Meclis göreve: Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek için harekete geçin!
Meclis 1 Ekim’de açılıyor. Meclisin önünde çocukların okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeğe erişiminden daha acil bir görev yok! Kanun tekliflerinin acilen gündeme alınmasını talep ediyoruz.
Okullarda #1ÖĞÜNÜCRETSİZSAĞLIKLIYEMEK için #MECLİSGÖREVE

TÜRK-İŞ 2022 Ağustos ayında açlık sınırının 6.889,76 TL ve yoksulluk sınırının 22.422.20 TL’ye ulaştığını açıkladı. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmış durumda. Aileler çocuklarına yeterli, sağlıklı hatta asgari beslenme olanaklarını sağlayamıyor. Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği ülkede, ağırlaşan yaşam koşulları bu tabloyu daha da ağırlaştırıyor.

Çocukların, ailelerinin ekonomik şartları ne olursa olsun sağlıklı beslenmesi ve eşit, nitelikli eğitim alması devletin yükümlülüğündedir. Kaynakların doğru kullanılması durumunda okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sunmak devletin sağlayabileceği en temel haklardan biri.

Biz Ekmek ve Gül, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi, Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka 1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, İzmir Tüm Öğrenci Velileri Derneği, Eskişehir Tüm Öğrenci Velileri Derneği olarak “Okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkı” için yan yana geldik. Birlikte yürüttüğümüz çalışmalara pek çok milletvekili, siyasi parti, çocuk hak örgütü, sendika, sivil toplum örgütü, mahalle inisiyatifi, dernek de destek verdi, destekler artarak devam ediyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte halkın karşı karşıya kaldığı ağır tablo, bu talebin toplumun geniş kesimlerince sahiplenilmesini, her yerden bu hakkın gereğini yerine getirilmesi için seslerin yükselmesini beraberinde getirdi. Sadece 1 ayda onbinlerce imza topladık.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç kampanyamız üzerine “okullarda ücretsiz ve sağlıklı yemek” sağlanması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifleri sundu. Nisan ayında CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın devlet ilköğretim okullarında ücretsiz yemek verilmesi için hazırladığı kanun teklifi halen görüşülmeyi bekliyor.

Meclis 1 Ekim’de açılıyor. Meclisin önünde çocukların okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeğe erişiminden daha acil bir görev yok! Bu kanun tekliflerinin acilen gündeme alınmasını talep ediyoruz.

Bu kanun tekliflerinin meclis gündemine alınmasını sağlamak, bir an önce görüşülerek yasalaşmasını sağlamak tüm partilerden milletvekillerinin görevi, sorumluluğudur.

Tüm milletvekillerinden meclis kürsüsünde “okullarda bir öğün ücretsiz yemek” talebini dile getirmelerini, bu çalışmayı yürüten kadın derneklerine, hak örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara meclis kürsüsünü açmalarını, kanun tekliflerinin mecliste gündeme alınması ve bir an önce yasalaşması için çaba göstermelerini bekliyoruz.

Meclise, 17 Ekim’e kadar 2023 yılı bütçe kanunu teklifi gelecek. Okullarda bir öğün, ücretsiz sağlıklı yemek hakkının gereğinin yerine getirilmesi için kaynak da imkân da olduğunu biliyoruz. Bütçede çocukların bu en temel hakkının gereğinin yerine getirilmesi için pay ayrılmasını talep ediyoruz.

Milyonlarca çocuğun geleceği için gözümüz meclisin üzerinde. Gereğini yapın!

Ekmek ve Gül

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği

Bornova Kadın Dayanışma Derneği

Buca Evka 1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği

İzmir Tüm Öğrenci Velileri Derneği

Eskişehir Tüm Öğrenci Velileri Derneği

Bilgi dosyasını indirmek için TIKLAYIN


Çocuklara okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek sağlanması için verilen bütçe önergeleri AKP-MHP tarafından reddedildi! Şirketlere, müteahhitlere, tarikat ve cemaatlere bol kepçe bütçe dağıtanlar, çocuklara kırıntıları reva görüyor. Kabul etmiyoruz! Afişi indirmek için TIKLAYIN

İlgili haberler
Nejla Kurul: Her okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı y...

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, okullarda çocukların beslenme yetersizliğine dair konuştu.

‘Her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ tal...

Yerel yöneticilere, en alttan en üste sağlık ve eğitimden sorumlu devlet yetkililerine bu sesi duyur...

'Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek bir an e...

Kocaeli'de kadınlar, okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talebiyle basın açıklaması açıklama yaptı. Kadı...

Gebze'de meslek örgütlerinden 'Okullarda bir öğün...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 'Okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakk...

BİRTEK-SEN: Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz...

BİRTEK-SEN okullarda bir öğün yemek verilmesi için çağrı yaptı: Ekmek ve Gül’ün kampanyasının derhal...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’ kampanyası devam ediyor. Balçova ve Narlıdere’de i...