LGBTİ+ ve gökkuşağı renklerine +18 uyarısı şartı: Renklerden bile korkuyorlar
Ticaret Bakanlığı, LGBTİ+ ve gökkuşağı temalı ürünlerin +18 ibaresi olmaksızın satışının yasaya aykırı olduğunu savunurken, yaşanan durum iktidarın renklerden bile korktuğu yorumunu akıllara getirdi.

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, e-ticaret sitelerinde “LGBT ve gökkuşağı temalı ürünlerin +18 ibaresiyle satışa sunulması” kararı aldı. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, konuyla ilgili gönderilen yazıda, e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunulan ürünlerin “LGBT ibaresi ile LGBT ve gökkuşağı temalarıyla birlikte +18 yaş uyarısına yer verilmeden satışa sunulmasının özellikle çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğine ilişkin” Bakanlığa çok sayıda tüketici başvurusu yapıldığı savunuldu. Yazının devamında “Anılan ürünleri +18 yaş uyarısına yer verilmeden tanıtımının yapılarak satışa sunulmasının... yasal düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği” öne sürüldü. Yazıda, söz konusu kararın alınmasıyla ilgili 2015 yılında yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının a ve f bentlerine atıfta bulunuldu.

Atıfta bulunan yönetmelik maddesinde ise “Çocukların; fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir ifade ya da görüntü içeremez” ve “Kültürel, ahlaki ve olumlu sosyal davranışları bozmaya, değiştirmeye veya kötülemeye yönelik unsurlar içeremez” ifadeleri yer alıyor.

Reklam Kurulu bu ibareyi kullanmadan satışa sunan ve reklam veren şahıs ile kuruluşlar hakkında reklamları durdurma cezası verilmesine karar verdi.

TİCARET BAKANLIĞI KARARI ‘ÇOCUKLARI KORUMA AMAÇLI’ DİYE SAVUNDU

BBC Türkçe’ye bilgi veren Ticaret Bakanlığı kaynakları kararın Reklam Kurulu üyeleri tarafından oy birliği ile, çocukları korumak amaçlı alındığını aktardı:

“Bu karar Reklam Kurulu tarafından oy birliği ile alınmış bir karardır. Reklam Kurulu aralarında Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı , Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği gibi hem kamu hem de sivil toplum kuruşları üyelerinden oluşuyor. Reklam Kurulu'nun 9'u sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden olmak üzere 19 üyesi bulunuyor.

“Karar çocukları korumaya yönelik alınmış bir karardır. Reklam Kurulunca, çocuklara yönelik olan ve çocukları etkileme olasılığı bulunan reklamlar hususunda düzenlemeler bulunduğu dikkate alındığında, çocukların bu tür ürünlerin reklamlarına doğrudan maruz kalmalarının, çocukların zihinsel, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebileceği dolayısıyla bu tür ürünlerin satışa sunulurken +18 yaş uyarısına yer verilerek sunulmasının, çocuklar açısından doğru olacağı ifade edilerek bu karar alındı.”

Pek çok çocuk şiddete ve istismara maruz kalırken, bunlara karşı önlem alınmaz, istismar yönetenler tarafından meşrulaştırılırken, istismara evlilikle af önergeleri verilirken, gök kuşağı renklerini içeren reklamlara +18 ibaresi getirilmesi ve bu kararın çocukları korumak amacıyla alındığının belirtilmesi ne kadar samimi, cevabını size bırakıyoruz!


İlgili haberler
AKP’lilerden çocuk istismarına af talebi

AKP Milletvekili Gülaçar, yargı reformu konusunda milletvekillerinin görüşlerini alan Adalet Bakanı...

Lanzarote Sözleşmesi’nin 13. yıl dönümü: Çocuk ist...

Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’...

‘Çocuk istismarına af tamamen gündemden kalkmalı’

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformu, çocuk istismarı faillerine evlilikle af yasa...