Nevzat Tarhan, İstanbul Sözleşmesi'ni hedef aldı: Ensest ilişkinin önünü açıyor
İstanbul Sözleşmesi’ni 'ensest ilişki'ye bağlamaya çalışan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan'ın cinsiyetçi ifadeleri tepki çekti.

TBMM Kadına Karşı Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, skandal ifadeler kullandı. Komisyonda konuşan Tarhan, İstanbul Sözleşmesi’nin “ensest ilişkinin önünü açtığını” iddia ederek sözleşmeyi hedef aldı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Tarhan, komisyonda konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, kadın ve erkeğin eşit olamadığını, İstanbul Sözleşmesi’nin “ensest ilişki”nin önünü açtığını savundu. Muhalefet partilerinden kadın vekiller Tarhan’a tepki gösterdi.

SADAT’ın psikolojik savaş danışmanlığını da yapan Nevzat Tarhan, sunumunda İstanbul Sözleşmesi’nde geçen toplumsal cinsiyet rollerini “muz”a benzeterek “Kadın ve erkek biyolojik olarak eşit değil; çünkü birinde testosteron hormonu, birinde östrojen hormonu var. Yani matematiğe karşı çıkıyorsanız çıkabilirsiniz ama biyolojik olarak kadın beyni erkek beyninden farklı. Sözleşmede cinsiyetle ilgili tanım net değil. Rol kavramını belirsiz bırakmış, belirsiz bıraktığı için herkes kendisine göre anlıyor, muz gibi, insan ne yerse ona benzetiyor. Böyle bir cinsiyet rolü.” ifadelerini kullandı.

'GELECEKTE ENSEST BİZİ BEKLİYOR'

İstanbul Sözleşmesi’nin sonunun “ensest ilişkiler” olduğunu öne süren Tarhan, “Biz eğer öyle bir karar vereceksek, ensestin önünü açıyorsak, buyurun, isteyen yapsın bunu. Biz şimdi, şu anda eğer böyle bir kararla toplumda kültürel değişimle ilgili bir karar veriyorsak gelecekte bizi bu bekliyor, ben bunu demek istiyorum” dedi.

AKP’Lİ ÖZNUR ÇALIK TARHAN'I SAVUNDU

CHP’li Gamze Taşcıer ise Tarhan’ın Diyanet TV’de sarf ettiği, “100 öğrenciden 47’si kız öğrenci. Okutmanın arkasında evlilik karşıtlığı var” şeklindeki sözlerini anımsattı. Taşcıer, Tarhan’ın gerici açıklamalarının kabul edilemeyeceğini söyledi. Tarhan’ı savunan AKP’li Öznur Çalık ise “Sizi tanıyan insan olarak insan hakları ve kadın hakları konusundaki hassasiyetinizi, aileye hassasiyetinizi biliyorum” dedi.

Komisyonun geçmiş toplantılarında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık pandemide kadına yönelik şiddetin artmasına dair, “Tolere edilebilir düzeyde bir artış” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, “İnsan fıtratına aykırı sapkın ilişkilerin belli çevreler tarafından kasıtlı şekilde meşrulaştırılmaya çalışılması, aile kurumuna yönelik ana tehditler arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı. Arslan ayrıca, çocuk evlilikleri de savunarak 15 yaşındaki çocukların evliliğinin bir “insan hakkı” olduğunu savunmuştu. 

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Komisyonda İstanbul Sözleşmesi vurgusu: Şiddete ka...

Şiddeti Araştırma Komisyonunda barolar sunum yaptı. Toplantıda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kara...

Nafaka gaspı, arabuluculuk, uzlaştırma… Komisyonda...

Meclis Komisyonunda şiddette arabuluculuk, uzlaştırma, nafaka hakkının kaldırılması ve tedbir kararı...

Adalet Bakanı Şiddet Komisyonunda sunum yaptı: Laf...

8. toplantısını gerçekleştiren Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunda, Adalet Bakanı Abdülhamit...