Mücadele sürüyor, kadınlar 1 Temmuz'da sokağa çağırıyor!
İstanbul, Ankara ve İzmir’den İstanbul Sözleşmesi kampanya gruplarından çağrı 1 Temmuz çağrısı: Kadın düşmanı politikalara karşı gücümüzün birliğimizden geldiğini biliyoruz.

Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece yarısı hukuksuzca ve keyfi bir biçimde aldığı kararla İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak ayrılması süreci 1 Temmuz’da resmileşecek. Kadınların ve LGBTİ’lerin yaşam haklarının garanti altına alınması için taraf devletleri yükümlü kılan, eşitsizliği şiddet sorununun temeline alan, şiddete karşı kadınlar için bir dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı 1 Temmuz günü ülkenin her yerinde sokak eylemleri yapılacak. İstanbul, Ankara ve İzmir’den kampanya grupları 1 Temmuz’da haklarının bir gece yarısı tek adam kararıyla gasbedilemeyeceğini söylemek, İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarına dönük saldırılara karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini dile getirmek için tüm kadınlara mücadeleyi birlikte büyütme çağrısı yapıyor.

Hande Köse - Cemile Baklacı - Deniz Şahin Gümüştekin

 ‘HAKLARIMIZDAN, ÖZGÜR VE EŞİT BİR YAŞAM TALEBİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Hande Köse / İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu:

Kadınların, LGBTİ+’ların, çocukların, özetle şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan herkesin haklarını ve hayatlarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı tek bir adamın kararıyla feshedildi. Biz kadınlar bu fesih kararının alındığı günden itibaren sokaklarda, kampüslerde, işyerlerinde, var olduğumuz her alanda İstanbul Sözleşmesi’nin feshini tanımadığımızı haykırdık. İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu olarak haklarımızı ve hayatlarımızı tek bir adamın kararına bırakmadığımızı ve bırakmayacağımızı her fırsatta daha yüksek sesle söyledik. Gerek sokakta gerek evlerimizde gerekse sosyal medyada gerçekleştirdiğimiz eylemlerle kadın mücadelemizi büyüttük.

Biz kadınlar biliyoruz ki bu zamana kadarki haklarımızın hepsini mücadele ederek kazandık. Kadınların elde ettiği tüm haklar kadınların örgütlü mücadeleleriyle kazanıldı. Bu ülkede kadınlar tacize uğruyor, kaybediliyor, katlediliyor. Tüm bunların karşısında devlet kadın katillerini değil haklarını ve hayatlarını savunan kadınları cezalandırmak istiyor.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu olarak devletin tüm baskılarına, kadın düşmanı politikalarına karşı gücümüzün birliğimizden geldiğini biliyoruz. Bu yüzden kadınların gücünü bir arada sokaklarda göstermesi gerektiğinin önemini her fırsatta vurguluyoruz. 1 Temmuz günü tüm ülkede kadınların yan yana gelerek haklarını ve hayatlarını savunması bu yüzden önemli. Haklarımızdan, özgür ve eşit bir yaşam talebimizden vazgeçmediğimizi göstermek, “İstanbul Sözleşmesi Bizim” demek için tüm Ankaralı kadınları 1 Temmuz günü saat 18.30’da Sakarya Caddesi’ne bekliyoruz.

‘KARAR GERİ ÇEKİLSİN, SÖZLEŞME UYGULANSIN’ DEMEK İÇİN SOKAĞA ÇIKIYORLAR

Cemile Baklacı / İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu:

“Uzun bir zamandır İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken ve uygulanmazken büyük bir basınçla ‘İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın’ diyen kadınlar şu an şiddetin önlenmesi konusunda uluslararası en yetkin sözleşmelerden biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla birlikte uzun bir süredir sokakta. Haklarımız için, yaşam mücadelesi için sokaktayız. Çok temel bir hakkımız olan yaşamak hakkını elimizden alıyorlar. Bu yüzden kadınlar tüm güçleriyle pandemi koşullarındayken de şimdi de tüm koşullarını zorlayarak bulundukları her yerde sokakta oluyor. İstanbul’da da Taksim Tünel’de bir çağrı gerçekleştiriyoruz. Diğer illerde de kadınlar sokaklarda olacak. 1 Temmuz bizim için önemli bir takvim. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının çekilmesini talep ediyoruz ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz.”

‘DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE SÖZÜMÜZ SOKAKTA’

Deniz Şahin Gümüştekin / İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu:

Her gün neredeyse 4 kadının öldürüldüğü ülkemizde kadınlar hayatta kalabilmek için mücadele ederken, ülkeyi yönetenler, bir gece yarısı kadınları, çocukları LGBTİ+’ları her türlü şiddet, taciz ve tecavüzden koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karar verdi. Bu kararla siyasi iktidar kadın düşmanlığını açıkça ortaya koydu. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete uğruyor, şüpheli ölümlerle yaşamları çalınıyor. İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu olarak, bu hukuksuz kararı tanımadığımızı alanda en gür sesimizle haykırdık. Bundan sonraki süreçte de her perşembe protestolarımızı dile getirdik. İstanbul Sözleşmesi’nin ne olduğunu anlatan bildiri bastırarak birçok ilçede, pazar yerlerinde, işyerlerinde bildirilerimizi dağıtarak hem insanları sözleşme hakkında bilgilendirdik, hem de 1 Temmuz’a çağrımızı yaptık. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin hukuk dışı karar, 1 Temmuz günü kesinleşecek. Bu yüzden hep birlikte; evde, sokakta ve işyerlerimizde olmak üzere kadına yapılan ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddetin son bulması, çocuk evliliklerinin olmaması, LGBTİ+’lara yapılan ayrımcılığın ortadan kaldırılması, ikinci plana atılan kadının adının dahi olmadığı ülkemizde, sesini çıkartamayan her bir kadının, çocuğun ve LGBTİ+’ların sesi olmak, eşitlikçi bir toplum talebini dile getirmek ve 1 kişi daha eksilmemek için hayatlarımızdan, haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi asla vazgeçmeyeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de her alanda “Söyleyecek sözümüz ve değiştirecek gücümüz var” diyen herkesi 1 Temmuz Perşembe günü saat 18.30’ da haklarımıza, hayatlarımıza ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. 

Manşet fotoğrafı: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İl İl 1 Temmuz eylemleri: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” demek için 1 Temmu...

1 Temmuz’a az kaldı, kadınlar sokakta, iktidar ‘fi...

Haklarımızı hedefe koyan geniş saldırı furyasına karşı mücadele etmekten vazgeçmediğimizi dile getir...

'İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, 1 Temmuz’...

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu yayımladığı manifestoda, on...