‘Meme’ demeden farkındalık mı olurmuş?
Sosyal medyada ‘elma, dolma yemedim aman tatile de gitmedim...’ gibi şeylerle karşılaşıyorsanız çok ‘gizli’ bir oyunla karşı karşıyasınız demektir. Hemen buna ‘dur’ deyin. Farkındalık öyle olmaz!

Meme kanserine farkındalık yaratmak için kadınlar arasında yine ‘gizli’ bir oyun dönüyor. Yıllardır yapılan bu farkındalık yaratma çabasında çok ilginç şeylere tanık olduk. Kimisi elma yemiyor, kimisi yoğurt yemiyor, kimisi tatil yapmıyor... Kadınların bir kısmı ‘Aa ne güzel, haydi farkındalık yaratalım’ diye oyuna müdahil olurken, kimisi de ‘Yahu arkadaş öyle şey mi olur? Elmanızı, yoğurdunuzu yiyin, tatilinize de gidin. Ama! Yılda bir kez kanser taramanızı yaptırın, böyle farkındalık yaratın' diyor.
Peki farkındalık nasıl olur? Kimsenin anlamadığı semboller ya da çalışmalarla farkındalık yaratılabiliyor mu? Buna bir çift laf da TTB Kadın Komisyonu'ndan Dr. Müge Yetener’den var: “Erkeklerden gizli ve gizemli bir havayla meme kanserine dikkat çekilmeye çalışılıyor. Kadınların bunu kendi aralarında oyun yapmaları ve erkeklerden gizli yapmaları hoşlarına gidiyor. Açıkça memeden bahsetmek, meme kanserini dillendirmek tuhaf geliyor. Belki de çoğu farkında değil... Memeden bahsetmek hoş bir şey değil birçoğuna göre. Bir kere göğüs diyorlar. Meme demek, bunu ulu orta dillendirmek nahoş bir şey gibi bir algı var... Bu yüzden de bu bir oyun haline getirilip bir kılıfa sokuluyor.” diyor.

MEME KANSERİNE NASIL FARKINDALIK YARATILMALI?
Peki ‘meme kanserine nasıl farkındalık yaratılmalı’ sorusuna ise doğru olanın bunu açıkça belirtmek olduğunu söylüyor Dr. Yetener, “Memeye ‘meme’ demek ve meme kanserinin kadınların sık başına gelen bir durum olduğunu anlamalıyız. Ayrıca meme kanserinden kaçınmanın mümkün olduğunun farkına varmalıyız. Bunun için ilk önce rutin olarak elle muayene yapmalıyız. Kendi bedenimize yabancılaşmamalıyız. Ancak tabii ki bu yetmez yıllık ultrason ve mamografi kontrolleriyle erken tanıyı mümkün kılacak bir yol önermek gerekiyor. Bunu da açıkça konuşarak dillendirerek yapmak gerekiyor. İnsanlar bunu açıkça dillendirmediğinde bir yol, bir çözüm de önermemiş oluyor. Sadece sözüm ona ‘farkındalık’ yaratılmış oluyor ama yaratılmıyor. Çünkü bu açıkça kamusal alanda söylenmiyor. Ayrıca bunu erkeklerinde bilmesi lazım. Çünkü bu ne saklanılacak ne de sakınılacak bir şey...”

'GİZLİ OYUNLARA' KADINLAR DA TEPKİLİ

Meme kanserine farkındalık haftası gelip çatınca Müge Yetener kendi sosyal medya hesabından da konuya dikkat çekiyor; “Kadın arkadaşlarım; meme kanseri farkındalığı için meme kelimesini bile kullanmadan sözcük oyunları yapmak yerine, çevrenizdeki tüm kadınlara düzenli meme kontrolü; yani başta kendinizi elle muayene etme olmak üzere, meme ultrasonu ve mamografi tetkikleri yaptırmayı önerin. Tüm kadınlar meme muayenesi yapmalıdır” 

Elbette sosyal medyadan kadınların bu ‘gizli oyunlara’ karşı isyanları da var. İşte o tepkilerden bir kaçı;

Yine başladınız meme kanserine dikkat çekmek için duvarınızda garip mesajlar paylaşmaya... Neymiş efendim kadınlar arasındaymış, erkekler anlamasınmışmış... Kimden neyi saklıyoruz bacım biz... Bir insanın nasıl kolu, bacağı, gözü, böbreği hastalanıyorsa elbet memesi, vajinası da hastalanabilir... Bu gayet insani durumu neden utanılası bir şeymiş gibi alengirli şekillerde paylaşıyoruz birbirimizle...
Eğer bu konuya dikkat çekmek istiyorsan, duvarında diğer kadınlarla bildiklerini paylaşırsın, rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin dersin, ya da ne bileyim başından geçenleri anlatırsın vs. Belki o zaman yaptığın şey anlam kazanır...
Ayrıca memenin olup olmaması seni daha az ya da daha fazla kadın yapmaz... Kimseye meme borcumuz da yok... Sadece evlatlarımıza vardı... Onlar da görevini tamamladı... Bir erkek seni memen var diye seviyorsa, zaten sevmemiştir... Sal ipini gitsin... Kadın olsun, erkek olsun insanı insan yapan o memenin altındaki yürektir...
En iyisi yine siz bildiğiniz gibi, ben bildiğim gibi yazayım...
Lütfen yıllık rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin...


Meme kanseri farkındalık haftası gelmiş. Herkes bir oyunlar peşinde
Kimisi elma yememiş, kimisi yoğurt yememiş, kimisi de bir haftalığına bir yerlere gidiyor.
Elmanızı yoğurdunuzu yiyin tatilinize de gidin.
Ama! Yıl da bir kez de kanser taramanızı yaptırın ve duvarınızda bunu açık açık yazın.
Meme kanseri de tüm kanser çeşitleri gibi erken teşhisle tedavi edilebilir.


Sevgili arkadaşlarım, meme kanseri farkındalık zamanı madem bence bunu açıkca konuşup yazmakta hiç bir sakınca yok. Lütfen öncelikle biz kendi vücudumuzu tanıyalım ve ondaki farklılıkları zamanında farkedelim, vücudumuzdan ve dolayisiyla onu oluşturan organlarımızdan utanmayalım! Açık olalım.”


İlgili haberler
Bitmeyen ağrılar omurga problemlerine işaret

Hiç bitmez kadınların sırtındaki yük de, zihinlerindeki yük de. Bu yükler daha genç yaşta etkiler ka...

Çocuğunuzun kıyafetleri küçülmüyorsa dikkat!

Çocuğunuz yaşıtlarına göre daha mı kısa? Pantolon ya da etek boyu 2 yıldır aynı mı? Kilo almasına ra...

BİR ‘AŞI MESELESİ’ (3) Flash TV bilimselliğinde a...

‘Aşı oldu, hayatı zindana döndü, bakın neler oldu’ gibi heyecanla tıklayıp, içeriğinde saçma sapan b...