MESS dayatmalarına karşı metal işçisi kadınlar da talepleriyle protestolarda yer aldı
Metal işçileri fabrikalarda eş zamanlı eylemler yaparak, MESS’in toplu sözleşme dayatmalarını protesto etti. Metal işçisi kadınlar da talepleriyle bu eylemlerde yerini aldı.

Yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS sözleşmesinde patronlarının 3 yıllık sözleşme ve yüzde 6 zam dayatmasına tepki gösteren Türk Metal ve Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, fabrikalarda eş zamanlı eylem yaptı. Vardiya giriş çıkışlarında ve fabrika içerisinde yürüyüş yapan işçilerin eylemi nedeniyle üretimde yarım saate varan duruşlar yaşandı. İşçiler MESS dayatmalarını kabul etmeyeceklerini söylerken, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler olası bir grev yasağını tanımayacaklarını söyledi. Üretimi daha fazla etkileyen eylemlerin yapılmasını isteyen işçiler, sözleşmenin sonucunu kendi tutumlarının belirleyeceğini söyledi. Kadın işçiler de bu eylemlerde yerini alarak, taleplerinin arkasında durdu.

Renault, Ford, TOFAŞ, Bosch, Arçelik, Man başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu her fabrikada işçiler vardiya giriş çıkışlarında eylemler yapıldı.

Prysmian, DEMİSAŞ, Renta, BOSAL, BASÖZ Enerji, Yücel Boru başta olmak üzere Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda da protestolar gerçekleşti.

MESS’in maddelerine ilişkin, daha önce Ekmek ve Gül’e yazan kadınlar, sendikalarının dik durmasını talep etmiş, patronları işaret ederek “ellerinden gelse kuru ekmeğe çalıştıracaklar” demişlerdi.

Bütün haklarımıza göz diktiler” diyen Kocaeli’den bir işçi ise yazdığı mektupta “Bugün çocuk parası alıyoruz, yarın buna da göz dikileceği kesin. Metal işçisi kadınlar olarak bunlara karşı bir araya gelelim, sesimizi birleştirelim” diyerek çağrı yapmıştı.

MESS’in dayatmalarını kabul etmeyen işçiler, “Yüzde 6.05 zam oranı ve 3 yıllık sözleşme kabul edilemez” diyerek kendi önerilerinin ve taleplerinin karşılık bulmasını istiyor.

İlgili haberler
METAL İŞÇİSİ KADININ GÜNDEMİ: 8 saat çalışma, var...

Ağır iş koşulları ve sürekli değiştirilen vardiyalardan dertli olan, işçi sağlığı açısından ciddi so...

MESS’in kölelik taslağı en çok kadın işçileri etki...

Hem adamı hasta et, sonra ‘İşime yaramazsın’ de at. Kimse hastalığını söylemez o zaman. Bu madde ham...

MESS dayatmalarına karşı metal işçisi kadınlar da...

Metal işçileri fabrikalarda eş zamanlı eylemler yaparak, MESS’in toplu sözleşme dayatmalarını protes...