Sağlık emekçisi kadınlar işyerlerinden seslendi: Şiddet kaderimiz değil, değiştireceğiz
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi çağrısıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde bir araya gelen sağlık emekçisi kadınlar 25 Kasım açıklaması yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Türkiye’nin her yerinde kadınlar sokakta. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçisi kadınlar mobbingden uzun çalışmaya, uzayan mesailerden psikolojik baskıya kadar pek çok şeye dikkat çekti, “şiddetin her türlüsü makus kaderimiz değil, değiştireceğiz” dedi.

SAÇIMIZIN TELİNE VE EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

İstanbul’da eylemlerden birinin adresi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesinin çağrısı farklı hastanelerde çalışan sağlık emekçisi kadınlar Cerrahpaşa acil önünde bir araya geldi açıklama yaptı. “Yaşamımıza, özgürlüğümüze, bedenimize, kimliğimize, emeğimize sahip çıkıyoruz. Mücadeleyi büyütüyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen sağlık emekçisi kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması, kadınlar vardır, şiddete son” dedi.

Burada ilk sözü alan SES Aksaray Şube Kadın Sekreteri Fadime Dursun, kadınların dünyanın her yerinden sistematik bir şekilde şiddete, baskıya, tacize, tecavüze maruz kaldığını söyledi. Senelerdir değişmeyen bu durumun kadınların makus kaderi olarak görüldüğünü söyleyen Dursun, bunu değiştirmek için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Ankara’da nöbet dönüşü geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen’i hatırlatan Dursun, “Doktor Melike Erdem, gördüğü baskıya dayanamayarak İstanbul Samatya Araştırma Hastanesinin 6’ncı katından atlayarak intihar etti. Bizler saçımızın teline, emeğimize, bedenimize, kimliğimize sahip çıkıyoruz” dedi.

MOBBİNG, UZAYAN MESAİLER, BELİRSİZLİK...

Hazırlanan ortak açıklamayı ise Cerrahpaşa İşyeri Temsilcisi Simel Kalsen okudu.

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO), iş yaşamında şiddet ve tacizin ve ev içi şiddetin iş yaşamına etkilerinin ortadan kaldırılması konusunda ilk uluslararası ve ilk bağlayıcı belge olan 190 sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması Sözleşmesini onaylaması için Türkiye’ye çağrıda bulunduğunu hatırlatan Kalsen şunları söyledi: “Sözleşme, çalışma yaşamındaki şiddete ve tacize karşı mücadeleye doğrudan odaklanan ilk uluslarası belge niteliğini taşıyor. Çalışma yaşamındaki şiddet sadece fiziksel ve sözel şiddetle sınırlı değil elbette. Uzayan mesailer, ödenmeyen ücretler, idarecilerin mobbingi, nerede nasıl çalışacağımız belirsizliği, gebelerin acil, yoğun bakım gibi ağır yerlerde çalıştırılması işyeri şiddetidir.”

TALEPLERİNİ SIRALADI: KREŞ, YIPRANMA PAYI, ŞİDDET YASASI...
Kalsen ardından sağlık emekçisi kadınların taleplerini sıraladı:
1- ILO’nun hazırladığı çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesi imzalansın!
2- Hpv aşısı ücretsiz, rutin aşı sitemine girsin!
3- Gebelik tespitinde acil, yoğunbakım ünitesi gibi riskli birimlerde çalışma yasaklansın!
4- Gebelik tespitiyle gece çalışma yasaklansın!
5- 7/24 hizmet veren kurumlarda kreşler 7/24 açık olsun.
6- Mesai sonrası nöbet ücretleri mesai çalışma ücretinin iki katı olsun!
7- Yıpranma payı 5 yıl 1 yıl olacak şekilde düzenlemesini!
8- Sağlık Emek ve Meslek Örgütlerinden görüş alınarak sağlıkta şiddete karşı etkin/caydırıcı yasa çıkarılsın!

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DİSK ve Gıda İş'ten 25 Kasım açıklaması: 'Her alan...

DİSK'li kadınlar 25 Kasım için İstanbul Beşiktaş'ta bir araya geldi, Gıda İş sendikası Genel Sekrete...

25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

ALMANYA’DA 25 KASIM’A DOĞRU: Kadınlar şiddete en ç...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Almanya’da...