Mahkeme annesini savunmak için babasını öldüren çocuk hakkında beraat kararı verdi
Annesine şiddet uygulayan babasını öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan 16 yaşındaki çocuk hakkında mahkeme beraat kararı verdi.

Mahkeme, annesine şiddet uygulayan babasını öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan 16 yaşındaki İ.D.’nin “Annesine yönelmiş saldırıyı defetmek amacıyla mazur görülebilecek heyecandan dolayı meşru savunma sınırlarını aştığı” gerekçesiyle beraatine kararı verdi. 

İstanbul 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, suça sürüklenen çocuk İ.D. ve avukatı Burak Temizer hazır bulundu. Önceki duruşmada mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, İ. D.’nin “Üst soydan akrabayı kasten öldürme” suçundan haksız tahrik indirimi uygulanarak ceza verilmesini istemişti.

‘BAŞKA SEÇENEĞİ YOKTU’

Mütalaaya karşı savunma yapan İ. D.’nin avukatı Burak Temizer, “Olay anında başka seçeneği yoktu. Kimse annesinin canına yönelmiş ağır bir tehlikeye katlanmak durumunda değildir. Müvekkilimin o gün yapmak zorunda kaldığı şey yaratılıştan kaynaklı içgüdüsel bir savunmadır. Ölçülüdür. Mecburidir. Müvekkil o gün bu şekilde davranmasaydı belki de tüm aile bugün hayatta değildi. Savcılık mütalaasını ve haksız tahrik indirimi ile cezalandırma talebini kabul etmiyoruz. Müvekkilimin beraatini talep ederim” dedi. Son sözü sorulan İ.D. de “Öyle olmasını istemezdim. Başka çarem yoktu” diyerek beraatini talep etti.

Mahkeme, İ.D.’nin annesine yönelmiş saldırıyı defetmek amacıyla hareket ederken mazur görülebilecek bir heyecan, korku ve telaştan dolayı meşru savunma sınırını aştığının anlaşıldığını belirterek beraat kararı verdi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sultangazi’de 11 Ekim 2019’de annesi Saniye D.’yi şiddete maruz bırakan ve bıçakla öldürmekle tehdit eden babası Yusuf D.’yi öldürdüğü için yargılanan 18 yaşından küçük olan İ.D. için, “Üstsoydan akrabayı kasten öldürmek” suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. İ.D. 18 Ağustos 2020’deki duruşmada tahliye edilmişti.

Kaynak: Evrensel

İlgili haberler
Kadın Hakları Aktivisti Avukat Canan Arın’a ‘Anne...

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Heinrich Böll Vakfı, 2012 yılından bu yana ‘Anne Klein Kadın...

Artık susmayacak kadınlardan korksunlar...

Kadına yönelik şiddet geçmişi olan her erkek ünlü ya da ünsüz korkuyor artık. Korksunlar zaten, kadı...

Van’da cinsel saldırı davası ertelendi

Van’da bindiği otobüste cinsel saldırıya uğrayan Berrin P. Ç.'nin şikayeti üzerine açılan dava 11 Ma...