Özak Tekstil işçisi kadınlar seslendi: 'Sezimizi duyun, duyurun'
Direnişten Özak Tekstil işçileri, fabrika önünden çektikleri video ile diğer işçi ve emekçileri dayanışmaya çağırdı.

Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de yetkili sendika Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan, BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçinin işten atılması üzerine üretimi durdurarak direnişe başlayan işçiler direnişin 4. günündeler. Özak Tekstil’in işçiler tarafından protesto edilmesini engellemek için Valilik yasağının ardından bugün Jandarma hakları için fabrika önünde bekleyen işçilere müdahale etmeye hazırlanıyor. Direnişten Özak Tekstil işçileri, fabrika önünden çektikleri video ile diğer işçi ve emekçileri dayanışmaya çağırdı:

“Buradan Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinden Özak Tekstil önünden bütün dünyaya sesleniyoruz. Bu fabrikada işçilere uygulanan baskı, tehdit ve mobbinge karşı kadın işçilere yapılan baskı ve tehditlere karşı, sendika değiştirmek baskısına karşı 4 gündür direniyoruz. İçerdeki baskılar ve işten atmaların son bulması, atılan arkadaşlarımızın işe geri alınması için direniyoruz. Burada Levi's'a üretim yapıyoruz. 4 gündür burada kolluk kuvvetlerinin baskısı altındayız. Dün bize coplarla saldırdılar, arkadaşlarımızı darp ettiler, sendika yöneticilerimizi gözaltına aldılar. Bugün de her tarafımızda barikat var. Sokak giriş çıkışlarını kapattılar. Arkadaşlarımızın tuvalete, camiye, namaz kılmaya gitmesine bile izin vermiyorlar.

Fabrika kapılarını kapattı. Kadın işçilerin lavaboya gitmesine bile izin verilmiyor. Resmen buraya hapsedildik. Bize resmen toplu işkence ediliyor. Acil lavabo ihtiyacı olan arkadaşlarımız var. Günlerdir Levi's'a sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama bizi duymuyorlar. Buradan bütün dünyaya sesleniyoruz. Lütfen sesimizi duyurun. Levi's'a karşı harekete geçin. Protesto edin. Boykot edin, eylem yapın. Lütfen bir şeyler yapın. Sesimizi duyun.”

'TALEPLERİMİZ NET, YIKILMADIK, YIKILMAYACAĞIZ'
Özak Tekstil'de direnişte olan işçilerden paket bölümünde çalışan Berivan Karakurt ağırlaşan çalışma koşullarını, üzerlerindeki mobbing ve tehditleri anlatıyor: “Bizi, sendika için biz burada toplandık. Bir arkadaşımızı işten attılar. Hakaretle, küfürle mobbing uyguladılar üstümüze. Mesailer olduğu zaman gece 12-1 hiç fark etmeksizin bizi sürekli mesaiye bırakıyorlar. 'Mesai çıkışı kaçta?' dediğimiz zaman 'İstemiyorsanız, memnun değilseniz, gidin çıkışınızı alın' diyorlar. Çıkış aldığımız zaman da bizi sicilimizi kirletmekle tehdit ediyorlar. Üstümüze mobbing uyguluyorlar. Bunların hepsine direnmek için buradayız.
Şu an 4. günümüz. Değil 4 gün, 14 gün de olsa bu direnişe devam edeceğiz. Buradayız. Yıkılmadık, yıkılmayacağız.
-İlk önce Seher arkadaşımızı işe almalarını istiyoruz.
-Ondan sonra geçtiğimiz bu sendikayı içeri almak istiyoruz.
-Üstümüzdeki tehditler, baskılar, mobbing uygulamalarının kalkmasını istiyoruz.”
KADIN İŞÇİLER AİLELERE ŞİKAYET EDİLMEKLE TEHDİT EDİLİYOR

Özak Tekstil işçisi Pınar, sendikal haklarına dair sürekli tehdit altında olduklarını ve patronun istediği sendikaya geçmezlerse kadın işçilerin ailelerine şikayet edilmesiyle tehdit edildiğini anlatıyor: “Paket bölümünde kalite güvencede çalışıyorum. Paket bölümünde sürekli bir baskı içerisindeyiz. Sadece baskıyla kalmıyor. Bizi sürekli tehdit ediyorlar. Özellikle kadın arkadaşlarımıza 'Sizi özel hayatınızla tehdit ediyoruz. Eğer bu sendika Öz-İplik İş sendikasına geçmezseniz sizi hem fabrikaya hem de ailelerinize söyleyeceğiz' diye tehditler savuruyorlar. Sadece sizden isteğimiz sesimizi duyun ve duyurun.”


İlgili haberler
Urfa Özak Tekstil önünde direnen işçilere jandarma...

Urfa'da sendikal haklarının tanınması ve insanca çalışma koşulları için iş durdurarak fabrika önünde...

Özak Tekstil direnişinden notlar: Kadın işçilerin...

Özak Tekstilde direnişte olan işçileri ziyaret eden Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ‘Ha...

Urfa’da Özak işçilerine copla müdahale

Şanlıurfa Valiliği kentte eylem ve etkinleri yasakladı. Direnişteki Özak Tekstil işçilerine müdahale...