'Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz'
Giresun Kadın Platformu tarafından 6 yaşındaki çocuğun evlendirilerek istismar edilmesiyle ilgili yapılan açıklamada; “Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz” denildi.

Giresun Kadın Platformu tarafından 6 yaşındaki çocuğun evlendirilerek istismar edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Giresun Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Emine Şenel, çocuğa yönelik şiddet ve istismarın, iktidarın kazanılmış hakları daraltan ve gasbeden, çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan politikaları sebebiyle ağırlaşarak sürdüğünü belirterek;, “Neredeyse her gün istismar vakaları ortaya çıkmaktadır. İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın onursal başkanının kızını 6 yaşındayken “evlendirdiği”, çocuğun yıllarca istismara maruz kalması ve Diyarbakır’da tecavüz edilen çocuk için “ Rızası vardı” denilerek suçlunun serbest bırakılması istismarda gelinen noktayı bir kez daha ortaya  koymuştur. Bir kadının çocukluğu boyunca üstelik  ‘ailesinin onayıyla’ istismara maruz bırakıldığına dair beyanları ile adları taciz, tecavüz ve katliamlarla anılan cemaat, tarikat ve dini vakıflar, bir kez daha bir çocuğun çaresizliğe mahkûm edilmesine, yıllarca istismara maruz kalmasına yol açmasıyla karşımıza çıkmıştır. Öte yandan söz konusu skandal,  artık neredeyse her gün bir yenisiyle karşılaştığımız kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismarın korkunç boyutunu gözler önüne sermektedir” dedi.

"GÖZ YUMANLAR DA CEZALANDIRILMALI"

Eğitim sisteminin siyasi iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki politikalarının bir sonucu olarak, dini faaliyetlerin, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve cemaatler eliyle örgütlenmeye çalışıldığı bir alan haline geldiğini belirten Şenel şunları söyledi; “Bu zihniyetin kadınlara ve özellikle kız çocuklarına reva gördüğü yaşam tarzı ise eğitim sisteminden ve toplumsal hayattan dışlayarak, kadını, yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir. Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara dini nikah kıyan din görevlileri, evlatlarını çocuk yaşta evlendiren aileler ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman tüm kişiler ve resmi otoriteler cezalandırılmalıdır.”

Diyarbakır’da çocuk istismarı suçlamasıyla görevden alınan MHP İl Başkanının beraat ettirildiğini hatırlatan Şenel; “Mahkeme ‘İstismar olsa bile çocuğun rızası var’ dedi. Kanunlara göre 18 yaşın altındaki çocuk ailesinin izin belgesi olmadan okul , müze gezisine bile gidemiyor, bankada hesap açamıyor. Ailesi yoksa devlet görevlisinin rıza belgesi olmadan çocuğunun dişini bile çekemezsin” dedi.

“TACİZDE, TECAVÜZDE ÇOCUĞUN RIZASI OLMAZ, OLAMAZ”

“Çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan,  failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden yargı, çocukları korumayan kolluk kuvvetleri, evlilik yaşının 12’ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, laik ve eşit eğitim hakkını yok sayan, cemaatlerle iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde bir toplum inşasını hedefleyen siyasi iktidar çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır” diyen Şenel şöyle devam etti; “6 yaşındaki çocukları evlendiren, taciz, tecavüz edip “rızası vardı” diyerek istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyoruz! Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”

Fotoğraf: Giresun Kadın Platformu

İlgili haberler
Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...

‘Gül gibi yuvalanan’ tarikatlar, cemaatler

Tarikat ve cemaatlerin at koşturduğu bir toplumsal ekonomik düzen, kadınlar ve kız çocukları… Sevda...