Nadira’nın ölümünde şüpheler büyüyor: Günlük kayıp, silah şüpheli, savcı tanıkları suçluyor
AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın ölümü üzerine ailesinin ve arkadaşının şüpheleri büyüyor.

23 yaşındaki Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmesine yönelik iddialar sürüyor. Kadirova’nın, hayatını kaybetmeden önce ‘Konuşursam yer yerinden oynar, bu evi de kendimi de yakarım’ dediği belirtildi. Soruşturmada ise savcılığın Kadirova’nın arkadaşı ve tanık Leyla Niyazova’yı fuhuş yapmakla suçladığı öğrenildi.

BirGün’den Erk Acarer’in haberine göre, Nadira Kadirova’nın abisi Muhammed Kadirova, evdeki kimseden swab örneği (ateşli silah artığı/eldeki kan ve barut izi) alınmadığını söyledi. Kadirova, “Odasına sokmadılar, eşyalarını onlar verdi. Hep günlük tutuyordu, son dönem günlüğü yok. Göğsünde kurşunun girdiği yerde siyah barut lekesi göremedim. Oysa silahın dayandığı yerde yanık izi ve siyah bir leke olur” diye iddialarını gündeme getirdi. Kadirova ailesi delil karartıldığını ve olayda çok fazla çelişki olduğunu düşünüyor.

EMNİYET AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
Aile, emniyetten “Şarjör ve silah ayrıydı” bilgisini aldı. Bu önemli. Aktarılanlar şöyle: “Silahın Belçika yapımı 14’lü olduğunu ve şarjör ile ayrı bulunduğunu söylediler.” Fakat hiçbir Belçika yapımı 14’lü, “Mermi namluya sürülse bile” şarjör olmadan çalışmıyor. 1903’te üretimine başlanan silahın özelliklerinden biri de bu güvenlik önlemi.

Aile, bu önemli detayın anlaşılmasından sonra, ‘Emniyet ağız değiştirdi’ diyor: “Silah Baretta’ymış dediler.” Ancak Baretta’nın da bir yere dayandığında çalışıp ateş alması mümkün olmuyor. Yani şarjörü takılı olmayan 14’lü de bir yere dayanıp ateş edilen Baretta da işlevsiz.

Kadirova’nın tek mermiyi şarjöre takması da zor görünüyor. Aile bu konudaki şüphelerini de dile getiriyor: “Özbekistan’da polis bile silah taşımaz. Genç bir kadının bilgi sahibi olması, tek bir mermiyi şarjöre yerleştirebilmesi bize çok mantıklı gelmiyor.”
Yine aynı çalışanın aileye aktardıkları arasında şunlar yer alıyor: “Günlerdir ağlıyordu. ‘Konuşursam yer yerinden oynar, bu evi de kendimi de yakarım’ dedi.”

GÜNLÜĞÜ VE KULAKLIĞI NEREDE?
Aile, Nadira Kadirova’nın eşyalarını toplamak için eve gittiklerinde de şüpheli durumlarla karşılaştıklarını ifade etti: “Çalıştığı eve eşyalarını toplamaya gittik. Bizi odasına sokmadılar. İçinde daha çok defter ve kitap alan 3 koli verdiler. Nadire günlük tutardı, içtiği çayı simidi bile yazardı. Bütün günlükleri bulduk. Ancak kolilerin içinden son dönem günlüğü çıkmadı.” Nadire Kadirova’nın telefonu da aileye teslim edilmedi. Emniyette olması muhtemel. Yine kulaklığı da aileye verilmedi. Aile bireyleri, “Bu özel bir kulaklıktı. İngilizce çalıştığı için bunu almıştı. Her sesi kaydediyordu. Bu bize teslim edilmedi” diyor.

Öte yandan cenazeyi Özbekistan’da teslim alan diğer aile üyeleri genç kadının ayağında da bir yara olduğunu tespit ettiler.

Evin her yerinde kamera var. Kayıtların çıkıp çıkmayacağı ise merak konusu.

SAVCILIKTAN FUHUŞ SUÇLAMASI
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, 23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın ölümüne ilişkin soruşturmada onunla son konuşan arkadaşı tanık olarak dinlendi. Savcılık, tanık Leyla Niyazova’ya “Siz Nadira Kadirova’yı fuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz” diye sorarak ölen Kadirova ile tanığı fuhuş yapmakla suçladı. Bu iddiaya tepki gösteren Niyazova, Kadirova’nın kendisiyle yaptığı son görüşmesinde Şirin Ünal’ın arkadan gelerek sarılması olayını anlattı. Savcılığın, tanığa “Hangi gazeteciler ile konuştunuz” şeklinde sorması da dikkat çekti.

‘NADİRA BENİM EVİMDE HİÇ KALMADI’
Niyazova “Benim Nadira’yı fuhşa teşvik ettiğim ya da fuhuş yapmasını kolaylaştırdığım iddiaları doğru değil. Geçimimi Laleli’den aldığım tekstil ürünlerini Özbekistan’a göndererek sağlarım. Buna ilişkin kargo gönderim fişlerimi de gerekirse dosyaya sunabilirim. Nadira benim evimde hiç kalmadı” diye konuştu. Nadira ile bir ara küsüp barıştığının doğru olduğunu belirten Niyazova, “Fakat bunun sebebi onun fuhşa sevk ettiğim iddiası değildir. Çünkü böyle bir olay kesinlikle olmamıştır” ifadesini kullandı.

Tanık olarak dinlenen Nigar Abdurrahmanova da ifadesinde “Polisler ‘hiçbir şey kesin değil. Bu işin sonunda vebal vardır’ tarzında şeyler söyledi. Hatta ben dosyayı alıp inceleyeyim, siz yine ifade verebilirsiniz dedi. Muhammed Ali de ‘doğrudur, bu işte vebal var diyerek ikna oldu ve ifade vermekten vazgeçtik” dedi.

Eski asker ve AKP Milletvekili Şirin Ünal ise Nadira Kadirova’nın ölümüne ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

NADİRA’NIN ÖLÜMÜNE İLŞKİN ZÜLEYHA GÜLÜM SORU ÖNERGESİ VERDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Nadira Kadirova’nın ölümüyle ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi. Gülüm önergede şu soruları sordu:
1. Nadire Kadirova’nın ölümüne neden olabilecek taciz ve cinsel saldırı iddiaları araştırılmış mıdır? Cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığının tespiti için örnekler alınmış mıdır?
2. Etkin ve tarafsız soruşturma yapmak yerine Savcı tarafından Leyla Niyazova’a “Siz NadiraKadirova’yıfuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz” şeklinde soru yöneltilmesi tanık üzerinde baskı oluşturmaya ve yaşanan şüpheli ölüm olayı ile ilgili gerçeklerin üzerini örtmeye yönelik girişim değil midir? İlgili savcı hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
3. NadiraKadirova’nın şüpheli ölümü ile ilgili evinde çalıştığı Şirin Ünal’ın savcılık tarafından ifadesi alınmış mıdır? Alınmamışsa bunun gerekçesi nedir?
4. Ateşli silahla yakın mesafe atışta, göğüste yanık ve barut izi olması gerekirken Nadira’nın göğsünde böyle bir ize rastlanmadığı iddia edilmektedir. Cinayette kullanılan silahta parmak izleri ve evde bulunan kişilerden SWAP izleri alınmış mıdır?
5. NadiraKadirova’nın Şirin Ünal’ın evinde sigorta kaydı yapılmadan kaçak olarak çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Şirin Ünal hakkında sigortasız işçi çalıştırmaktan herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
6. Kamuoyunun şüpheli olarak gördüğü NadiraKadirova’nın ölümüne ilişkin bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması ve etkin bir soruşturma yapılması için Bakanlık olarak girişiminiz olacak mıdır?
İlgili haberler
AKP’li vekilin evinde şüpheli kadın ölümünde taciz...

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü ile ilg...

Nadira’nın ölümünde şüpheler büyüyor: Günlük kayıp...

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın ölümü üzerine ailesinin ve arkadaş...

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi...

Nadira’nın ölümüyle ilgili aydınlatılmayan tüm gerçeklere ise bu sistemdeki kadın davalarından maale...