MEB sağlıklı beslenmeyi ranta çevirdi
Çocuklara bir öğün ücretsiz yemek vermeyen MEB, okullarda “sağlıklı beslenme” etkinliği düzenliyor. Ama parası olana.

Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “okullarda bir öğün ücretsiz yemek” talebine kulak tıkamaya devam ederken, “Okulumda sağlıklı besleniyorum” adı altında etkinlik başlattı. MEB, okul kantinlerinde öğrenciler için haftanın 1 günü “çorba ve meyve günü” etkinliği düzenliyor ama etkinliğe katılım paralı. Kantinlerde satılacak çorba ve meyveyi yine sadece cebinde parası olanlar alabilecek. Ücretsiz okul yemeği için bütçe ayırmayan iktidar, bu etkinlikle çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair öğüt vermekle yetinip, sağlıklı beslenmeyi ranta çeviren adımlar atıyor.

ÇORBA 50, BİR MUZ 15 TL!

Birçok ilde olduğu gibi İzmir’de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “çorba ve meyve günü” adı altında kantinlerde belirlenen günlerde muz, elma ve çorba satılacağını duyurdu. Okul aile birliklerinin de alet edildiği uygulamayla sınıflardan isim listesi alınarak çorba ve meyveler ücret karşılığı çocuklara verilecek. Yine parası olan çocuk alıp yiyecek, olmayan bakmaya devam edecek. İzmir’de başlayan uygulama kapsamında okul aile birliklerinin velilere duyurduğu fiyatlar ise şöyle: 1 adet muz 15 TL, 1 adet elma 10 TL, 1 kase çorbanın fiyatı ise 50 TL olarak belirlendi.

MEYVENİN FİYATI PAZARDAN PAHALI

Bir elmanın ortalama gramajı türüne göre 125 ile 200 gram arasında değişiyor. Bir muzun ortalama gramajı ise 120 geliyor. 1 kilo muz pazarda 50 TL, 1 kilo elma ise 25-30 TL civarında satılıyor. 5 Mart 2024’ün güncel fiyatına göre İzmir halinde 1 kilo yerli muz 35 TL ve bu ortalama 5 adet muz ediyor. 1 kilo elma ise 13 TL ile 15 TL arasında değişiyor, kilo başına 7-9 adet elma geliyor. Yani haldeki fiyatına göre neredeyse bir kilo elma fiyatına 1 elma satılırken, tanesi 7 liraya gelen muzu ise 2 katından fazla ücrete satılacak. Bir kase çorbanın fiyatı ise neredeyse lokantalarla eş değer fiyatta.  

‘AÇ ÇOCUKLARA MUZ MU SATACAKLAR?’

Kadınlar, MEB’in çocuklara ücretsiz yemek vermek yerine kantinlerden parayla satılacak olan çorba ve meyveyi “Okulumda sağlıklı besleniyorum” diye sunmasına tepkili. Bir veli, çocuğunun çantasına beslenme koyabildiğini ama okullarında yoksulluk nedeniyle çocuklarına beslenme koyamayan veliler olduğunu söyleyerek “Bu çocuklar bütün gün aç kalıyor okulda. Ceplerinde harçlıkları da yok. Şimdi bu çocuklara bir de muz mu satacaklar? Eğer sağlıklı beslenmeyi özendirmek istiyorlarsa tüm çocuklara bir öğün ücretsiz yemek sağlasınlar” çağrısını yaptı. Diyanete ayrılan devasa bütçeye dikkat çeken bir başka veli ise “ÇEDES diye bir uygulama başlattılar. Okullara gönderdikleri imam ve vaizlere bütçe ayırıyorlar ama çocukların beslenmesine ayırmıyorlar. Kantinde sağlıklı yemek satsa ne olur satmasa ne olur? İnsanlar pazara çıkamaz hale gelmişken. Velilerin çocuklarına olan hassasiyetlerini ranta çevirmişler resmen. Bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı ve MEB bu hakkı yerine getirmekle yükümlüdür” dedi.  

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sadece beslenme hakkı değil, çocukların esenliği i...

'Bence karar vericilerin yapması gerekenler çok net, raporlar da ortada. Bizim yapmamız gereken ise...

OKULDA, PAZARDA, MECLİSTE: Sağlıklı beslenme hakkı...

MEB’in 2024 bütçesi görüşmelerine topladıkları imzalarla giden Tuzluçayırlı kadınlar, meclise ve kam...

MEB ‘Zengin aileler bir öğün yemek istemiyor’ dedi...

Bir öğün ücretsiz yemek davasında MEB, yemekleri depolayamayacaklarına ve yüksek gelirli ailelerin o...