Dengê Jinên Kurd) başlıklı çevrimiçi sanal toplantı gerçekleştirildi. Etkinliğe Hollanda’nın Utrecht kentinden Türkiye’de de araştırmalar yapan sosyal antropolog Marlene Schäfers, Diyarbakır’dan, Kürt kültür mirası araştırmacısı Zeyneb Yaş ve Dengbêj Xalîde katıldı.

Kürt kadınlarının sesinin nasıl duyulup, dinlendiğinin, kimlerce ses olarak dile getirilip, temsil etme gücü kazandığının ve nerede sınırlarla ve sınırlamalarla karşılaştığının konuşulduğu etkinlikte sosyolog ve akademisyen Meral Akkent İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesinin çalışmalarını anlattı. Marlene Schäfers’ın Kürt kadınları üzerine çalışması olan Voıces That Matter isimli kitabın tanıtımıyla başlayan etkinlik Schäfers’ın Türkiye’de Kürt kadınları ve özel olarak dengbêj kadınlar üzerine yaptığı çalışmaları anlaşmasıyla devam etti. Van’da Dengbêj Gazîn ile çalışmalar yapan Marlene Schäfers, Gazîn ile birlikte Van’dan Erivan’a uzanan ve Ermeni sanatçı Aşık Leyli’nin de katılmasıyla bir albüme dönüşen çalışmalarını anlattı. Etkinlik Zeyneb Yaş’ın sunumunun ardından Dengbêj Xalîde’nin söylediği klamla sonlandırıldı.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Kürt Kadını – Amazonlar

Büyük bedellerin ödendiği yaşamlar, geçmişten bugüne uzanan bir serüven bu... Toprağa ana dilinde 'A...

Dengbejin mirası: Ez Gazîn im

Baskılanan sadece Gazîn’in sesi değil “Kilam söylüyorsa aşık olmuştur!” denilerek Gazîn’in etrafında...

Araştırmacı Zeynep Yaş: Dengbejlik kültürünün tari...

Şakarên Muzîka Kurdî ile kaybolmaya yüz tutmuş eserleri kitaplaştırarak, iki ciltlik bir çalışma yap...