Pediatri servislerine sadece annelerin refakatçi kabul edilmesi cinsiyetçiliktir
Pediatri servislerinde sadece annelerin refakatçi olarak kabul edilmesi devlet eliyle yapılan cinsiyetçiliktir. Devlet, çocuğa bakım görevini sadece anneye yüklüyor.

Hastanelerin pediatri servislerinde refakatçi olarak sadece annelerin kalmasına izin verilmesi uygulaması Meclis gündeminde. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, devletin bu uygulamayla çocuk bakımından sadece anneleri sorumlu gördüğünü açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti. “Hastanelerde bulunan pediatri servislerinde ‘hasta mahremiyeti’ gerekçesiyle yapılan bir düzenlemeye göre, sadece anneler refakatçi olabilmektedir. Benzer şekilde, PTT Hastanesi gibi bazı hastanelerde de kadın hastanın yanında kadın refakatçinin kalabileceği kuralı getirildiği bilinmektedir. Öyle ki, kadın hastaların eşlerine, erkek çocuklarına dahi izin verilmemektedir” diyen Taşdemir bunun devlet eliyle yapılan cinsiyetçi bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

SES İzmir Şube Sekreteri Başak Edge Gürkan, Ekmek ve Gül’e yazdığı yazıda kendi yaşadığı bir olayı anlatmış ve pediatri servislerinde sadece annelerin refakatçi kalabildiğini gündeme getirmişti.
Gürkan, bu uygulamanın yarattığı sorunları da açıklayarak hükümetin bu cinsiyetçi yaklaşımına tepki göstermişti.
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Taşdemir, verdiği soru önergesi ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a şu soruları yöneltti:
* Bakım görevini sadece kadına yükleyen anlayışlar cinsiyetçi anlayışlardır. Bakanlığınızın hastanelerdeki bu cinsiyetçi uygulamanın değiştirilmesi için bir çalışması olacak mı?
* Halihazırda uygulamanın hem hasta hem de refakatçi kadınlar açısından çeşitli güçlükler doğurduğu anlaşılıyor. Refakatçiler çok uzun süre, ara vermeksizin hasta ile ilgilenmek zorunda kalıyor, kadın yakını olmayan hastalar refakatçi desteğinden faydalanamıyor. Bu eksikliklerin önüne geçilmesi için herhangi bir önlemin alınması düşünülüyor mu? 


İlgili haberler
İŞÇİ KADINLARIN ORTAK ÇİLESİ: Gece çalış, gündüz...

Kadınların öne çıkan ve acil çözüm istedikleri sorunların başında; gece vardiyası, esnek çalışma, dü...

GÜNÜN RAKAMI: Babaların çocuk bakımı

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye'de babalar çocukların bak...

Çocuk bakımı sadece kadınların sorunu mu?

Her tatil zamanı çalışan annelerin en büyük derdi ‘Çocuğu nereye bırakacağım’ sorusu oluyor. Bu soru...