LGBTİ’leri hedef gösteren broşürle ilgili suç duyurusunda bulunuldu
Eskişehir'de dağıtılan imzasız ve LGBTİ'lerin katledilmesi çağrısı yapılan broşürlere dair 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün'ünde suç duyurusunda bulunuldu.

Eskişehir’de geçtiğimiz günlerde imzasız ve İslami referanslarla LGBTİ’lerin katledilmesi çağrısı yapılan bir broşür dağıtılmasının ardından; 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü’nde Eskişehir Barosundan avukatlar ve LGBTİ'ler söz konusu broşür ile ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulundular.

Suç duyurusundan sonra Eskişehir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Avukatlar adına açıklama yapan Av. Hasan Çayır, “LGBTİ+’lar her gün yaşam alanlarında nefret söylemlerine, tacize, tecavüze maruz bırakılırken; onların yaşamlarını tehdit eden, yakmak ve öldürmek istediğini dile getiren tarikatlara karşı herhangi bir önlem alınmamaktadır. Söz konusu broşürler anayasanın eşitlik, ayrımcılık yasağı ve laiklik ilkelerine aykırı olmasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu bakımından da ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu’ da oluşturmaktadır.

Onur yürüyüşüne katılanları, gökkuşağı bayrağı taşıyanları kameralarla tespit eden kolluk, şehrin birçok bölgesinde broşürlerin dağıtılmasına kayıtsız kalmaktadır. Üstelik Onur Yürüyüşüne katılmak, gökkuşağı bayrağı taşımak suç değilken nefret söylemleri ile LGBTİ+’ları hedef göstermek, katledilmeleri için çağrıda bulunmak suçtur. Broşürlerdeki nefret söylemlerinin gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuata göre ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı çok açıktır” diye konuştu. Avukat Çayır sözlerine 17 Mayıs’ın öneminden bahsederek devam etti: “17 Mayıs, Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün olarak tüm dünyada kutlanmaktadır. Ne yazık ki Dünya Sağlık Örgütü tarafından 17 Mayıs 1990’da eşcinselliğin hastalık kategorisinden çıkarıldığı gün üzerinden geçen 32 yıla rağmen, hala aynı kültürel, geleneksel ve dini değerler; LGBTİ+’lara uygulanan zulme, ayrımcılığa, zorbalığa ve kötü muameleye gerekçe gösterilmektedir. Bu tür eylemler, LGBTİ+ varoluşları nefret söylemleri ve hedef göstermelerle kriminalize etmekte ve varlıklarını ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.”

İstanbul Sözleşmesi’ne de değinen Çayır, “Avukatlar olarak LGBTİ+lara yapılan saldırılara sessiz kalmayacağız ve her yerde ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!’ demeye devam edeceğiz. Şiddet ve ölüm tehditleri içeren söz konusu broşürlerle ilgili savcılık ivedi bir şekilde harekete geçmelidir. Yaptığımız suç duyurusu ile beraber bu hukuki sürecin bizzat takipçisi olacağız” çağrısında bulundu.

Avukatların ardından konuşan Mati Solak, bu broşürlerin gerici, cihatçı çeteler tarafından dağıtıldığını söyledi. Solak açıklamanın devamında; “Siyasal anlamda her sıkıştığında azınlık gruplara şiddet oklarını çeviren AKP iktidarı, Gezi’den bu yana kendinden olmayanları tabiri caizse bir bir ortadan kaldırmaya ant içmiş durumda. Birbiri ardına nefreti körükleyen açıklamalarda bulunuyor, bir gecede çıkardığı yasaklar getiriyor, tutukluyor, ellerindeki tüm baskı mekanizmalarını kullanarak sindirmeye çalışıyor. Pandeminin başından bu yana Diyanet İşleri Başkanı’nın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bizleri hedef alan söylemleri bu topraklarda yüzyıllardır bir arada yaşayan toplulukları ayrıştırıyor. Her fırsatta kullanılan ‘LGBTİ üyeleri’ söylemiyle bizleri terörize ederek varoluşlarımızı kriminalize ediyor, buradan bir suç yaratmaya çalışıyor. Bu şehrin sokaklarında yaşayan LGBTİ+’ların başına gelen nefret saldırılarının failleri ortadadır. Bu saldırılara göz yuman devlettir. Katliam çağrılarıyla bir cinayet hazırlığında olanlar hakkında bugün suç duyurusunda bulunuyoruz. Faillerin ve onları koruyanların ceza alması elimizden geleni yapacağız. İnsanlık tarihinin en başından beri buradayız, burada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İlgili haberler
Kadınlar ve LGBTİ’ler konuşuyor

Sinema dizi ve reklam sektöründe toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık ve güvencesizliği kadınl...

GÜNÜN RAKAMI: Nefret saldırıları sürüyor!

Trans kadınlara yönelik nefret cinayetleri sürüyor. Biri nefret cinayeti olmak üzere 9 nefret saldır...

Avukat Sena Yazıbağlı: Nefret dili trans cinayetle...

Artan trans cinayetlerini ve saldırıları konuştuğumuz Avukat Sena Yazıbağlı, LGBT bireylerinin devle...