Malatya Demokratik Kadın Platformu: Ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunuyoryuz
25 Kasım dolayısıyla Soykan Parkı’nda açıklama yapan Malatya Demokratik Kadın Platformu üyesi kadınlar, eşitlik ve özgürlük ve barış taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Malatya Demokratik Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla Soykan Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı platform adına Perihan Yücekaya okudu.

İktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam ettiğini ifade eden Yücekaya, “Dünyada ve ülkemizde milliyetçi muhafazakâr iktidarlar, pandemiyi de fırsat bilerek kadın kimliğine dönük saldırılarını artırırken, AKP iktidarı tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını zayıflatmayı temel alıyor, baskı mekanizmalarını tümüyle seferber ederek kadınları ev içinde ve kamusal alanda iradesizleştirmeye dönük saldırılarına hız veriyor. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı feshinden sonra şimdi de 6284 sayılı Yasa gibi şiddeti önlemede etkili yasal kazanımlar hedef gösteriliyor ve eril yargının cezasızlık politikası kadına yönelik şiddetin artmasına neden oluyor.” dedi.

‘ŞİDDET FAİLLERİ BU CESARETİ CEZASIZLIKTAN ALIYOR’

“Geçen ay yaşadığımız şehir olan Malatya’da bir kadın, boşanma aşamasında olduğu ve uzaklaştırma kararı verilen eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Yine geçen hafta eline pompalı tüfek alan boşanma aşamasındaki adam, eşinin evine pompalı tüfekle baskın düzenledi. Bu adamlar, bu cesareti cezasızlıktan, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden alıyor” diyenYücekaya, AKP/MHP iktidarı döneminde kadınların çalışma yaşamının neoliberal politikalar doğrultusunda esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırıldığını söyledi.

‘KAYYUMLARLA KADINLARIN KAZANIMLARI YOK EDİLDİ’

Eş başkanlık gerekçe gösterilerek kayyum eliyle gasbedilen belediyelerde kadın merkezleri ve kadın sığınaklarının kapatıldığını, başvurucu kadınların dosyalarındaki bilgilerin deşifre edilidiğini de hatırlayan Yücekaya, “Kayyumlar KHK ile ihraç edemedikleri uzmanlık alanlarında çalışan kadınları görevinden alıp erkek yöneticinin emri altında çalışmaya zorluyor, mobbing, aşağılama ve hatta şiddet uygulamalarına maruz kalmalarına neden oluyor. Orta Çağ zihniyeti bir kez daha hortlatıldı, kurumlardaki tüm kadın arşivleri, belgeleri, dosyaları, kitapları imha edildi” dedi.

‘CİHATÇI ÇETELER KADINLARA TEHDİT OLMAYA DEVAM EDİYOR’

Emperyalist savaşlar sonucunda birçok kadın ve çocuğun mültecileşirken ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yanında cinsel şiddet tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığını söyleyen Yücekaya, “Mültecilik dünya halklarının kanayan yarası olmaya ve en çok da kadın ve çocukları vurmaya devam ediyor. İŞİD, Taliban gibi bizzat emperyalistler tarafından beslenmiş, desteklenmiş cihatçı çeteler bulundukları her yerde tehdit olmaya devam ediyorlar.

Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor” diye konuştu.

‘EŞİTLİKTEN, ÖZGÜRLÜKTEN, BARIŞTAN, YAŞAMI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMİYORUZ’

Yücekaya son olarak “Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı sesimizi yükseltmek hesap sormak için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı, sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hakkımıza sahip çıkmak için, fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı, erkeğe biat ve itaat etmemizi dayatarak bize sınır çizenlere karşı isyandayız. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına karşı İstanbul Sözleşmesi uygulansın demek için, her türlü yasağa ve baskıya karşı eşitlik ve özgürlük için, her gün erkek devlet şiddetiyle katledilen kadınlar için, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı, ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunmak için alanlardayız” dedi.


İlgili haberler
İL İL 25 KASIM | Şiddet ve yoksulluğa karşı kadınl...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar Türkiye’nin dör...

İş yerlerinde 25 Kasım açıklaması: Eşitlik mücadel...

25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan emek ve meslek örgütleri şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, ayrı...

Dünyada 25 Kasım'da kadınlar sokaktaydı

Dünyanın dört bir yerinde kadınlar aynı duygularla, aynı öfkeyle sokakları doldurdu: