Öldürülen Fatma Altınmakas’ın kardeşi: Ablam toplumsal baskıyla öldürüldü
Ağrı’da eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi tarafından katledilen 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas’ın kardeşi, ‘Ablamın faili tek bir kişi değil’ dedi.

Ağrı’da aile içerisinde tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra evli olduğu erkek tarafından katledilen 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas’ın kardeşi, “toplumsal baskı” ile öldürülen ablasının failinin tek bir kişi olmadığını söyledi.

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, evli olduğu erkek Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz günü öldürüldü. 6 çocuk annesi olan Altınmakas’ın cenazesi, ailesi tarafından yaşadıkları Patnos ilçesine bağlı Özdemir (Hozdemir) köyünde defnedildi. İşlediği cinayetin ardından gözaltına alınan Kazım Altınmakas ise, “Kasten öldürme” suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

TECAVÜZ ŞİKAYETİNDE BULUNDU
Fatma Altınmakas’ı ölüme götüren süreç, iddialara göre evli olduğu erkeğin kardeşi S.A.’nın tecavüzüne uğramasıyla başladı. Ulaşılan bilgilere göre, eşiyle birlikte 12 Temmuz günü Malazgirt Jandarma Karakolu’na giderek S.A. hakkında şikayetçi olan kadın, iki gün sonra eşi tarafından katledildi.

KARDEŞİ DOĞRULADI
Öldürülen Altınmakas’ın kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, S.A.’nın tecavüzüne uğradığını söylediği ablasının eşi ile birlikte karakola gidip şikayetçi olduklarını doğruladı. Şikayet sonrası S.A.’nın gözaltına alınıp iki gün sonra serbest bırakıldığını anlatan Ayaz, “Cinayet yaşanmadan önce gerçeğe yakın bir iddianın haberini aldık. Bu da kardeşim Fatma Altınmakas’ın eşinin kardeşi olan S.A.’nın tecavüzüne uğramasıdır. Kardeşime eşi olan Kazım Altınmakas’la birlikte karakola gitmeleri ve suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini söyledim. S.A.’nın 2 gün sonra serbest bırakılmasını anlayabilmiş değilim. S.A’nın serbest kalmasından sonra bu katliam gerçekleşiyor. Acaba Kasım Altınmakas’ın kendi fikiriyle mi bu cinayeti işlemiş yoksa köydeki akrabaların ve S.A.’nın baskısıyla mı bu cinayet işlenmiş, hepsine bakmak gerekiyor” dedi.

S.A.’nın daha önce kendi öz kardeşini öldürdüğünü söyleyen Ayaz, “Böylesi bir insanın bu olayı yapmaması için bir neden yok” diye konuştu.

‘SORUMLUSU TEK KİŞİ DEĞİL’
Ayaz, ablasının katledilmesinin sorumluluğunun sadece bir kişi ile sınırlı olmadığını da vurguladı. Ayaz, “Bireysel olarak bizzat bu fiili gerçekleştiren bir kişi olabilir ama bu işin temelinde bir toplumsal baskı vardır” ifadelerini kullandı. Ayaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerinin politik olduğunun altını çizmekte fayda var. Toplumdaki kadın bakışı nedeniyle bir kadın haksızlığa uğradığında, sesini haykırdığında bu durum onun ölümüne sebep olur. Kadın üzerinde toplumsal ve politik bir baskı söz konusu.”

Kadın karşıtı zihniyet aşılmadığı müddetçe kadın cinayetlerinin önüne geçilemeyeceğini dile getiren Ayaz, yaşanan bütün kadın cinayetlerinin politik olduğunu, erkek egemen zihniyete karşı kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: MA


İlgili haberler
Muş’ta eşinin kardeşi tarafından tecavüze maruz bı...

Muş’ta eşinin erkek kardeşi tarafından tecavüze maruz kalan Fatma Altınmakas, şikayette bulunduktukt...

Aile içinde tecavüze uğrayıp katledilen Fatma Altı...

Zanlı Sinan Altınmakas’ın ‘yeterli delil olmadığı ve delilleri karartma imkanı bulunmadığı’ gerekçes...

Temizlik işçisi kadın, ev sahibi tarafından tecavü...

Evlere temizliğe giderek geçinen kadın, ev sahibi tarafından 2 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde te...