Mecliste, kadın cinayetiyle yaşamını yitiren kadınların öyküleri okundu
CHP üyesi kadın milletvekilleri TBMM Genel kurlunda aldıkları sözlerle, kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınların hikayelerini okudu.

CHP’li kadın milletvekilleri dün TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak öldürülen kadınların öykülerini anlattılar.

Kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan CHP’li kadın milletvekilleri, kadını korumaya yönelik yasaların etkin ve eksiksiz bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Vekiller, “Biz kadınlar kararlıyız. Dayanışmayla, mücadeleyle cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür bir dünya da kuracağız” dedi.

### CANDAN YÜCEER (Tekirdağ)

Son sözleri “Ölmek istemiyorum.” oldu Emine Bulut’un. “Anne, lütfen ölme.” diyen kızının gözleri önünde eski eşi tarafından öldürüldü. Oysa daha birkaç saat önce karakola sığınarak takip edildiğini anlatmıştı. Ancak polise göre, Emine Bulut tehdit altında değildi. “Şikâyette bulunmadı, koruma talep etmedi.” denilerek, hiçbir önlem alınmadan âdeta ölüme yollandı. Oysa yasaya göre devlet, tehdit altındaki kadını o tedbir kararı istese de istemese de korumakla yükümlüydü. İktidar sözcüleri, bürokrasinin en tepesindeki isimler kadınları korumaya yönelik yasal düzenlemelerin aleyhine açıklamalar yapmaya devam ettikçe, yasayı uygulamayarak cinayetlere davetiye çıkaranlar cezasız kaldıkça bu cinayetleri durduramayız. Ama biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da mücadelemizle, kararlılığımızla kuracağız.

### BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar)

Tarım işçisi Kabire Atamaz 48 yaşındaydı, 3 çocuk annesiydi. Kabire, patronu tarafından defalarca kez taciz edilmişti. Reddedilen patronu ölüm tehditlerine başlayınca Kabire defalarca kez şikâyette bulundu. 2 kere uzaklaştırma kararı istedi. Patronunun ifadesinde “Bir tabur ordu gelse de seni öldüreceğim.” dediği kayıt altına alınmasına rağmen uzaklaştırma kararı verilmedi.
Kabire, bu kişi tarafından evinin önünde öldürüldü. Katilinin “Ben Tayyip’in adamıyım ‘FETÖ’cü’ diye sizi ihbar ederim.” diye savcıları tehdit ettiği ortaya çıktı. Taciz ve tehditlerini savunmaktan geri durmayan patron değil Kabire dinlenseydi 3 çocuğu annesiz kalmayacaktı.
Ama biz kadınlar kararlıyız. Cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

### SUZAN ŞAHİN (Hatay)

3 çocuk annesi, 37 yaşındaki Tuba Erkol şiddet uygulayan eşi hakkında şikâyetçi oldu, eşi hakkında tedbir kararı alınmasının ardından bir süre ailesinin yanında kaldı. Bir gün Tuba “Ben evime gidiyorum, haklıyken haksız olmayayım. Nasıl olsa uzaklaştırma kararı aldım, eve gelemez.” diyerek evine gitti. O, devletin onu koruyacağına inandı ama korunmadı, evinde çocuklarının gözleri önünde katledildi. Ne acı ki Tuba tek örnek değil, mahkemelerin verdiği kararlar kâğıt üstünde kalıyor, bir bir eksiliyoruz ama biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

### MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana)

Gazi Üniversitesi öğrencisiydi Şule Çet. Ankara’daki bir plazanın 20’nci katından itilerek öldürüldü. Olay intihar olarak yansıtıldı. Ancak Şule Çet’in arkadaşları ve ailesi olayın cinayet yönünden araştırılmasını talep ettiler. Kamuoyundaki yoğun tepkilerin ardından, o gece yanında bulunan 2 erkek hakkında dava açıldı. Cinayet ve cinsel saldırıyla suçlanan, başından beri suçunu inkâr eden sanıklara iyi hâl indirimi uygulandı. Tepki gösterilmese “intihar” diye geçiştirilecek, cezasız kalacak bir suça iyi hâl indirimi verilmesini kabullenemiyoruz. Ama biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kurgulayacağız.

### NESLİHAN HANCIOĞLU (Samsun)

Güleda Cankel daha 19 yaşındaydı. Isparta’da üniversite öğrencisiydi. Muğla’dan gelen eski erkek arkadaşı tarafından darp edildi. Saldırganla birlikte karakola götürüldü. Güleda’yı evine yollayan polis, peşinden saldırganı da şehirlerarası otobüs terminaline götürüp, serbest bıraktı. Sözüm ona şehri terk edecekti, terk etmedi, Güleda’nın evine gitti ve bir canımızı daha hayattan kopardı. Oysa, yasalarımız, tehdit altındaki kadının korunmasının şikâyete bağlı olmadığını söylüyor ancak yasa uygulanmıyor çünkü kadını korumaya yönelik yasaların erkekleri mağdur ettiğine inanılıyor. Ama biz kadınlar kararlıyız; cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

### NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa)

Şeyda Ayyıldız 33 yaşındaydı. Gördüğü şiddet nedeniyle çocuklarını alarak anne babasını yanına yerleşti. Eşi, barışmadığı için Ceyda’yı ve ailesini ölümle tehdit etti. Uzaklaştırma kararına rağmen tehditler, tacizler, takipler bitmek bilmedi. Şeyda bir gün işe giderken sokak ortasında eşi tarafından katledildi. 4 karanfille gömüldü Şeyda, her bir karanfil canından çok sevdiği çocukları içindi.
“Aile kurumunu yok ediyor.” dediğiniz 6284 sayılı Kanun gerektiği gibi uygulansaydı, koruma kararlarını dinlemeyen, kadını ısrarla takip eden, taciz ve tehdit eden eş hakkında yasanın gerekleri yerine getirilmiş olsaydı Şeyda 4 çocuğundan koparılmamış olacaktı ama biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

### JALE NUR SÜLLÜ (Eskişehir)

Eskişehirli hemşehrim Ayşe Tuba Arslan 2 çocuk annesiydi. Hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu eski eşi tarafından sokak ortasında saldırıya uğradı. Cebinde “Ölünce mi yardım edeceksiniz?” yazılı dilekçesi vardı. Ayşe korunmadığı gibi, İstanbul Sözleşmesi ve yasalara aykırı olmasına karşın, birçok kez şiddet gördüğü, ölüm tehdidi aldığı saldırganla uzlaşmaya zorlandı. 44 yaşındaki Ayşe, kırk dört gün verdiği yaşam mücadelesini kaybederek yaşama veda etti. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmiş, 6284 sayılı Kanun uygulanmış olsaydı Ayşe ölmeyecekti, Ayşeler ölmeyecekti.
Ama biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

## SEVDA ERDAN KILIÇ (İzmir)

Şeyma Yıldız 17 yaşındaydı. Şeyma’yı hayattan kopartan babası kendisini “Erkek arkadaşı vardı, internette erkeklerle fotoğrafını görünce kendimi kaybettim.” diyerek savundu. Yapılan haberlerle, babasının Şeyma’yı çok sevdiği için öldürdüğüne ikna olmamız istendi. Çok acı ki kadınları öldüren eşlerin, sevgililerin, babaların, kardeşlerin gerekçesi eskiden örf, âdet, gelenekti, şimdi ise çok sevgileri oldu.
Biz kadınlar öldüren sevgi istemiyoruz, biz kadınlar öldüren gelenek istemiyoruz. Kadınların yaşamları, bedenleri, canları üstünde hak iddia eden her türlü anlayışa hayır diyoruz. Biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.

İlgili haberler
Emine Bulut’un feryadı sokakta: Ölmek istemiyoruz!

Emine Bulut’un ‘Ölmek istemiyorum’ feryadı kadınların çığlığına dönüştü. Türkiye’nin dört bir yanınd...

CHP Milletvekili Candan Yüceer’den kanun teklifi:...

CHP Milletvekili Candan Yüceer, cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının uy...

CHP’li kadın vekiller Meclisten ‘Biz varız’ diye s...

CHP’li kadın vekilleri Meclisten seslendi: ‘Bilin ki; şiddetsiz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünyayı...