Mayıs ayında Bianet’e göre 18, KCDP’ye göre 17 kadın öldürüldü
Bianet’in basına yansıyan haberlerden derlediği verilere göre erkekler mayıs ayında en az 18 kadını öldürdü. KCDP raporunda ise ‘17 kadın erkekler tarafından öldürüldü’ dendi.

Bianet’in basına yansıyan haberlerden derlediği verilere göre erkekler, mayıs ayında en az 18 kadını ve 1 çocuğu öldürdü, en az 67 kadına şiddet uyguladı, en az 16 çocuğu istismara maruz bıraktı, en az 13 kadını taciz etti ve 54 kadını seks işçiliğine zorladı.

Mayıs 2021’de en az 25 kadının ve 1 çocuğun ölümü de basına şüpheli olarak yansıdı.

En az 6 ilde erkekler, kadınları “öldürmekle” veya “şiddet uygulamakla” tehdit etti.

2021’İN İLK 5 AYINDA 126 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

2021’in ilk 5 ayında erkekler, 126 kadını öldürdü, 50 kadını taciz etti, 65 çocuğu istismar etti, 48 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 310 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 320 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’in ilk beş ayında 99 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, en az sekiz çocuğu öldürdü.

MAYIS 2021’DE KATLEDİLEN KADINLAR

Erkeklerin mayıs ayında öldürdüğü 4 kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan 1’i Suriyeliydi.

Erkekler, iki kadını “kıskandığı”, iki kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

12 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. İki kadını baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını komşusu öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadını sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda, dokuz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler bir kadını boğarak öldürdü.

FAİLLERDEN 9’U TUTUKLANDI

Kadınları öldüren 19 erkekten sadece dokuzu tutuklandı. 7 fail gözaltına alındı. 1 faili polis öldürdü. 2 fail erkek intihar etti.

Görsel: KCDP

KCDP: MAYIS AYINDA 17 KADIN KATLEDİLDİ
KCDP’nin şiddet raporuna göre ise mayıs ayında 17 kadın katledildi, 20 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), erkek şiddetinin mayıs ayı bilançosunu kamuoyu ile paylaştı. Bu ayki rapora göre, 17 kadın katledildi, 20 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Katledilen 17 kadından 10’unun hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, 7’si kendi hayatlarına dair karar almak isterken (boşanmak istemesi, barışma ve evlenmeyi reddetmesi) öldürüldü.
FAİLLER
Rapora göre, 17 kadının 2’si oğlu, 1’i tanıdığı, 1’i babası, 7’si evli, 3’ü boşandığı, 1’i birlikte olduğu, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından katledildi. 1 kadının ise faille olan yakınlığı tespit edilemedi. Katledilen kadınların 10’u evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde katledilirken, 3 kadının öldürüldüğü yer belirlenemedi. Bu ay kadınların yüzde 59’u evlerinde yaşamını yitirdi.
CEZASIZLIK
Raporda kadına yönelik şiddet ve katliamlara ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Öldürülen kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

Görsel: Bianet

İlgili haberler
Nisan ayında katledilen 16 kadının 14'ü yakınları...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporuna göre nisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kad...

Kadın cinayetleri aileye zarar vermiyor mu?

Esenyalı’dan Fatima ‘ben yaptım, oldu’ kararlarına dair düşüncelerini Ekmek ve Gül okurlarıyla payla...

Dam Meydanı'nda kadın cinayetlerini protesto eden...

Yetmiş kırmızı topuklu: Ocak 2021 ile bugün arasında öldürüldüğü için artık giyemeyen her Türkiyeli...