MKGP tutuklanan gazeteciler için açıklama yaptı: Kalemimiz yere düşmeyecek
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu MA ve JINNEWS çalışanı 9 gazetecinin tutuklanması kararı sonrası açıklama yaptı.

Ev baskınlarıyla 25 Ekim’de gözaltına alınan MA ve JINNEWS çalışanı 9 gazetecinin tutuklanması kararına dair açıklama yapan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, gazetecilik onuruna sahip çıkma çağrısı yaparak, “Direneceğiz! Cesur olacağız! Ne kameramızı kapatacağız ne de kalemimizi yere düşüreceğiz” dedi. Açıklama şöyle:

GAZETECİLERİN KAMERALARI KAPANMAYACAK, KALEMLERİ KIRILAMAYACAK

Özgür Kürt basınına yönelik şiddet, baskı tutuklama ve işkenceler artarak devam ediyor.

AKP-MHP iktidarı toplumu tek tipleştirmek, korku sarmalını yaymak, gözdağı vermek, savaştaki ısrarının ve suçlarının görülmemesi ve gerçeklerin topluma ulaşmasının önünü kesmek için bir kez daha özgür Kürt basınını hedef aldı. Kendinden olmayanlara büyük bir tahammülsüzlük ve ötekileştirme ile yaklaşan iktidar: son olarak Meclis’ten geçirdiği “Sansür Yasası” ile Özgür Kürt Basınını susturmak için düğmeye bastı.

Ankara merkezli başlatılan soruşturmada eş zamanlı 9 kentte 11 gazeteci arkadaşımız evleri basılarak ters kelepçelenip, yerlerde sürüklenerek işkence edilip gözaltına alındı. 4 gün gözaltında kaldıkları sürede birbirleri ile görüşmelerine izin verilmeden tecrit edildiler. Sözlü ve fiziki psikolojik işkenceye maruz kaldılar. Özellikle kadın gazetecilere dönük özel bir uygulama devreye konarak, onursuzlaştırma çabasına girildi.

Bugün bir kez daha gazetecilerin gerçekleri topluma duyurma, gerçeği yazmanın suç sayıldığı tutuklamalarla karşı karşıyayız. Gözaltına alınan arkadaşlarımızdan Diren Yurtsever, Habibe Eren, Öznur Değer, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın ve Emrullah Acar sabaha karşı sessiz sedasız daha önce hazırlanan senaryo çerçevesinde tutuklandı. Yine Derya Ren arkadaşımız da hakkında kesinleşmiş ceza olduğu gerekçesi ile tutuklandı.

8 Haziran’da Diyarbakır’da 16 gazeteci arkadaşımız evleri basılarak gözaltına alındı ve 16 Haziran’da da tutuklandı. Gerekçe gazetecilik faaliyetlerinin suç sayılması. 4 aydır tutuklu olan gazeteci arkadaşlarımız hakkında hazırlanmış bir iddianame de yok.

‘GAZETECİLİK ONURUNA SAHİP ÇIKALIM’

Tutuklamalarınıza inat kadın gazeteciler sahaları terk etmiyor, hakikatin izini sürmeye devam ediyoruz. Özgür Kürt basını hiçbir zaman gerçekleri görmekten ve hakikatin peşinden ayrılmadı. Bunun uğruna nice bedeller öndendi bugün de ödeniyor…Biz yılmadık yılmıyoruz! Hangi baskıcı rejimler ve otokrasi olursa olsun gazetecilik mesleği ne gözaltı gerekçesi olabilir, ne de tutuklama. Bizler direndikçe, mücadele ettikçe, korkusuzca mesleğimizi yapmayı sürdürdükçe gerçekler er ya da geç her daim ortaya çıkacaktır. Gazetecilik faaliyetleri, kameralarımız, kalemimiz suç sayılamaz. Her zamankinden daha güçlüyüz çünkü biz hakikat arayıcılarıyız.

Ortak sesimizi daha güçlü birleştirmeliyiz. Bugün bize dokunan hukuksuzluk ve adaletsizlik yarın sesini çıkarmayanlara vuracak.

Tüm gazetecilere çağrımızdır gün dayanışma günü değil gazetecilik onuruna sahip çıkma günüdür. Bugün gazetecilik onuruna sahip çıkmazsak yarın için çok geç olacaktır. Özellikle özgür Kürt basınına dönük baş eğdirme politikalarına karşı Biz kadın gazeteciler asla geri adım atmayacağız. Direneceğiz! Cesur olacağız! Ne kameramızı kapatacağız ne de kalemimizi yere düşüreceğiz… 

Fotoğraf: MKGP logosu

İlgili haberler
MKGP: ‘Kadın Gazetecilere Özgürlük’

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, tutuklu ve tutuksuz yargılanan kadın gazetecilerle dayanışm...

Gazetecilere baskın: Susturamazsınız| Ekmek ve Gül

Gazetecilere dönük baskıları ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunun başlattığı ‘Kadın Gazetec...

9 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi

Ev baskınlarıyla 25 Ekim’de gözaltına alınan MA ve JINNEWS çalışanı 9 gazeteci hakkında tutuklama ka...