Pınar Gültekin cinayeti davasında 7. duruşma
Pınar Gültekin cinayeti davasının 7. duruşması için kadınlar adliye önünde toplandı: 'Gerçek adalet sağlanana kadar adliyelerde sokaklarda, kampüslerde meydanlarda olmaya devam edeceğiz.'

Pınar Gültekin cinayeti davasının 7. Duruşması bugün Muğla’da görülüyor.Pınar Gültekin'i katleden sanık Cemal Metin Avcı'nın yargılandığı duruşma, Gültekin’in telefonuna erişim için ABD'den yeniden şifre istenmesi talebiyle Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verilerek ertelendi.

Muğla'da işkenceyle katledilen Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'nın yargılandığı davanın 7'nci duruşması Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ve tutuksuz sanık Mertcan Avcı’nın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, katliamdan sonra olay yerine giderek delilleri gizlemeye çalıştıkları suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanan sanığın babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan ile taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Avcı'nın annesi Ayten Avcı ise, duruşmaya katılmadı.

AVUKAT TANIKLIKTAN ÇEKİLDİ

Duruşmada ilk olarak Avcı ailesinin bağ evine gitmeden önce ofisine gittikleri ve bağ evinde de Selim Avcı ve Eda Karagün ile 5-6 dakika boyunca telefonda konuştuğu öne sürülen avukat D.U.'ya tanık olarak söz verildi. Avcı'nın eski avukatı olan D.U., sır saklama yükümlülüğü sebebiyle tanıklık yapmak istemediğini söyledi. Gültekin ailesinin avukatları, D.U.'nun tanıklıktan çekilmesine itiraz etti. Mahkeme heyeti, itirazı reddetti.

TELEFONDAKİ VERİLERE ERİŞİLEMEDİ

Daha sonra mahkeme başkanı, Gültekin'in cep telefonuna ait şifrenin istenmesi için yazılan müzekkereye ABD'den gelen cevabının tercüme ettirildiğini, verilerin ilk olarak Muğla Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ardından da Ankara Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü Daire Başkanlığı’na gönderildiğini, Ankara Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü Daire Başkanlığı tarafından şifreli dosyalara yönelik çözümleme çalışmaları yapıldığı ancak sonuç elde edilemediğini belirtti.

MÜTALAA TALEBİ

Duruşmada söz verilen Gültekin ailesinin avukatı Yiğit Gökçehan Koçoğlu, dosyada bulunan evrakın yeterli olduğunu belirterek, “Ne biz ne de Muğla Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ile Ankara Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü Daire Başkanlığı telefonu açabildik. 11,5 ay bir evrak bekledik. Sanığın ‘haksız tahrikten’ yararlanmak istemesi sebebiyle 11,5 ay bekledik. Bir daha ABD'ye müzekkere yazılmasını istemiyoruz. Çünkü bu Pınar'ın özel hayatının kamuya açılmaya çalışıldığı anlamına geliyor. Bu yargılama nereye kadar gidecek? Gelen evraklar yeterlidir" dedi. Avukat Koçoğlu, mütalaa talebinde bulundu.

Sanıkların avukatları ise dosyadaki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.

Duruşmada söz alan Cemal Metin Avcı, Gültekin'in kendisini tehdit ettiği iddialarını yineledi, Apple'ın yazısının beklenmesini talep eden Avcı, yoğun baskı ve tehdit altında olduğunu öne sürerek, kendisini iyi hissetmediğini belirtti.

DURUŞMA 20 ARALIK’A ERTELENDİ

Verilen aradan sonra mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Heyet, Cemal Metin Avcı'nın tutukluluk halinin devamına, diğer sanıkların ise tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi. Heyet, Gültekin'in kesin ölüm sebebinin belirlenmesine yönelik adli tıp kurumundan istenen raporun cevabının beklenmesine ve Gültekin'in telefonuna erişim için ABD'den yeniden şifre istenmesi sebebiyle Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verip duruşmayı 20 Aralık’a erteledi.

KADINLAR DAVANIN TAKİBİ İÇİN ADLİYEDEYDİ

Muğla Kadın Dayanışma ve Danışma Derneği bugün 13:30’da Pınar Gültekin’in 7. duruşması için Muğla Adliyesinin önünde bir araya geldi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Muğla Kadın Dayanışma ve Danışma Derneği adına basın metnini Şengül Yüksel okudu.

Açıklamadan öne çıkanlar şöyle: “Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’nın yargılandığı dava sürecinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile tanışmamış olan eril yargı sisteminin örtbas etmeye uğraştığı, bir kişinin tek başına işlediğini iddia edip yalnızca bir kişiyi yargılamaya çalıştığı fiilin toplu halde işlendiği, dosyadaki delillerle sabittir. Ve biz, cinayetin tek kişi tarafından işlenmediğini, katilin tek başına olmadığını bir kez daha yineliyoruz.

Çünkü adli tıp raporunun içeriğini biliyoruz. Olay yerinde bulunan varil içerisinde ele geçirilen sigara izmaritlerinin katilin ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ve annesi Ayten Avcı'nın DNA profiliyle uyumlu olduğunu biliyoruz. Eda Avcı’nın çelişkili ifadeleri olduğunu biliyoruz. Selim Avcı’nın kullandığı aracın katliamın olduğu saatlerde olay yerinde görüldüğünü biliyoruz. Tüm bu bildiklerimiz duyum varsayım değildir, savcılık soruşturması kapsamındaki raporlara, kanıtlara dayanmaktadır.

Yapılan yetersiz, eksik keşif ve her adli tıp raporunda çıkan yeni detaylar, hala delil karartabilme ihtimali olduğunu gösteriyor. Delillerin netliğine bağlı olarak Mert Can Avcı’nın tutuklu yargılanması, Ayten Avcı, Şükrü Gökhan Orhan, Selim Avcı ve Eda Avcı’nın yargılanacağı soruşturmanın bir an evvel sonuçlanması ve bahsi geçen kişilerin tutuklu yargılanması talebimizi yineliyoruz.

Erkek şiddetini önlemeye dönük yasaları uygulamayıp, içini boşaltıp, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilen, her kadın katliamıyla erkek egemen sisteminin makbul saydığı kadın anlayışını yineleyen, kadın katliamlarını meşrulaştırmaya çalışan erkek egemen sisteminiz her gün yeni bir kadın katliamı ile potansiyel katillere cesaret veriyor, yöntem öğretip özendiriyor.

Sanık koltuğunda oturanlar sanık olarak yargılanmıyor. Aksine dramatize romantize edilip mağdur ilan ediliyor.

Tıpkı Şule Çet davası gibi bu davada Pınar’ın yaşamı didikleniyor. Pınar itibarsızlaştırılmaya çalışıyor. Bu düzeninizle barışmayacağız!

Tüm katiller yargılanana, gerçek adalet sağlanana kadar adliyelerde sokaklarda, kampüslerde meydanlarda olmaya devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de kayboldu. 21 Temmuz 2020'de soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, Gültekin'i öldürdüğünü itiraf etti. Avcı'nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin'in kısmen yanmış cenazesine ulaşıldı. Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, “Canavarca hisle ve eziyet çektirerek insan öldürmek” suçundan mahkemece tutuklandı.
Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden, ağabeyi Cemal Metin Avcı ile aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Mertcan Avcı sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Geçen 15 Şubat'taki duruşmada imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliye edildi. Gültekin'in ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, sanık Cemal Metin Avcı'nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme suçunu işlediğini belirterek şikayetçi oldu. Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim'de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Avukat Epözdemir ise karara itiraz etti. Muğla Sulh Ceza Hakimliği de itirazın kesin olarak reddine karar verdi. Avukat Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı'nca kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık, kararı bozarak 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi.
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi, şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan'ın “Kasten insan öldürme”, “Sonrasındaki bir zaman diliminde, olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok edip, gizlediklerine” dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirerek, ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesini talep etti. Geçen 27 Eylül'de görülen 6'ncı duruşmada, katliamdan sonra olay yerine giderek delilleri gizlemeye çalıştıkları suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanan sanığın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da savunmaları alındı.

Fotoğraf: Leyla Kalın

Kaynak: MA

İlgili haberler
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği: İstanbul Sözleşm...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri 'İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Pınar aramızda olurdu' di...

Pınar Gültekin’in katledilmesinin ardından eylem y...

Pınar Gültekin’in katledilmesinin ardından kadın cinayetlerine tepki göstermek amacıyla Mersin’de ya...

Pınar Gültekin davasında Cemal Metin Avcı ve ailes...

Pınar Gültekin'in katil zanlısı Cemal Metin Avcı'nın yargılandığı davada mahkeme Avcı'nın annesi, ba...