Salgında kadınların yükü daha da ağırlaştı
Kayseri’de yaşayan ve normalleşme sürecini değerlendiren kadınların hem yoksulluk hem de virüsle imtihanı devam ediyor...

Salgın döneminin olumsuz etkilediği kesimlerin başında geliyor kadınlar. İşçisi, ev emekçisi tüm kadınlar bu süreçte yüklerinin daha da ağırlaştığına dikkat çekiyor. 

Bir kargo firmasında çalışan 2 çocuk sahibi bekar bir anne olan 31 yaşındaki Deniz, salgın sürecinde iş yükünün arttığını anlatıyor: “Tüketim alanlarının hizmete kapanmasıyla insanlar acil olsun olmasın çoğu ihtiyacını internetten sipariş vererek karşılamaya çalışıyor. Bu durum bizi hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok yoruyor. Çocuklarımı köye göndermeyi tercih ettim. Bütün önceliğim onlar. Onlardan uzak kalmak zor olsa da olası herhangi bir durumda güvende olmalarını istiyorum. Sokağa çıkma yasağı bizler için de geçerli olsa durum farklı olurdu. Ama yasak emekçi kadınları teğet geçti.”

BU YÜKÜ TAŞIMAK DAHA ZOR
Bir sonraki görüşmemiz ev emekçisi 2 çocuk annesi 46 yaşındaki Rabia ile oluyor. Eşi işçi olan Rabia “Karantina başladı başlayalı evdeyim. Sokağa çıkma yasağı olmasa da dışarı çıkmaya endişe ediyorum. Pazara gitmek istiyorum ama çoğu kişi daha uygun olduğu için pazara gelmeyi tercih ediyor. Yoğunluk artıyor. Sosyal mesafe falan bizim mahalle için geçerli şeyler değil. Herkes dip dibe alışveriş yapmaya çalışıyor. Polis görse de duruma müdahale edemiyor çünkü insanların başka seçeneği yok. Eşim bu süreçte çalışmaya devam ediyor ancak işten çıkarılacak, izne gönderilecek diye diken üstündeyiz. Normalde de her ay sonu faturaları, mutfak masraflarını dert ederdik şimdi bunlarla başa çıkmak daha da zor” diye konuştu.


İlgili haberler
Finlandiya’da koronavirüs salgını nedeniyle kadın...

Finlandiya’da yayımlanan istatistiklere göre, pandemiden en fazla kadın emekçiler zarar gördü ve kad...

Koronanın yan etkisi: Çocuk bakımında cinsiyetler...

Korona sürecinde dar ve orta gelirli ailelerde kadınlar çalışmaya devam ederken, evde çocuk bakımını...

GÜNÜN DİKKATİ: Korona günlerinde artan şiddete kar...

Berlin Göçmen Kadınlar Derneği, korona sürecinde artan şiddete karşı tepkilerini ve taleplerini dile...