‘Leyla Aydemir’in dosyası başından beri geniş kapsamlı yürütülmedi’
Bezirhane köyünde ortadan kaybolan daha sonra cenazesine ulaşılan Leyla Aydemir’in dosyasında tutuklu bulunan Yusuf Aydemir tahliye edildi.

Ağrı’nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde 15 Haziran’da 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in 13 Ekim’de görülen karar duruşmasında Leyla’nın katleden sanık Yusuf Aydemir müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanık Yusuf Aydemir’e Ağrı 1’nci Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği “müebbet” hapis cezasını değerlendiren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1’nci Ceza Dairesi, sanık hakkında üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca diğer sanıklar hakkında verilen beraat kararlarını da bozdu.

‘SORUŞTURMA GENİŞ KAPSAMLI YÜRÜTÜLMEDİ’

Dosya avukatı Erdoğan Tunç, eksik soruşturma ve incelemeden kaynaklı dosyanın bozulduğunu ve mahkemenin, soruşturmanın ilk duruşmadan itibaren geniş kapsamlı yürütülmediğini dile getirdiğini kaydetti. Erdoğan, “Soruşturmada sanıkların telefon dinlenmeleri, HTS kayıtları yoktu. Yapılan bazı ihbarlar vardı bunun gerçekliği araştırılmadı. Sosyal medyadan yapılan bir takım paylaşımlar vardı, bunun kimler tarafından ne amaçla paylaşıldığı üzerine bir araştırma yoktu” dedi.

‘DOSYA 1’İNCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YENİDEN İNCELENİLECEK’

Erzurum Bölge Mahkemesi tarafından bozulan kararın içeriğinde gizli tanıkların usulüne göre dinlenmediği ve sanık avukatlarının soru sormalarının engellendiğini de belirten Erdoğan, Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesinin yeniden dosyası incelemesinin ardından duruşma tarihinin yeniden belirleneceğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?
Leyla'nın 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolmasının ve cansız bedeninin 18 gün sonra bulunmasının ardından Leyla'nın babası Nihat Aydemir'in amcasının oğlu Mehmet Ali Aydemir, "kasten öldürme" suçundan tutuklandı.
Olaydan yaklaşık bir yıl sonra hazırlanan iddianame, Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Mehmet Ali Aydemir ile Leyla'nın amcaları Musa Aydemir (29) ve Yusuf Aydemir (43), Besim Dursun (48) ve eşi Hatun Dursun (56), Ayşe Artam (38) ve eşi Yıldırım Artam (41) hakkında "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 14'er yıla kadar hapis cezası istendi.
BABA ŞİKAYETÇİ OLMADI, ANNE OLDU
Davanın 20 Eylül 2019 günü görülen ilk duruşmasında baba Nihat Aydemir, sanıklardan şikayetçi olmadı. Anne Şükran Aydemir ise şikayetçi oldu.
YUSUF AYDEMİR TUTUKLANDI
Duruşma sonunda mahkeme heyeti, amca Yusuf Aydemir'in suçu işlediğine yönelik somut deliller bulunduğu ve dinlenilmeyen tanıklar üzerinde baskı kurma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.
MEHMET ALİ AYDEMİR ARA KARARLA TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme heyeti, 19 Aralık 2019 günü dosya üzerinden yaptığı tutukluluk değerlendirmesinde, Mehmet Ali Aydemir'i "mevcut delil durumu ile tutuklulukta geçen süre ve dosyanın geldiği aşamayı" dikkate alarak, adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
Leyla Aydemir’in duruşması görüldü, duruşma temmuz...

Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in katledilmesine ilişk...

Leyla Aydemir'in annesi mahkeme başkanına seslendi...

Kaybolduktan 18 gün sonra ölü olarak bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in annesi, 7 sanığın yargılan...

Leyla Aydemir davasında tek tutuklu sanık kaldı

Ağrı’da 18 gün arandıktan sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla’nın davasında 17 ay sonra ta...