‘Marketteki meyve resim gibi geliyor, tadını unuttuk’
Mamak’ta kadınlarla Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinde bir araya gelip hem seçimi hem de geçim derdini konuştuk. Kadınların en büyük derdi geçim ve işsizlik.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğine gelen kadınlar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine dair sürece tepki gösterirken, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları anlattı. Ekmek ve Gül’e konuşan kadınların seçim sonuçları kadar geçim sıkıntıları da gündemlerini oluşturuyor. Ev kadını olan Gülşen Yiğit’in, “Artık insanların uyandığını bir şeyleri idrak ettiğini düşünüyorum. Ben önceden sıvı yağ bitmeden yerine yenisini alabiliyordum ama şimdi yağ bitiyor bir iki gün daha idare etmeye çalışıyorum” sözleri ise kadınların yaşadığı durumu gözler önüne seriyor.

‘3 TANE KIRMIZI BİBERE 4 TL VERDİM’

Ev kadını Gülşen Yiğit şu ifadeleri kullandı: “Geçim sıkıntısı, asgari ücretin yetmemesi, emeklilik yaşının uzatılması gibi bir ortamda iken mezhep ayrımcılığı yapılıyor. İstanbul seçimleri ve YSK’nin kararları ortadayken ne yapabiliriz? Devlet tarafından baskı altındayız. Ben önceden sıvı yağ bitmeden yerine yenisini alabiliyordum, ama şimdi yağ bitiyor bir iki gün daha idare etmeye çalışıyorum. Şekerim bitmek üzereyken alıyordum ama şimdi bitiyor 2 veya 3 gün sonra alıyorum. 3 tane kırmızı bibere 4 TL verdim. Geçim sıkıntısından nasıl kurtuluruz? Ekonomi ellerinde, her şey ellerinde halkı sıkıntıya sokuyorlar; işsizlik sorunu var. Bu ortamda bir de İstanbul’da kazanılan seçimi kendi paylarına çıkartmaya çalışıyorlar.”

‘MEYVELERE SADECE BAKIP GEÇİYORUM’

İsminin yazılmasını istemeyen bir kadın, işsiz olduğunu söyleyerek hayatının temelinde geçim kaygısı olduğunu ifade ediyor. Yalnız yaşadığını söyleyen kadın, “Benim için adalet, hukuk çok önemli. Marketin önünden geçerken meyvelere bakıp geçiyorum. Resim gibi geliyor, resim çizmiş koymuşlar gibi. Meyvenin tadını unuttuk, eskiden et alamıyordum şimdi meyve sebze bile alamıyoruz” diye konuştu.

50 YAŞIMA GELDİM, İLK KEZ BÖYLE HUKUKSUZLUK GÖRDÜM

Bir alışveriş merkezinde çalışırken ‘işçi fazlalığı’ gerekçesiyle 8 kadın arkadaşıyla birlikte işten çıkarıldığını anlatan kadın, “Ben iş arıyorum, bulamıyorum. İş alanlarının artırılmasını üretim yapan iş yerlerinin açılmasını istiyorum. Seçimlerde çok büyük hukuksuzluk yaşadık. 5 yaşındaki çocuğun bile anlayacağı şekilde yaşadık. Eskiden de biliyorduk ama bu kadar da aleni olmasını şaşkınlıkla izledik. Hakkın, hukukun, adaletin olmadığını 50 yaşıma kadar ilk defa bu kadar büyük yaşadım” dedi.

DİK DURDUĞUMUZ İÇİN KAHROLUYORLAR’
Perihan isimli bir kadın ise, 3. kez sandıkta görevli olduğunu ancak bu kadar adaletsizliği yeni gördüğünü ifade ederek, “Seçimleri İstanbul’da kaybettiler çünkü para kaynakları kesildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, özel yemek yemediği için, çalışanlarla bir bütün olduğu için yukarıdan aşağıdan, soldan sağdan desteklediler. Ama en son YSK başkanına baskı uygulandı. Adaletsiz bir şekilde seçim yenilendi. Biz dik durduğumuz için kahroluyorlar. Yaptıkları haksızlıkları seyretmekten nefret ediyorum, tansiyonum yükseliyor” dedi.


İlgili haberler
Yerel seçim bitti, taleplerimizin takipçisiyiz

Siyasetten uzak durarak değil; halk olarak mahallelerde komisyonlar kurarak, bu komisyonlar aracılığ...

Krizin gölgesinde seçimler ve kadınların ‘seçimi’

Ekonomik kriz seçmenin tercihlerini etkiledi mi? Kadınlar ‘seçimlerini’ neye göre yaptı? ‘Reform Pak...

Seçimler bitti, şimdi kadınları neler bekliyor?

Malatya’dan bir okurumuz seçim dönemine ilişkin gözlemlerini ve seçim sonrası için beklentilerini an...