Mobbing intihara sürükledi: Sözleşmeli öğretmen yaşamına son verdi
Sözleşmeli öğretmen 25 yaşındaki Saadet H, maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar etti. Eğitim Sen ‘Her gün yüz bin sözleşmeli öğretmen aynı acı gerçeği yaşıyor, güvencesiz çalışma sona ermeli’ dedi.

Antep’te Türkçe öğretmeni Saadet H, 6 katlı apartmanın terasından atlayarak yaşamına son verdi. Saadet H’nin intihar etmeden önce sosyal medya hesabından, “Ben yapamadım mobbinge uğramaktan. Allah’a emanetsiniz canım öğrencilerim” paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı.

DHA’nın haberine göre; olay, dün gece 23 Nisan Mahallesi’nde meydana geldi. Bir ortaokulda sözleşmeli Türkçe öğretmeni olarak görev yapan 25 yaşındaki Saadet H, 6 katlı apartmanın terasından kendini boşluğa bıraktı. Beton zemine düşen öğretmen, çevredekilerin ihbarıyla gelen ambulansla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Saadet H, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

2 ay önce göreve başladığı öğrenilen Saadet öğretmenin olaydan önce birlikte yaşadığı annesi Gönül H.’yi arayarak helallik istediği ve sosyal medya hesabından intihara ilişkin paylaşımlarda bulunduğu öğrenildi. Saadet H.’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda maruz kaldığı mobbingle baş edemediği için intihar ettiğini ifade etti. Saadet öğretmenin mesajında “Her gün pamuk ipliğine bağlısınız sözünden bıktım usandım” ifadesi de yer aldı.

Saadet H.’nin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Kızının cansız bedenini bekleyen anne Gönül H. ise sinir krizi geçirdi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA SONA ERMELİ
Bir meslektaşlarının bu şekilde hayatına son vermesinin üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Eğitim Sen MYK üyesi Özgür Bozdoğan, Saadet öğretmenin yaptığı paylaşımda mobbinge uğradığı ve ‘her gün yaşamının pamuk ipliğine bağlı olduğu’ hatırlatılmasından bıkıp usandığını ifade ettiğini belirterek, bunun aynı zamanda yüz bine yakın sözleşmeli öğretmenin yaşadığı sorun olduğuna dikkat çekti. Bozdoğan “Çözüm örgütlü olmakta, yan yana dayanışma içerisinde olmaktan geçiyor” dedi.

Özellikle son dönemde gelecek kaygısı yaşayan ve ekonomik sıkıntı çektiği için hayatına son veren yurttaşların esasında ciddi bir mesaj verdiğini görmek gerektiğini söyleyen Eğitim Sen MYK üyesi Özgür Bozdoğan,Saadet öğretmenin mobbinge uğramasının ve ‘her gün yaşamının pamuk ipliğine bağlı olduğu’ hatırlatılmasının esasında sözleşmeli öğretmenliğin ya da güvencesiz çalıştırmanın açık göstergesi olduğuna dikkat çekti. Öğretmenlik mesleği ve kamu hizmeti sunulan hiçbir iş kolunda güvencesiz, geçici zamanlı istihdam biçimi olmaması gerektiğini defalarca söylediklerini anlatan Bozdoğan“Bu kamu hizmetinin doğasına aykırı. Kendi geleceğiyle ilgili aidiyet duygusunun oluşmadığı bir durumda ortaya böyle olumsuz şeyler çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

YÜZ BİNLERCE ÖĞRETMEN VAR BÖYLE
Mobbingle ilgili tartışmanın ise eğitim yöneticilerinin özellikle sözleşmeli ve güvencesiz çalışanlara karşı yaklaşımını ortaya koyduğunu ifade eden Bozdoğan“Bir öğretmen iş yerinde sürekli olarak sistematik şekilde mobbinge uğradığını söylüyor. Güvencesiz olduğununkendisine bir biçimde hatırlatıldığını belirtiyor. Bize bıraktığı mesaj sorunun büyüklüğünü ifade ediyor. Yüz bine yakın sözleşmeli öğretmenimizin yaşadığı bir mesele bu. Sözleşmeli öğretmenlerin yaşamış olduğu ruh halini ifade ediyor. Düşünün sözleşmelisiniz ve her gün bunu yeniden yaşıyorsunuz. Bir ay sonra bir yıl sonra aynı işe devam edip etmeyeceğiniz belli değil. Bİr öğretmen için kabul edilebilir değil” dedi.

‘ÖRGÜTLÜ VE YAN YANA OLMALIYIZ’
Saadet öğretmenin yaşadığının yüz bin sözleşmeli öğretmenin her gün yaşamakta olduğu bir gerçekliğin acı bir ifadesi olduğuna dikkat çeken Bozdoğan“Bu yüzden Eğitim Sen olarak 23 Kasım’da Ankara’da yapacağımız mitingte özellikle sözleşmeli, ücretli ve ataması yapılamayan öğretmenlerin taleplerini sorunlarını dile getireceğiz. Güvencesizliği kamu alanından özellikle de eğitim alanından hızlıca çıkarmamız gerekiyor. Çözüm gelecekten umutlu olmakta çözüm örgütlü olmaktan yan yana dayanışma içerisinde olmakta.Yalnız olmadığımızı bilmeliyiz” çağrısı yaptı.

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: 3 yılda 180 hemşire intihar etti!

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün 2017 verilerine göre son üç yılda 431 s...

‘Serap öğretmenin intiharının arkasında baskı var’

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 15 Eylül günü intihar ederek hayatına son veren öğretm...

Milyonların hayatı aynıyken 4 kardeşin intiharı ‘m...

Kapıya ‘Dikkat, siyanür var’ yazısı asılarak intihar edilen evdeki yoksulluk bugün 11 milyon insanın...