RTÜK ‘Esra Erol’da’ yı beğenerek mi izliyor?
Özel hayatı ifşa ettiği, kişiyi aşağıladığı, istismara uğrayanların kişisel bilgilerini canlı yayında açıkladığı için RTÜK’e şikayet edilen Esra Erol’da programınına karşı RTÜK seyirci mi kalıyor?

RTÜK kimi televizyon programlarına ve kanallara cezalar yağdırırken kimine yasalara dahi uymamasına rağmen göz yumuyor. ATV kanalında yayımlanan Esra Erol’da programıysa en fazla tepki çeken ve şikayet alan programlar arasında olmasına rağmen hakkında rapor dahi düzenlenmemiş.

ATV’de yayımlanan Esra Erol’da programına ilişkin özel hayatın ifşası, bireyi aşağılamak, aile içi ensest ilişkilere maruz kalanların, istismara uğrayanların tüm kişisel bilgileri ile birlikte yer aldığı, doğan bazı çocukların birinci ya da ikinci dereceden yakınlarından olduğuna dair DNA testleriyle afişe edilmesi gibi birçok aykırıklıklara yer veriliyor. Program ile ilgili çok sayıda şikayet olmasına, özellikle kadın ve çocukların teşhir edilerek aşağılanmasına değinilse de RTÜK kanal ve program hakkında tek bir rapor hazırlamamış.

Yeni yılın ilk beş gününde Esra Erol’da programı için RTÜK’e gelen şikayet sayısı 129 iken Çukur dizisine gelen şikayet sayısı 20 olmuş ve Çukur dizisi hakkında beş kez rapor düzenlenip oy birliği ile yaptırım uygulanırken sadece yılın ilk günü 129 şikayet alan Esra Erol’da programına rapor dahi düzenlenmemiş. Sonuç alamayan izleyicilerin ise şikayetlerini internet sitelerinden bildirmeye devam ediyor.

‘RTÜK BÖYLE BİR PROGRAMA SEYİRCİ KALMAMALI’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Ali Ürkürt ise yayın kuruluşlarının büyük çoğunluğunun siyasal iktidara yakın bir yayın çizgisinde olduğunu belirterek “Kutuplaştıran, bireyi ve toplumu rencide eden, insanları şiddete teşvik eden bu yayınlar RTÜK yayın ilkeleri olmak üzere birçok kanuna aykırı. İki yıldan fazla bir zamandır bir televizyon kanalında yayında olan ‘Esra Erol’da’ adlı program en fazla toplumun tepkisini çeken programlardan biridir. RTÜK Vatandaş Bildirimleri şikayetlerinde yine en fazla şikayet edilen programların başında gelmektedir” açıklamasında bulundu.

Programla ilgili yaptığı çalışmayı Üst Kurul üyelerinin de bilgisine sunduğunu belirten Ürküt, “Sonuç olarak şiddet ve hakaret içerikli, toplumun etik ve ahlaki değerlerine aykırı yayın yapan ve tüm bunlara seyirci kalan yetkili kişi ve kurumların sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyorum. Bu alandaki birinci dereceden sorumlu kurum olarak benim de üyesi olduğum RTÜK böyle bir programa seyirci kalmamalı ve eğer bu tavrına devam ederse tarafsızlığını yitirmiş, tamamen siyasallaşmış olur” dedi.

İlgili haberler
Görüntü ve gerçek: Evlilik programları

Evlilik programlarında karşılaştığımız hep aynı manzara: Adam dediğin net olur, erkek güçlü olmalı,...

GÜNÜN İSYANI: Farkındalığı sen anlatma Karadeniz!

Son zamanlarda kadına yönelik şiddet sahneleriyle oldukça eleştirilen dizi, ‘Sen Anlat Karadeniz’i i...

Bir kadın programı ve ilişki terapistinin düşündür...

Gündüz saatlerinde yayımlanan bir kadın programı. Programda kendini aile, evlilik terapisti olarak t...