Mamaklı kadınlar: Canımıza tak etti, 1 Mayıs’a gideceğiz
Hatice Kelleci Ankara Mamak’taki 1 Mayıs kadın çalışması izlenimlerini yazdı: Hemen hemen her evdeki konunun zamlar ve ücretlerin erimesi, kadınların canına tak etmiş durumda.

Sokağa çıkma yasaklarıyla geçirdiğimiz 1 Mayıslardan sonra bu seneki 1 Mayıs için oldukça heyecanlıyız. Mamak’ta ev ev geziyoruz. 1 Mayıs’a giderken kadınların talepleri neler, birlikte neler yapabiliriz diye konuşuyoruz.

Bugüne kadar onlarca kadınla yüz yüze geldik, farklı evlerde farklı insanlarla ettiğimiz sayısız sohbetin ortaklaştığı başlık ise temel tüketim maddelerine gelen zamlar oldu.

“Kek, börek yapmak için süte, yumurtaya ihtiyaç var. Yumurta, süt bile alamadığımız günler oluyor. Çocuklara beslenme koymakta zorlanıyoruz” sözleri, ekonomik krizin kadınları getirdiği noktayı özetliyor. Ev içi işler, çocuk bakımı, mutfağı çekip çevirmek gibi sorumlulukların üzerine yıkılmasıyla zaten zorlanan kadınlar, alım gücünün azalması sorunlarının katlanarak arttığını anlatıyor. Daha önceden eşinin maaşı ile sıkıştıkları anda eve ek gelir olsun diye çalıştığını söyleyen kadınlar, “Eşimin maaşı zaten evi çekip çevirmez, iki maaş da yetmiyor ki evi birlikte geçindirmek zorundayız” diyorlar. Artık eve ek gelir olsun diye değil, iki maaşın da yetmediği yerde gündeliğe gitmek, merdiven silmek gibi ek işler konuşuluyor.

‘ORUCUMUZU AŞEVİNDE AÇIYORUZ’

Bir kadın “Eşim çalışıyor, yumurta bile alamıyoruz. Orucumuzu bile aşevinde açmaya gidiyoruz. Bugün iftarda pide varmış, boğazımızdan et geçecek diye seviniyoruz. Çoluk çocuk mutlu oldu. 1 Mayıs’ta kadınlarla birlikte sokaklarda olacağım, kadınların gördüğü şiddet yoksullukla daha artıyor, bu canıma tak etti” diyor.

Hemen hemen her evin konusu zamlar. Faturalarla kira zaten bir asgari ücreti neredeyse bitiriyor, geriye kalanla sadece birkaç günlük mutfak alışverişi ya yapılıyor ya yapılamıyor. Çocukların okul masrafları ucu ucuna karşılanabiliyor. Bazı evlerde karşılanamadığı da oluyor. Üst baş kıyafet almak, bir hafta sonu gezmesi lüks haline gelmiş durumda. Havalar güzelleşti, Mamak’ta bina aralarında, parklarda toplanma sezonu açıldı belki ama çekirdeğin kilosu olmuş 30 TL, -Çayı hadi koyduk demlensin- gaza gelen zamla ocak açık tutmak mümkün değil.

Dolaştığımız evlerdeki kadınlar dayanışmanın öneminin farkındalar ama artık bir şeylerin kökten çözülmesi gerektiğini de konuşuyoruz. Sadece birbirimize yardımcı olmanın yetmediği ortada. Zamların geri çekilmesi, maaşların arttırılması şart. 1 Mayıs’ta Mamaklı kadınlar en başta bu talepler olmak üzere iş yerlerinde yaşanılan mobbing ve tacizlere, hayatın her alanındaki şiddete, eşitsizliğe karşı sokaklarda olacaklar.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Ekmek ve Gül İzmir İşçi Kadın Buluşması: 8 Mart’ta...

Ekmek ve Gül İzmir 1 Mayıs’a giderken Ekmek ve Gül Editörü Elif Ekin Saltık’ın katılımıyla işçi kadı...

1 MAYIS SENİN GÜNÜN: Boynundan esaret bağını parça...

1 Mayıs’ı 1 Mayıs yapan tarihi ve bu tarihteki kadın örgütçülerin yaşamlarını hatırlayalım… Çünkü iş...

8 Mart’tan 1 Mayıs’a Mücadelemizde Bahar Temizliği

Mücadele sadece patronlara karşı değil, kapitalist sınıfın bir uzantısı haline gelen sendikal bürokr...