Nurtepeli kadınlar ‘Çocuk istismarı nasıl önlenir’ söyleşisinde buluştu
İstanbul Nurtepe Ekmek ve Gül Grubu ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız, Etkili Koruma Önlemleri İstiyoruz’ kampanyası kapsamında 7 Nisan Cumartesi günü bir bilgilendirme toplantısı yaptı.

Nurtepeli kadınlar “Çocuk istismarını aklatmayacağız. Etkili korunma önlemlerinin alınmasını istiyoruz” imza kampanyasıyla süren çalışmanın beraberinde “Çocuk istismarını önlemek mümkündür! Peki, nasıl?” tartışmaları üzerine Avukat Gamze Gökoğlu ve Rehber Öğretmen Meral Gülşen ile söyleşi yaptı.

Rehber Öğretmen Meral Gülşen; “İstismarın sadece cinsellik üzerinden değerlendiremiyoruz. Çocuk işçinin çalıştırılması da istismar bu da fiziksel bir istismar. Çocukları hangi değerle yetiştiriyorsak ona uygun değeri yaşıyor. Biz neye değer veriyorsak o da ona veriyor. Çocuğa söylenen çeşitli sözlerde –salak, becerisiz, vb.- duygusal istismardır” dedi. Çocuklara hayır diyebilmenin ileriki yaşlarda çocuğun yaşayabileceği istismara karşı duruşunu da engelleyeceğini söyleyen Gülşen, cinsel bilgi döneminde çocuklara yaşına uygun eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı. Gülşen, “İstismarın yüzde 83 civarı çocukların bire bir yakınlık kurduğu insanlar tarafından gerçekleştiği tespiti yapılmıştır” dedi.

Avukat Gamze Gökoğlu da cinsel istismarın 8-15 yıla kadar cezalandırıldığı bilgisini vererek devam etti: “15 yaş altında her türlü davranış cinsel istismar, 15 yaş üzerinde cebir, tehdit ve iradeyi etkileyen davranış olursa cezalandırılıyor. Cinsel istismara maruz kalan için ilk 24 saat çok önemli. İşlem merkezlerine başvurması gerekir. Çocuk Hakları Sözleşme Kanun’da 18 yaş altında çocuk kabul ediliyor. ‘Çocuğun üstün yararı’ ilkesi var ama birçok istismar aşamasında bunu görmüyoruz. Ensar Vakfı gibi toplu istismar olayları üzerinden idam ve hadım tartışması yapılıyor. Hindistan’da, Pakistan’da idam cezaları var ama toplu tecavüzler de var. Halbuki yasalar işletilse bunlar olmayacak. Cezayı uygularken ‘mağdurun psikolojisi bozulmuş mu bozulmamış mı?’ cezayı ona göre uyguluyorlar. Takım elbise giyilmesiyle bile iyi hal indirimi uygulanıyor” dedi.

Söyleşiye katılan Nurtepeli kadınlar ise “Ensar Vakfında cinsel istismara maruz kalan çocuklar için devlet hiçbir şey yapmadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek olayın üzerini kapattı. Yeni çıkacak yasa da çözüm olmayacak çünkü önleyici tedbirler yok” dedi. Kadınlar kendi çevrelerindeki okullarda yaşadığı sorunları anlatarak daha çok yan yana gelme ve öğrenme ihtiyaçlarının ortaya çıktığını söyledi.

İlgili haberler
5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...

BEKEV üyesi kadınlardan çocuk istismarına karşı se...

BEKEV’den kadınlar çocuk istismarına karşı Betontaş pazaryerinde yazdıkları dövizleri taşıyarak sess...

Gazi İlkokulunda çocuk istismarına karşı bilgilend...

Gazi İlkokulu Okul Aile Birliği, Eğitim Sen 4 No’lu Şube ve Sultangazi Ekmek ve gül Grubu çocuk isti...