Onur Yürüyüşü | Gözaltılara rağmen yüzlerce kişi Beyoğlu sokaklarında
İstanbul'da Onur Yürüyüşü için bir araya gelen kitle gözaltılara ve engellemelere rağmen Beyoğlu sokaklarında yürüdü. AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç da dahil 373 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da Onur Yürüyüşü öncesi sokaklar polis ablukasına alınırken, polisler kafelerde oturanları ve bir araya gelen LGBTİ'leri gözaltına aldı. Gözaltılara rağmen yüzlerce LGBTİ, Beyoğlu sokaklarında yürüyüş gerçekleştirdi. Avukatlardan edinilen bilgiye göre 373 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç da yer alıyor. Gözaltına alınanların ifadelerinin alınması tamamlandı, sağlık kontrolünden sonra serbest bırakılacaklar.



AFP FOTOMUHABİRİ BÜLENT KILIÇ TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDI

Basın mensuplarının görüntü almasını da engellemeye çalışan polis, AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç'ı ters kelepçeyle darbederek gözaltına aldı.

Gazeteci Tuğçe Yılmaz, polisin Gökkuşağı bayrağı asılan evin camına gaz attığını duyurdu.


POLİSE SLOGANLARLA TEPKİ GÖSTERDİLER

Gözaltıların ardından bir araya gelen yüzlerce kişi, polise "Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret" ve "Polis defol, bu sokaklar bizim" sloganlarıyla tepki gösterdi.

YÜZLERCE KİŞİ POLİS BASKISINA RAĞMEN YÜRÜYOR

Polis baskısına rağmen Beyoğlu sokaklarında yüzlerce kişi yürüyüş gerçekleştiriyor.

3 KİŞİ YÜRÜYÜŞE SALDIRMAK İSTEDİ

Kutlu Sokak'ta yürüyenlere 3 kişi gerici söylemlerle saldırmak istedi. Kitle saldırganlara tepki gösterdi.

Onur Yürüyüşü için yapılan çağrıları "sosyal medyadan yapılan izinsiz toplantı, gösteri yürüyüşü ve benzeri faaliyetlere ilişkin çağrılar" diye niteleyen İstanbul Valiliği, Beyoğlu'da saat 11.00 itibarıyla bazı yolları trafiğe kapatmıştı.

İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi,Onur Yürüyüşü için 26 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Sıraselviler Caddesi'nde yapılacak basın açıklamasına destek çağrısı yapmıştı.

BEYOĞLU’NUN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU
Tüm engellemelere rağmen Taksim'de çeşitli yerlerde bu sene 20.'si gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü ‘nün basın açıklaması okundu. Açıklamada Gezi Parkı için yargılanan ve "hukuksuzca" ağır hapis cezalarına çarptırılanlar anılırken, "Dün 900. haftada bir araya gelen ve gözaltına alınan, yıllardır Galatasaray meydanında kayıplarını arayan Cumartesi Annelerini/insanlarını selamlıyoruz" dendi.

Yıllardır devlet tarafından yürütülen nefret ve saldırılar sonucu intihar eden, katledilen LGBTİ+'lara dikkat çeken açıklamada "Tüm arkadaşlarımızın ahıyla buradayız. Zirve Soylu, Hande Kader, Okyanus Efe, Eylül Cansin, Roşin Çiçek, Doski Azad, Ahmet Yıldız ve diğer tüm arkadaşlarımızın hesabını soracağız." dendi. 

İstanbul Sözleşmesi'nden tek gecede Cumhur Başkanı kararıyla çıkılmasına karşı açıklamada "Lubunyaların ve kadınların yaşamını korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi'ni tek gecede kaldıranlara karşı direnmeye devam ediyoruz. Bu hukuksuz geri çekilmeye karşı kadınlar ve LGBTI+ lar olarak haklı mücadelemizi irademizle sürdürüyoruz. Bizi cezasızlık politikası ile terbiye etmeye çalışanlara buradan sesleniyoruz; İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz!" dendi.

Ülkede mülteci ve göçmenlere karşı artan şoven ve ırkçı saldırılara dikkat çeken açıklamada, " Göçmenleri hedef gösterenlerle, LGBTI+'ları hedef gösteren aklın aynı olduğunu biliyoruz. Sınırsız, sınıfsız, cinsiyetsiz bir dünyanın hayaliyle bugün sokaklardayız." dendi.

Çeşitli tarikat ve cemaatler tarafından hedef haline getirilen ve tehdit edilen LGBTI+'lara karşı saldırılara dikkat çeken açılamada dayanışma duygusu vurgulanarak, "Devletin ve devlet gücüyle hareket eden paramiliter çetelerin hedef göstermelerine, nefret kampanyalarına karşı birbirimize ve direnişimize sahip çıkıyoruz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl Haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBTI+'lar olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız!" dendi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel