Şahmeran Kadın Derneği: ‘Ercan Uysaler davasının cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz’
Önceki dönem kayyım döneminde Kent A.Ş.’ye atanan polis memuru Ercan Uysaler’in belediyede bir kadın çalışanı fuhuşa zorlamasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması 3 Ekim’de görülecek.

Önceki dönem kayyım döneminde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde müdür olarak görevlendirilen polis memuru Ercan Uysaler’in bir kadın çalışanı “kadroya almak” karşılığında fuhuşa zorlamasına karşı yapılan suç duyurusu ardından başlatılan soruşturma kapsamında “Basit cinsel saldırı” adı altında iddianame hazırlandı. Mardin 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame sonrası ilk duruşma 3 Ekim tarihinde görülecek. Yaklaşan davaya ilişkin konuşan Mardin Şahmeran Kadın Platformu Üyesi Gülizar İpek, kayyım tarafından Kent A.Ş’ye müdür olarak getirilen Ercan Uysaler’in mevkisini kullanarak kadınları işe alma vaadiyle taciz ve fuhuşa zorladığını söyledi.

‘KAMUSAL ALANDA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞTIR’

Birçok kadın örgütü ile birlikte Ercan Uysaler’in yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden İpek, “Halka hizmet için var olan belediyelerde çalışan kişiler de hizmetlerin yerine getirilmesinde aynı zamanda kamu görevini yerine getiren kişilerdir. Kamu görevi yerine getirilirken görevli kişiler görevlerini kötüye kullanamaz, böyle ahlak dışı olayların içine giremezler. Bu aynı zamanda kamusal bir suçtur. Nitekim kayyımların ilk icraatı kadın kurumlarını işlevsizleştirmek ve kapatmak oldu” dedi.

‘KADINI YOK SAYAN ZİHNİYETE ‘DUR’ DEMELİYİZ’

Türkiye’de kadını yok sayan ve ötekileştiren onlarca vakanın yaşandığını dile getiren İpek, kadınlar üzerindeki bütün tahakkümler parçalanıncaya kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi. Kadın bedenini sömürü aracı olarak gören bir zihniyetle karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken İpek, devletin cezasızlık politikalarından güç alan erk zihniyete karşı güçlü bir şekilde ‘Dur’ denilmesi gerektiğinin altını çizdi. İpek, “Kadınlar üzerindeki tahakküm mekanizmalarının işletilmesinde kamu görevlilerinin başrolde olması bu bağlamıyla tesadüfi değildir. Bu durum bize sistemli bir politikanın yürürlükte olduğunu ve iktidarın bunu önlemeye dönük bir çabasının olmadığını göstermektedir. Devletin kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanmaması bu durumun en somut kanıtıdır. Biz kadınlar olarak, bu eril zihniyeti ve patriarkal düzeni kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi bir kez daha haykırmak istiyoruz. Kadınlar üzerindeki bütün tahakküm mekanizmalarını parçalayıncaya kadar mücadelemizi sonuna kadar kararlılıkla devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘DAVANIN CEZASIZLIKLA SONUÇLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

3 Ekim’de görülecek davaya ilişkin tüm kadın kurumlarına çağrıda bulunan İpek, kadınlar üzerinden kendisini var eden kişi veya kişilerin en ağır cezaları almaları için mücadele edeceklerini ve bu davanın takipçisi olacaklarını söyledi. İpek, “Bu davanın yeniden bir cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz. Hem sanığın hem de bu konuda ihmali bulunan tüm kamu görevlilerinin en ağır cezaları almaları için tüm kadın örgütlerini, kurum ve kuruluşlarını davayı sahiplenmeye ve takipçisi olmaya davet ediyoruz. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, kadın bedeni üzerindeki teşhirci politikalara ve çocuk istismarına karşı her zaman mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İpek, Mardin Şahmeran Kadın Platformu olarak yaklaşan davaya ilişkin bugün sosyal medya üzerinden etiket açarak eylem başlatacaklarını duyurdu.

NE OLMUŞTU?
Kayyım döneminde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Kent AŞ.’ye geçici görevlendirme ile İnsan Kaynakları Müdürü olarak atanan polis memuru Ercan Uysaler’in (47), kadroya alma karşılığında kadın çalışan D.S.’yi fuhuşa sürüklemeye çalıştığı bir süre önce ortaya çıkmıştı. Fuhuşa zorlanan kadın bunun üzerine polis Ercan Uysaler hakkında şikayette bulunmuş, ancak kimi nedenlerden dolayı şikayetini geri çekmişti. Söz konusu şikayet sonrası soruşturmayı devam ettiren Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, haziran ayında Ercan Uysaler hakkında iddianame hazırlamıştı.
Ercan Uysaler suçlamaları reddetmişti!
Hazırlanan iddianamede fuhuşa zorlanan kadının ifadelerine yer verilirken yine sanıktan alınan ifadelerde de sanığın kayıtların kendisine şantaj yapılmak amacıyla hazırlandığını söylemiş ve suçlamaları reddetmişti. Eylemin cinsel saldırı olduğuna yer veren savcılık, eylemin “Yürüttüğü kamu hizmetinin kendisine sağlamış olduğu astlık-üstlük ilişkisinin verdiği yetkiyi kullanarak, birden fazla yaşandığına” dikkat çekti. Savcılık, Ercan Uysaler’in savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğuna kanaat getirerek, “basit cinsel saldırı” iddiası ile yargılanmasını istemişti.
İstenilen yargılama ve hazırlanan iddianame sonrası ilk duruşma 3 Ekim tarihinde Mardin 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Ercan Uysaler, 19 Ağustos tarihinde Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından emekliliğe ayrılmıştı.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
‘Fabrikalarda tacize ve kadın işçilerin sorunları...

Otomotiv başta olmak üzere plastik, gıda gibi birçok iş kolunda çalışan bir kadın işçi iş yerlerinde...

Mardin’de tacizle suçlanan polis kayyuma suç duyur...

Mardin’de Kent AŞ müdürlüğü yapan polis E. U. hakkında cinsel taciz, fuhuş ve görevi kötüye kullanma...

AKP’li vekilin evinde şüpheli kadın ölümünde taciz...

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü ile ilg...