Mardin Barosu, savcının gebeliğe rağmen 'delil yok' dediği tecavüz vakası için harekete geçti
Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi Derik'te gündeme gelen tecavüz vakası ile ilgili harekete geçerken, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay konuyu Meclis'e taşıdı.

N.Ç. Davası’nın hükümlüsü Şeyhdavut D.’nin oğlu Hattap D. ve kuzeni Hasan D. tarafından tecavüze uğradığını ve gebe kaldığını belirten genç kadının faillerinin yargılanması için Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi harekete geçerken HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay konuyu Meclis'e taşıdı. Genç kadının açtığı dava Derik Cumhuriyet Savcılığı tarafından DNA örnekleri alınmadan "delil olmadığı" gerekçesiyle takipsizlik kararıyla kapatılmıştı.

Mardin'in Derik ilçesinde 2013 yılında Hattap D. ve kuzeni Hasan D.'nin tecavüzüne maruz kaldığını belirten genç kadının yaşadıklarının Mezopotamya Ajansı'nda (MA) yayınlanmasının ardından Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi vakaya dahil oldu. Mardin Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ruşen Bingül, Hattap D. ve kuzeni Hasan D.'nin yargılanması için olaya müdahil olacaklarını belirtti.

EBRU GÜNAY, BOZDAĞ'A SORDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay da, konuyu Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle şu sorular yöneltildi:
 ◼Mart 2013 yılında yaşanan ve 20 yaşındaki bir genç kadının N.Ç. davasında cinsel istismar sanığı Şeyhdavut D.’nin oğlu Hattap D. ve kuzeni Hasan D. tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı olaydan haberiniz var mıdır?
 ◼Genç kadının açtığı davanın Derik Cumhuriyet Savcılığı tarafından DNA örnekleri alınmadan ‘delil olmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararıyla kapatılmasına dair herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
 ◼Genç kadının 2014 yılında çocuğun biyolojik babasının tespit edilmesi için İstanbul’da Aile Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonucunda bebeğin biyolojik babasının Hattap D. olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine başlatacağınız herhangi bir soruşturma var mıdır?
 ◼Mardin’de 13 yaşındaki N.Ç.’ye tecavüz eden ve aralarında asker, memur, korucu, muhtar gibi birçok devlet görevlisinin bulunduğu 26 kişinin yargılandığı davanın hükümlüsü olan Şeyhdavut D.’nin Derik Kaymakamlığı tarafından yapılan bir etkinlikte ‘kanaat önderi’ seçilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu şahsı ‘kanaat önderi’ seçen kişiler hakkında gerekli idari soruşturmaları yapacak mısınız?"

NE OLMUŞTU?
2013 yılında Hattap D. ve Hasan D. isimli şahısların tecavüzüne uğradığı gerekçesiyle genç kadının yaptığı şikayete rağmen ‘delil yetersizliği’ iddiasıyla failler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Genç kadının hamile kalıp, doğum yapmasının ardından “babalık tespiti” için açtığı davada çocuğunun DNA'sı kendisine tecavüz ettiğini belirttiği Hattap D.'nin DNA'sı ile uyuşurken, o günden bu yana sanıklar hakkında işlem yapılmamıştı. Mezopotamya Ajansı'na ulaşan kadın faillerin yargılanması için destek çağrısında bulunmuştu. Olayın faillerinin kamuoyunda N.Ç.  Davası olarak bilinen 28 sanıklı dosyanın hükümlülerinden Şeyhdavut D.'nin oğlu Hattap D. ve akrabası Hasan D. olduğu ortaya çıkmıştı.
N.Ç. DAVASI

Mardin’de 2002 yılından itibaren henüz 13 yaşındayken aralarında kaymakamlık yazıişleri müdürü, bir yüzbaşı, muhtar ve korucuların da bulunduğu 28 kişinin cinsel istismarına uğrayan N.Ç.’nin şikayeti üzerine 28 kişi hakkında dava açılmıştı. Yapılan yargılama kapsamında sanıklara alt sınırdan 5’er yıl hapis verilirken, “rıza olduğu” gerekçesiyle cezalarda indirim yapılmıştı. Yargıtay 14. Ceza Dairesi de, yerel mahkemenin "N.Ç'nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu" yönündeki kararını onamıştı. Sanıklardan Şeyhdavut D.’ye de yargılama kapsamında 4 yıl 10 ay 10 gün hapis verilmişti.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Engelli bir kadına tecavüz eden fail neden ve nası...

Engelli genç kadına tecavüz eden erkek serbest, kadın ve ailesi tedirgin, soruşturma aşamasında gere...

GÜNÜN BELLEĞİ: Barışın inşacısı kadınlar savaşın y...

Barış en çok kadınların dilindedir. Bu topraklarda da sınırların ardında da... Sırbistan, Kosova, Sr...

Endülüs’ün çilek tarlalarında kaçakçılık, tecavüz...

Faslı mevsimlik kadın işçiler, Fas ve İspanya hükümetlerinin ortak tezgahından geçerek, adeta cehenn...