Pertekli kadınlar: Yaşananlar cezasızlık politikasının sonucudur
Dersim’in Pertek ilçesinde H.Y adlı esnafın çocukları istismar ettiği ortaya çıkmış, Dersim’de kadınlar şehirlerinde yaşanan istismarlara tepki göstemişti. Pertekli kadınlar da bir açıklama yaptı.

Dersim’in Pertek ilçesinde ortaya çıkan çocuk istismarı vakalarının ardından Pertek’te basın açıklaması düzenlendi. Pertek Postahanesi önünde düzenlenen açıklamaya Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Dersim Barosu kadın ve çocuk hakları merkezinden avukatlar, EMEP ve HDP ilçe örgütleri, EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, EMEP GYK üyesi Mustafa Taşkale ve il yöneticileri, HDP İl Eş Başkanları Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, Pertek Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Açıklama sırasında “İstismarı aklama aklattırma” “Çocuk susar sen susma’ sloganları atıldı. Açıklamayı Pertekli kadınlardan Aytuna Kara okudu.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR’

Kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen bu korkunç suçların artmış olmasının tesadüf olmadığını söyleyen Kara, “Çocuk istismarcılığına af niteliğinde olan ve meclis açılır açılmaz gündeme geleceği beklenen yasa tasarısının tartışıldığı ve kadınların ‘çocuk istismarının affı olmaz’ diyerek ülkenin dört bir yanında eylemler ile sokakları doldurduğu bu günlerde çocuk istismarı konusunda kara bir tablo karşımızda durmaktadır” dedi.
Çocuklara yönelik istismar vakalarının istismarcılara af getirme anlayışının ve cezasızlık politikalarının sonucu olduğunu belirten Kara, “İlimizde ise son 5 ayda açığa çıkan 4 ayrı istismar vakası da bu kara tablonun bir özetidir. Geçtiğimiz ağustos ayında yaşanan istismar vakasının faili maalesef ki bu cezasızlık politikasının sonucu olarak ilk duruşmada tahliye edilmişti. Bu sonuçlar bu istismar vakalarına münferit olmaktan çıkarıp sistematik hale getirmekte ve failleri cesaretlendirmektedir” diye konuştu.

‘YARGILAMALARDAN GİZLENMEYECEK ŞEKİLDE YAPILMALI’

Geçtiğimiz günlerde Pertek’te ortaya çıkan ve mağdur sayısının 15’i bulacağı iddia edilen cinsel istismar olayını öfkeyle takip ettiklerini ifade eden Kara, “Biz Pertekli kadınlar olarak bu olayların sistematik olduğunu bilerek kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen her türlü suçun önüne geçebilme yolunda kadın dayanışmasının açabileceğinin altını çiziyoruz. Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların yargılamalarının mağduru koruyacak şekilde ve suçluları halktan ve kadınlardan kaçırmayacak, gizlemeyecek özellikte yapılmasını ve yargılamaların kadın ve çocuk hakları örgütlerine açılmasını talep ediyoruz” dedi.


’TÜM KADINLARI MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Yargı mercilerini istismar olaylarını titizlikle araştırmaya ve en üst hadden cezalandırmaya davet ettiklerini söyleyen Kara, “Pertek’te gizlilik kararı konan istismar vakasının da kadın ve çocuk örgütlerini açılmasını talep ediyoruz. Bu davanın bizlerden habersiz kapalı kapılar ardından görülmesini kabul etmiyoruz. Tüm kadınları, kadınlara ve çocuklara yönelik istismara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

‘FAİİLER GEREKEN CEZALARI ALMADAN TEPKİLER DURMAMALI’

Açıklamanın ardından söz alan Eğitim-Sen Pertek İlçe Temsilcisi Seda Şimşek Güngör, “Çocuk çalıştırılan iş yerlerinin kontrollerinin sağlanması gerekiyor, eğitim seminerlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tacizciler cezalandırılmıyor. Tepki kısa süreli olduğu için unutuluyor. O yüzden tepkiler failler gerekli cezaları almadan dinmemeli. Bu işe karışmış kamu görevlilerinin olduğu iddia edildi. Bunlar açığa çıkarılmalı. Mağdurlar psikolojik sorunlar yaşıyor. Başka mağdurlar varsa da şikayetçi olmaktan utanmamalı. Gizlilik kararı kaldırılmalı. Kışın gidecek yeri olmayan çocuklarla pedogoglar eşliğinde eğitimler yapılmalı” ifadelerini kullandı.

‘MÜDAHİL OLMA TALEPLERİMİZ REDDEDİLİYOR’

Bu tarz dosyalarda baronun kadın ve çocuk hakları komisyonun müdahil olarak davaya dahil olmak istediklerinde reddedildiklerini belirten Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, “Felsefesi eşitlik olan bu coğrafyanın cevheri mertliktir. Bu olaylar sizin başınıza gelmedi diye susmamalısınız. Okullarımızda cinsel istismarın ne olduğuna yönelik eğitimler verilmeli. İnsanların başvuracakları barolar, kadın derneklerimiz var. Baro olarak üniversitelere, yerel yönetimlere yazılarımızı yazmaya başladık. Buradan doğru bilinçlenmeye ihtiyacımız var” dedi.

İlgili haberler
Pertek’te istismar iddiası

Dersim’in Pertek ilçesinde H.Y. adlı şahsın bir çocuğu istismar ettiği iddia edildi.

Dersim'deki cinsel istismar şüphelilerinden biri i...

Dersim'in Pertek ilçesinde, 3 kişinin tutuklandığı çocuklara yönelik cinsel istismar olayının ardınd...

DERSİM: Bu kara tablonun sebebi istismarcılara af...

Dersim’de kadınlar şehirlerinde yaşanan istismarlara tepki göstererek: ‘Bu tablo istismarcılara af g...