Mardin | ‘Umutlarımızı kuşanarak alanlarda haykırmaya devam edeceğiz’
Mardin Şahmaran Kadın Platformunun 8 Mart basın açıklamasında kadınların karşılaştığı devlet baskısı ve şiddetine dikkat çekildi.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Gününe ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Platform adına okuyan Mürvet Aslan, “Her gün kadınların katledildiği, tacizin-tecavüzün arttığı, erkek yargının cezasızlıkla kadın cinayetlerini meşrulaştırdığı, artık kadın cinayetlerinin kadın kırımı boyutuna ulaştığı böylesi dönemlerde daha çok örgütlenerek mücadelemizi büyütüp her gün 8 Mart ruhuyla isyanımızı, umutlarımızı kuşanarak alanlarda haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

8 Mart’ın tarihi anlatılarak başlanan açıklamada, 1857 yılında New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi kadının, ‘eşit işe eşit ücret’ talepleri ile başlattıkları grev sonucu; polislerin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangınla işçilerin kurulan barikatlardan kaçamaması sonucu 129 işçi yanarak katledilmesi hatırlatıldı.

Dünyanın her yerinde kutlanan 8 Mart’ın ülkemizde her yıl engellenmekte olduğunun altı çizilen açılamada, kadınların karşılaştığı devlet baskısı ve şiddetin kadınların alanlara çıkmasını engellediği ifade edildi: “Kadınların alanlara çıkması engellenmekte her türlü eylem ve etkinlikler yasaklanmaktadır. Buna rağmen kadınlar emeklerinin, bedenlerinin sömürülmesine ve bugüne kadar elde ettikleri kazanımlarının mücadelesini vermektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin sistem eliyle her alanda dayatılması, kadının emeğinin, bedeninin her yönden erkek egemen sistem tarafından sömürülmesi kadınların diline, cinsel yönelimlerine, yaşam alanlarına, kültürlerine, etnik kökenlerine saldırarak toplumun tamamını kadın üzerinden mücadelesizleştirerek biat ettirmeye çalışmaktadırlar. Kadının özgürleşmediği bir toplum özgür değildir. Erkek egemenliklisistem sürekli kadınlara saldırmakta, kadınlar şafak operasyonuyla her gün göz atına alınmakta, tutuklanmakta her türlü şiddete maruz kalmaktadır. Ceza evlerinde tutuklu olan kadın sayısı her geçen gün artmaktadır. En son Leyla Güven’in “Ana soylu toplum vardır ve yaşanmıştır” söylemi dava tutanaklarına geçirilmiş, bununla ilgili toplumu kin ve nefrete sürüklediği gerekçesiyle işlem yapılmıştır. Biz kadınlar “Ana soylu toplum yaşanmıştır” demeye, erkek egemen sistem tarafından yazılmayan ve karanlıkta bırakılan kadın tarihimizi anlatmaya devam edeceğiz.”

İstanbul Sözleşmesine saldırılara da tepki gösteren Platform, “Biz kadınlar hem İstanbul Sözleşmesi’nden hem de 6284 sayılı yasadan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Erdoğan’ın 8 Mart öncesi gündeme getirdiği İnsan Hakları Eylem Planına ilişkin ise Platformun sözü şu oldu: “En son yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planında kadınların gençlerin ve haklarımızın olmadığını gördük. Bu eylem planı iktidarın kendine insan hakları adı altında oy devşirmekten başka bir şey olmadığını görüyoruz. Biz kadınlar haklarımızdan da mücadelemizden de yaşamımızdan da vazgeçmeyeceğiz. ”

Fotoğraf: Mardin Şahmaran Kadın Platformu

İlgili haberler
İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Kocaeli Ekmek ve Gül: Şiddetsiz, sömürüsüz ve eşit...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden 8 Mart buluşması: Şiddetsiz, sömürüsüz, eşit bir dü...