Polisten, Ankara katliamında ölenlere tahammülsüzlük
Ankara’da 1 Eylül polis ablukası altında geçti. Polis, Ankara Katliamında yaşamını yitirenlere atfedilen etkinliğe engel olmaya çalıştı.

Ankara’da bu yıl 1 Eylül Barış günü eylemi 10 Ekim 2015’te Ankara Garında barış mitingine katılmak için toplanan ve IŞİD saldırısı sonucu yaşamını yitiren 103 kişiye atfedildi. Katliamın yaşandığı 10.04’te tren garı önüne çağrı yapan sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerine polis önce izin vermedi. Katliamın yaşandığı ve 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu alana girilmesine izin vermeyen polis, görüşmeler sonucunda gar önünde slogan atılmaması ve sadece açıklama yapılması koşuluyla etkinliğe izin verdi.

BARIŞIN UMUDUNA İHTİYACIMIZ VAR
Açıklama yapan İHD Ankara Eşbaşkanı Saliha Şahin, dünya barışını yok eden en önemli tehdidin emperyalistlerin ve onların işbirlikçilerinin diktatörlük hevesleriyle yağmacılık ve talan politikaları olduğunu söyledi.

Çatışmalar bombalar nedeniyle her gün yüzlerce insanın öldüğüne, milyonlarca insanın yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Şahin, savaşın yarattığı açlık, şiddet ve düşmanlığın özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere herkesi savaşın hedefi haline getirdiğini söyledi.

“Ülkede, bölgede ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Silahın ve şiddetin yarattığı korkuya karşı barışın umuduna ihtiyacımız var” diyen Şahin şöyle konuştu: “Ülkemizdeki siyasi gelişmeler barış için daha fazla mücadele etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Eşitlik, özgürlük, adaletten yana tüm insanları barış umudunu yükseltmeye çağırıyoruz.”

TEK KİŞİ KALSAK DA BARIŞ TALEBİMİZ SUSMAYACAK
10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik konuşmasında 10 Ekim 2015 günü binlerce insanın barış talebiyle tren garı önüne geldiğini ve burada 103 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “2015’te barış talebimiz için ben oğlumu, çocuklar babalarını, sevgililerini eşlerini, kardeşlerimizi kaybettik bu meydanda. 3 yıl oldu ve bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Biz bugün de yarın da diğer 1 Eylül’lerde de, her 10 Ekim’de de bu meydanda barış talebimizi, demokrasi talebimizi dile getireceğiz. Bu ülkede kanın durması gençlerin ölmemesi, Suriye’de insanların, askerlerin, polislerin ölmemesi için biz burada çaba sarf ediyoruz. Tek kişi de kalsak barış talebimiz susmayacak. Bizi kimse yıldıramayacak.”

‘CUMARTESİ ANNELERİNE DE TAHAMÜLSÜZLÜK’
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Burada kaybettiklerimizin arkasından da hem hüzün hem direniş hiç eksik olmadı. Ankara Garında yitirdiğimiz arkadaşlarımızın arkasından da aynı barış gülümsemesini aynı barış direnişi kaybetmemeliyiz. Cumartesi anneleri olarak nasıl 701. haftada İstanbul’da oturuyor olacaklarsa o direniş azmini nasıl kaybetmedilerse bizler de o şekilde bu ülkede barışı duyma iradesini kaybetmemeliyiz. Her şeye rağmen her şey için” dedi. Filiz Kerestecioğlu’nun konuşması Cumartesi Annelerinden örnek verdiği sırada eyleme müdahale hazırlığına geçen polis dağılmadıkları takdirde müdahale anonsu yaptı. Kerestecioğlu ise polisin müdahale anonsuna, “Sizleri de kınıyorum” dedi.



POLİS 103 KİŞİ İÇİN AÇILAN PANKARTI YIRTTI
Etkinliğin sonunda katliamda yaşamını yitiren 103 kişi için temsili olarak yapılan anıtın bulunduğu yere beyaz karanfil bırakmak isteyen kurum temsilcileri de polis ablukasında karanfillerini bıraktı. Polis 103 kişinin isminin yazılı olduğu pankartın alana girmesine izin vermek istemedi. Kurum temsilcileri pankartı anıtın önünde yere bırakarak üzerine beyaz karanfiller bırakmasının ardından polis pankartı alarak yırttı. Grubun hemen dağılmasını isteyen polis, “Süpürün bunları” diyerek, insanları iterek alanı boşalttı.

İlgili haberler
Ankara’daki saraydan daha önemliydi oğlumla benim...

Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 madenci için ailelerin adalet talebi hiç bitmedi. Oğullarını...

10 Ekim anmalarına dahi tahammülleri yok!

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 2. yıl dönümü için ülkenin dört bir yanında anmalar gerçekleşirken Ankar...

Cumartesi Anneleri’nin 701. haftası: Yine engellem...

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve sorumlularını arayan Cumartesi Anneleri 701.’i...