MEB’e karşı açılan dava sürüyor: ‘MEB 1 öğün ücretsiz yemek veriyormuş gibi savunma yapamaz’
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği MEB’in davanın reddine ilişkin verdiği savunmaya karşı itiraz dilekçesi verdi, derneğin avukatı Elif Yetigin dava sürecine ilişkin Ekmek ve Gül’e konuştu

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla ülkenin dört bir tarafında sürdürülen kampanyanın bir parçası olan Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği adına Milli Eğitim Bakanlığına dava açılmıştı. Milli Eğitim Bakanı ikinci yazılı savunmasını da mahkemeye sunmuş ve davanın reddini istemişti.

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı savunmada zaten okul öncesi eğitimde, taşımalı eğitimde, yatılı ortaokullarda ve bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullarda zaten yemek verildiğini kaydetmişti.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği MEB’in davanın reddine ilişkin verdiği savunmaya karşı itiraz dilekçesi verdi.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, dava açtığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı savunmanın geçerli olmadığını kaydederek, MEB’in 11 Eylül 2023 tarihinde başlayan eğitim öğretim dönemi itibariyle ana okullarında ücretsiz yemek sağlamadığının altını çizdi.

MEB'İN SAVUNMALARI GEÇERSİZ

Derneğin avukatı Elif Yetigin dava sürecine ilişkin Ekmek ve Gül’e konuştu.

MEB'e karşı açmış oldukları davada bakanlık vekilleri verdikleri dilekçelerde sürekli okul öncesi ve taşımalı eğitimde okulda 1 öğün ücretsiz yemeğin verildiğini tekrarlandığını ve bakanlığın bu konudaki hassasiyetine değindiğini söyleyen Yetigin, “Davaya yansıtılan ile gerçekte olanın çok farklı olduğunu yeni eğitim öğretim yılında görmüş olduk. Bakanlık 8 eylülde Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yazıyı dağıtım yerlerine göndermiştir” dedi.

Yazıda ‘her ne kadar taşımalı ve okul öncesi eğitimde okul yemeği uygulamasına başladığımızı duyursak da bundan vazgeçiyoruz ve deprem bölgesindeki çocuklara bu imkanı sağlayacağız’ ibaresine dikkat çeken Yetigin, “Ancak bakanlık ülke genelinde hem okul öncesi hem taşımalı eğitimdeki yemek uygulamasından vazgeçtiğini duyurmuş hem de deprem bölgesinde uygulanacak denmesine rağmen deprem bölgesinde de uygulanmadığını görmekteyiz” dedi.

ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI SÖZ KONUSU

MEB’in dava açıldığından bu yana sanki ülkede gerçekten taşımalı ve okul öncesinde tüm öğrencilere ücretsiz sağlıklı yemek veriliyormuş gibi bilgi sunmasına rağmen gerçeğin öyle olmadığını mahkemeye tekrar bildirmek için beyan dilekçesi sunduklarını söyleyen Yetigin, “Bu yalnızca dosya üzerinden yürüyen bir dava değildir. Çocukların hayatını, eğitimini, sağlığını etkileyecek bir konuda mahkemenin de bu özenle hareket etmesi gerekmektedir. Bu nedenle mahkemenin de harekete geçmesi için okul yemeğinde yaşanan son durumu beyan dilekçesinde izah ettik” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
EMEP Milletvekili Sevda Karaca 1 Öğün Ücretsiz Sağ...

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Antep'te Ömer Humanızlı İlköğretim Okulu önünde okullarda...

CHP’li Aylin Nazlıaka’dan okullarda 1 Öğün Ücretsi...

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, iktidarın okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücr...

Eğitim Sen Samsun Şubesi: Eğitim kurumlarında tari...

Eğitim Sen Samsun Şubesi Atakum’da Özel Külliyat Ortaokulu ve Özel Külliyat Kız Anadolu lisesinden e...