Nevin Yıldırım için AYM'ye başvuru
Kendisine sistematik olarak tecavüz eden erkeği öldüren ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Nevin Yıldırım için Avukat Meriç Eyüboğlu AYM'ye başvurduklarını anlatıyor.

Nevin Yıldırım’ın tahliyesi için AYM’ye başvuran Avukat Meriç Eyüboğlu, dosyanın 2019’dan beri Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda olduğuna dikkat çekerek “Dosyada özenli, etkili soruşturma yükümlülüğü yerine getirilmemiş durumda. Jinnews'den  Sena Dolar'ın haberine göre Avukat Meriç Eyüboğlu "Nevin sadece onu suçlu ilan edenlere, bu yargılamayı yürütenlere değil hepimize bakıyor” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Nevin Yıldırım, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde kendisine 3 yıl boyunca tecavüz eden Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kalmıştı. Aynı gün gözaltına alınan Nevin, ertesi gün tutuklanarak Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu. 4 Ekim 2013 tarihinde yargılanmasına başlanan Nevin için Türkiye’nin birçok yerinden kadınlar, kadın örgütleri destek verdi. 25 Mart 2015’te, Yalvaç Adliyesi’ndeki karar duruşmasında, Nevin için meşru müdafaa hükümleri uygulanmadan ve herhangi bir indirime gitmeden müebbet hapis cezası verildi. Karar duruşmasında avukatların da içinde olduğu kadın örgütleri savcının talimatı ile adliyeye alınmadı ve darp edildi.

Nevin’in davası 2017’de Yargıtay tarafından bozularak yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Ancak yerel mahkeme yeniden aynı cezayı verdi. 23 Mart 2019'da temyiz incelemesi yapılan dava, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nde onandı. Cezada herhangi bir indirime de gidilmedi. Bunun üzerine Yargıtay Başsavcısı “haksız tahrik yönünden” cezaya itirazda bulundu. Dosya incelenmek üzere 2019’un Kasım ayından bu yana Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda bekletiliyor.

Avukat Eyüboğlu, uzun tutukluluk nedeniyle Nevin’in tahliyesi için Yargıtay’a yaptıkları başvurularının sonuçsuz bırakılması nedeniyle 17 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) “acil tahliye” başvurusunda bulundu. Eyüboğlu, Yargıtay nezdinde yapılan başvurulardan olumlu sonuç alınamaması ve etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlali nedeniyle AYM’ye başvuruda bulunduklarını dile getirdi.

Nevin'in hayatına sahip çıkan kadınlardan biri olduğunu hatırlatan Eyüboğlu, Nevin’in hikayesinin kadınların kendi hayatına sahip çıkma yolculuğunda önemli bir yerde durduğunu vurguladı. 2012’de “Kürtaj haktır ve kadınların kararıdır” kampanyasını yaptıkları süreçte Nevin ile tanıştıklarını aktaran Eyüboğlu, “Nevin hayatımıza, tecavüz sonucu gebe kalması ve Isparta Devlet Hastanesi’ne gidip gebeliği sonlandırmak istemesi ama oradan hekimlerin geri göndermesi nedeniyle girdi. Aslında bağlam kürtaj hakkıydı ve yollarımız öyle kesişti” dedi.

‘ERKEKLERE BOL KESEDEN VERİLEN İNDİRİM NEVİN'E UYGULANMADI’

Nevin’e “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimlerinin uygulanmadığının altını çizen Eyüboğlu, “Fail erkek olduğu zaman uygulanan indirimler Nevin’de hiç uygulanmadı. Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi karar verdi. Dosya Yargıtay’a gitti ve kararı bozdu. Ama sonrasında tekrar aynı şekilde karar çıktı. Ve o kararda da ne ‘haksız tahrik’ ne de ‘iyi hal’ indirimi uygulanmadı. Evine, çocuklarının yanındayken gelip sistematik olarak tecavüz eden birinden bahsediyoruz ve o yüzden meşru müdafaayı tartışıyoruz. Erkeklere bol keseden dağıtılan indirimlerin hiçbirinin uygulanmaması kanunda cinsiyet belirtilmeden getirilen bu düzenlemelerin kadınlar ve erkekler arasında ne kadar farklı uygulandığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

‘NEVİN’İN 8 YILLIK TUTUKLULUK SÜRESİ CEZASINDAN DÜŞÜLMEYECEK’

Yargıtay’da bozulan karar sonrası yine aynı karar çıkmasına rağmen Yargıtay Başsavcısı’nın “haksız tahrik yönünden” kararın yeniden değerlendirilmesi üzerine itirazda bulunduğu bilgisini paylaşan Eyüboğlu, dosyanın 2019’dan beri Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda olduğunu sözlerine ekledi. Dosyanın akıbetinin ne olacağına dair bilgilerinin olmadığını ifade eden Avukat Eyüboğlu, “Nevin tutuklu olarak hala cezaevinde kalmaya devam ediyor. Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi karar verdikten sonraki süreçte, istinaf ve temyiz de geçen süreleri tutukluk süresine dahil etmiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. Nevin 8 yıl 8 aydır tutuklu ve dosyanın ne zaman ele alınacağı belli değil” diye konuştu.

‘TECAVÜZ HİÇ ARAŞTIRILMADI’

Nevin’in tutukluk sürecinin Yargıtay’da uzun tutukluluk süreci olarak kabul edilememesi nedeniyle AYM’ye başvurduklarına dikkat çeken Eyüboğlu şöyle devam etti: “Yargıtay nezdinde yaptığımız başvurulardan olumlu sonuç alamadık. Dolayısıyla bu süreci tüketip AYM’ye gittik. AYM’ye yaptığımız başvuruda erkek şiddetini tartıştık tabi ki. Tam da İstanbul Sözleşmesi’nde çıkılmanın tartışıldığı bu zamanda. Çünkü bu bir erkek şiddeti dosyası ve bu dosyada özenli, etkili soruşturma yükümlülüğü yerine getirilmemiş durumda. Nevin lehine olan delillerin hiçbiri toplanmamış durumda. Nevin’in en baştan itibaren tecavüz ile ilgili beyanı var. Ve bu hiç araştırılmamış durumda. Tecavüz dosyasında bunu yok sayarak verilen kararın hakkaniyetli olması mümkün değil. Etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlali ve delillerin toplanmaması yönünden hukuki tartışma yapıyoruz. Bakalım AYM ne diyecek."

“Yıkayınca çıkmıyor Nevin size bakıyor” sloganının o günden beri kadınların hayatına girdiğini ifade eden Eyüboğlu, “Nevin sadece onu suçlu ilan edenlere, bu yargılamayı yürütenlere değil hepimize bakıyor. Nevin için özgürlük talep etmek hepimizin işi” diyerek kamuoyuna çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
‘Tecavüzcülere iyi hal indirimi veren yargı Nevin’...

21 Mart’ta Yalvaç adliyesinde, tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım’ın karar duruşmasındaydık. Başın...

‘Devletin koruması gerekirken biz kendimizi koruma...

Şiddet artar, şiddetin dozu vahşileşirken ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlar da artıyor. K...

Şiddete karşı mücadelenin esası ‘özsavunma’ olabil...

Şiddetin yalnızca suretine karşı değil esasına karşı da mücadeleyi odağa koymazsak, kadınların ölmem...