ÖHD’li kadın avukatlar Savcı Yeter Gümüş’ü HSK’ye şikayet etti
ÖHD İzmir Kadın Komisyonu “Ben de kadınım bana niye tecavüz etmiyorlar” diyen Ankara Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş’ü protesto edip HSK’ye şikayet dilekçesi verdi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Kadın Komisyonu “Bende kadınım bana niye tecavüz etmiyorlar” diyen Ankara Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş’ü protesto edip HSK’ye şikayet dilekçesi vermek için İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” yazılı pankart açan avukatlar, “Yaşasın kadın dayanışması” ve “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” sloganları attı.

ÖHD Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Leyla Çelik, Ankara Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş’ün 2019 yılı nisan ayında H.B. aleyhinde nitelikli cinsel saldırı suçundan suç duyurusunda bulunan mağdur Ç.B.’ye, soruşturma sırasında “Ben burada oturuyorum. Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?” şeklinde bir soru yönelterek mağduru aşağıladığını ve kişilik haklarını zedelediğini söyleyerek, “Bununla da yetinmeyen Savcı Yeter Gümüş, 22 Mayıs 2019 günü, tutuklu yargılanan şüpheli Hasan Bilgili hakkında resen tahliye kararı vermiştir.
Biz kadın hukukçular için, bir Cumhuriyet Savcısının, yasadan kaynaklanan görevlerini hiçe sayarak mağduru bu denli aşağılayan bir tutum içerisine girmiş olması kabul edilebilir değildir” dedi.

İLK 11 AYDA EN AZ 305 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın yayımladığı verilere göre, Türkiye’de 2019 yılının ilk 11 ayında en az 305 kadının erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybettiğini, en az 46 kadının tecavüze, 204 kadının tacize, on binlerce kadının ise fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten Çelik, bu suçların mağduru olan kadınların, mahkemelerde adaletsiz kararlar verildiği ve yargı sürecinin kendileri için ikinci kez travmatize edici olduğunu, genellikle şikâyetlerinin cezasızlık ile sonuçlandığını söyledi.
Hukuku ve adaleti tesis etmekle görevli bir savcı tarafından gerçekleştirilen olayın, kadınların bugüne kadarki taleplerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdiğini dile getiren Çelik, “Bu nedenle, biz Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi kadın hukukçular olarak, dernek tüzüğümüzdeki amaçlarımız doğrultusunda, suçun soruşturulmasına ve delillerin karartılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen ve bir tecavüz mağdurunu aşağılayarak görevini açıkça kötüye kullanan savcı Yeter Gümüş hakkında Hâkimler Savcılar Kurulu’na ihbarda bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

İlgili haberler
Tecavüz sanığı Prof. Hasan B’nin tacizine uğrayan...

13 yıl önce Prof. Hasan B’nin tacizine uğrayan S.H. ‘O dönem sessiz kalınmasaydı bunlar yaşanmazdı’...

Bu ülke kadınların yakıldığı, çocukların tecavüze...

Eşi ve çocuğunun yüzünü naylon eriterek yakan erkek serbest bırakıldı. TKDF Başkanı Canan Güllü ‘çoc...

Tecavüz sanığı profesöre tutuksuz yargılama ödülü

‘Erkek adalet’ örneği duruşma: Profesörün tecavüzüne uğrayan kadına desteğe gelenler gözaltına alınd...