Mimar Başak Cengiz’in katledilmesine TMMOB’lu kadınlardan tepki
Mimar Başak Cengiz’i vahşice katleden Can Göktuğ Boz, ‘daha kolay olduğu için bir kadını öldürmeyi tercih ettiğini’ söyledi. TMMOB’lu kadınlar bu cinayetin sistemin ürünü olduğuna dikkat çekti.

Ankara'dan İstanbul'a bir aylık eğitim için gelen mimar Başak Cengiz'in 'kadın olduğu ve karşı koyamayacağı için' Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcı ile öldürülmesine TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Cinayetin münferit değil sistematik olduğuna dikkat çeken TMMOB'lu kadınlar, 25 Kasım'a Başak Cengiz ve katledilen tüm kadınlar için birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Ataşehir'de Can Göktuğ Boz'un sokakta samuray kılıcıyla saldırarak ağır yaraladığı mimar Başak Cengiz (28), hastanede hayatını kaybetti. Dün akşam saat 19.00 sıralarında Barbaros Mahallesi Karanfil Sokak'ta bir sitede tek başına yaşayan Can Göktuğ Boz, sokakta karşılaştığı Başak Cengiz'e (28) samuray kılıcıyla saldırarak ağır yaraladı. Saldırı sonrası, ağır yaralanan genç kadın kanlar içinde yere yığıldı. Yaralı kadın, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Fail Can Göktuğ Boz ise gözaltına alındı, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen Boz burada savcıya ifade verdi. Savcılık, Boz’u 'Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme' ve 'Silahla tehdit' suçlarından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Can Göktuğ Boz çıkarıldığı hakimlikçe "Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan tutuklandı.

‘SAMURAY KILICINI İNTERNETTEN ALDIM’

27 yaşındaki fail Can Göktuğ Boz’un savcılık ifadesi ortaya çıktı. Boz, cinayette kullandığı samuray kılıcını internetten aldığını söyledi.

Boz, evinde yapılan aramada ele geçirilen diğer kılıç ve bıçaklar için şunları söyledi:

"Daha önceden bende bıçaklara karşılık az bir merak vardı. Birkaç tane alınca aldığım bıçakların dandik olduğunu görünce iyi bıçak alana kadar birçok kez bıçak aldım."

Savcılığın sorusu üzerine Boz, 18 yaşında uyuşturucu kullandığı için tedavi gördüğünü 5 yıl önce de yine uyuşturucu nedeniyle 17 gün bir hastanede yatılı tedavi gördüğünü belirtti.

KOLAY OLDUĞUNU DÜŞÜNEREK BİR KADINI ÖLDÜRMÜŞ!

Cinayet öncesi kılıcı çantaya koyarak aşağı indiğini söyleyen Boz, "İnmeden önce kafamda kolay olduğunu düşünerek, bir bayan şahsı bıçaklamayı düşündüm" dedi.

BAŞAK İÇİN TMMOB’LU KADINLAR 25 KASIM’DA SOKAKTA!

Kadın cinayetine ilişkin tepkilerini dile getiren TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu “Aramızdan koparılan Başak Cengiz'in yakınlarına ve tüm kadınlara başsağlığı diliyoruz. 25 Kasım’da Başak Cengiz ve şiddete uğrayan, öldürülen tüm kadınlar için sokaklardayız!” diyerek açıklama yaptı.

Açıklamada Başak Cengiz cinayetinin münferit olmadığını söyleyen kadınlar, Boz’un ise sistemin ürünü olduğunu belirtti: “Çok üzgün ve öfkeliyiz. Mimar meslektaşımız Başak Cengiz, Can Göktuğ Boz tarafından öldürüldü. Katil ilk ifadesinde ‘olay günü sinirli ve moralinin bozuk olduğunu, daha kolay olduğu için bir kadını öldürmeyi tercih ettiğini’ söyledi. Direnemeyeceğini düşündüğü için, kolay olduğunu düşündüğü için bir kadını öldürdü ve bu ifadesiyle de kadınları kolay hedef olarak tekrar işaretledi. Erkek şiddeti gün geçtikçe pervasızlaşıyor. Çünkü erkek-devlet söylemiyle, icraatleriyle, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle failleri besliyor. Başak Cengiz'i öldüren fail Can Göktuğ Boz bu sistemin ürünüdür. Bu cinayet politiktir, toplumsal ölçekli, büyük bir suçtur. Biz erkek egemen anlayışa karşı evde, sokakta, işyerlerimizde, üniversitelerde mücadele ediyoruz. Erkek şiddetinin münferit değil yapısal bir sorun olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Bu katil yalnız değil hem patriyarkal toplum hem de iktidardan besleniyor. Failler beslenirken hayatını savunan kadınlara devletin mahkemeleri ceza yağdırıyor, kadınlara ‘kendinizi savunmayın itaat edin’ deniyor adeta tüm bunlardan güç alarak. Can Göktuğ Boz kalkıp ‘kendini savunmaz’ diye bir kadını öldürmeyi düşünebiliyor. Boz'un karakolda bilinçaltından dökülen bu ilk ifadesi eşitsiz sistemi ve devlet mekanizmalarının, medyanın rolünü açıkça teşhir etse de eksiktir. Bu ezberci söylem kadın dayanışması ile çoktan yıkıldı! Hiçbir kadın yalnız değil, bizler hayatımızı savunacağız katillerden hesap soracağız, bir kişi daha eksilmeyeceğiz, erkek şiddetini besleyen sisteme karşı kadınların isyanı büyüyor ve biliyoruz ki bu sistem kadın mücadelesi ile değişmekte ve tamamen ortadan kalkacak!”


Manşet fotoğraf: Ekmek ve Gül / Açıklama fotoğraf: TMMOB İKK Kadın Komisyonu

İlgili haberler
Yarın değil şimdi, yalnız değil hep beraber!

Bir araya gelme ihtiyacı bir bıçak gibi teni geçince aşılır. Asıl zor olan, birlikte değiştirmeye, a...

SES Mersin Şubesi'nden 'Şiddete, eşitsizliğe ve yo...

SES Genel Merkez Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, Av. İlke Işık ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğind...

Asgari yaşamlara mahkûm edilmek istemiyoruz!

25 Kasım’a kadar yapacağımız her iş, kadınlarla yaptığımız her buluşma, konuşacağımız her konu bu uz...