Rize’de kadınlar ticari çadırı ateşe verdi
Rize’de mera alanına kurulan ticari çadır köylü kadınları çileden çıkardı. Kadınlar, hayvanların otlak yerlerine kurulan çadırı ateşe verdi.

Rize Çamlıhemşin’de son yıllarda turistlerin ilgi gösterdiği doğal güzelliği ile öne çıkan Gito Yaylası’nda, yaylacıların ortak kullandığı mera alanına bir esnafın ticari amaçlı çadır kurup yiyecek-içecek satışı yapması yaylacıları öfkelendirdi.


Hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen köylü kadınlar, çadır sahibine tepki gösterdi. Tartışma sırasında arbede de yaşandı meralarına sahip çıkan kadınlar çadırda bulunan eşyaları dağıtırken çadırı da ateşe verdiler.


Köylülerden Emine Candan, “Çevreye çöp, camlar atılıyor. Cam şişeler hayvanlarımıza zarar veriyor. Hayvanlarımız merada otlayamayınca ormana gidiyor. Bu kez de yabani hayvanlar saldırıyor. Otlak alanların hayvanlara bırakılmasını istiyoruz” derken yaylanın mera alanının işgal altında olduğunu söyleyen Selime Sarı da şöyle konuştu: “Yaylanın tadı kaçtı. Ben hayvancılıkla geçimimi sağlıyorum. Hayvanlarımı otlatamıyorum. Gitsinler çadırları başka yerde kursunlar. Bu alanlar hayvanlarındır.”


‘YAYLAYI VERMEYECEĞİZ, DİRENECEĞİM’
Mera alanında hayvan otlatmaya yer kalmadığını anlatan Zeynep Candan “Bu hayvan nerede otlayacak! Otlak alanı yok. Hayvan o tarafa gidiyor biri kovalıyor, öteki tarafa gidiyor başkası kovalıyor. Ben yaylamı seviyorum. Birileri 2 kuruş kazanacak diye yaylayı kimseye bırakamayız. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Hayvancılıkla çocuklarımı okutuyorum. Turizme bir şey demiyoruz. Ama turizmle hayvancılık ayrılsın. Yaylada ot kalmadı. Sesimizi duysunlar. Yaylayı vermeyeceğiz, sonuna kadar direneceğim” sözleriyle tepkisini dile getirdi.


ÇADIR SAHİBİ: İZNİMİ ALDIM
Köylüler Hasan Toroslu’nun çadırının kaldırılması için imza topladı ve Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na şikayette bulundu.

Yaylaya gelen jandarma, tutanak tutarak ceza kestiği Hasan Toroslu hakkında ‘mera alanını işgal’den yasal işlem başlattı.

Mera alanında çadırda işletmecilik yapan Hasan Toroslu da yayla alanını kiraladığını ve aldığı vergi levhası ile işletmecilik yaptığını belirterek söyledi.

İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFI: Tırmıklı kadınlar

Kütahya’nın İnköy Mahallesi’nde kadınlar hayvanlarını otlattıkları meraya müze yapılmasını istemiyor...

GÜNÜN ANLAMI: Çevre Gününde Melahat Teyze'ye kulak...

5 Haziran Dünya Çevre Günü. Kadınlar çevre mücadelesinde de tabii ki en önde. Peki neden? Melahat te...

Zeytinlikleri yanan köylü kadının feryadı

Muğla Akbük’te çıkan orman yangınında zeytinlikleri yanan köylü kadının feryadı kazınsın hepimizin z...