Sezen, Necla ve katledilen kadınlar için sağlık örgütlerinden tepki
İzmir’de Sağlık Lisesi öğrencisi Sezen Ünlü ve Aydın’da sağlık emekçisi Necla Demirbaş’ın katledilmesinin ardından sağlık meslek örgütleri ve sendikalar “İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula” çağrısı yaptı

İzmir’de 17 yaşındaki Sezen Ünlü, 5 aylık hamileydi, dini nikahla evil olduğu erkek tarafından 16 yerinden bıçaklanarak katledildi. Babası, kızının cinsel istismara uğradıktan sonra toplumsal baskılar nedeniyle Sezen’in dini nikah yaptığını, uzun süredir şiddet gördüğünü ve tehdit ettiğini anlattı. Sezen, Sağlık Meslek Lisesi öğrencisiydi.

Aydın’da 31 yaşındaki Necla Demirbaş, hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı eski erkek arkadaşı tarafından kendi evinde, yani uzaklaştırma kararının olduğu evde dört kez ateş edilerek katledildi. Necla, Aydın Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisiydi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Tabipleri Birliği ve Devrimci Sağlık İş Sendikası, iki sağlık emekçisi kadının katledilmesine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. “Kadın katliamlarının yükselişte olduğu bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve buna yönelik karalama kampanyası, kadınların eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaş demektir.” diyen örgütler kadın sağlık emekçilerinin pandemi döneminde Covid-19 ile mücadele ederken, bir yandan da haklarını savunmaya, saldırılara karşı mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi.


Açıklamadan notlar şöyle:

  • “İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin gündeme gelmesi ile birlikte bir hafta içinde en az altı kadın yine eski eşleri, erkek arkadaşları ve sevgilileri tarafından katledildi. 27 Mart 2021 tarihinde de iki sağlık emekçisi kadın vahşice katledildi.”
  • “Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ulusal ve uluslararası hukuksal, kamusal kazanımlarımız, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hem ülkemizde hem de dünyada eril iktidarlar tarafından saldırı altında. AKP iktidarı tarafından kadını erkeğe bağlı tutmak için yapılan kazanımlarımızı geri alma girişimleri sürekli gündemde tutulmaktadır. Geçtiğimiz günlerde gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi feshedilmeye kalkışıldı. Biz kadınlar hukuken geçerliliğinin olmadığını bildiğimiz bu kararı tanımadığımızı her alanda haykırdık.”
  • “Dün uzaklaştırma kararı olmasına rağmen Necla’yı evinde koruyamayan, kendisini istismar eden erkekle birlikte yaşamak zorunda kalan ve vahşice katledilen Sezen’i koruyamayan, katilleri engellemeyen iktidar, haklarını arayan kadınların önüne barikatlar yığıyor. Koruyamıyorsunuz, öldürülüyoruz.”

NE OLMUŞTU?
Aydın’da Olgun Gül isimli erkek, Aydın Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Necla Demirbaş’ı silahla öldürdü. Dün mesaisinin ardından evine gelen Necla Demirbaş, evinin sokağında, hakkında uzaklaştırma kararı almış olduğu Olgun Gül tarafından öldürüldü. Fail, ardından intihar girişiminde bulundu. Necla Demirbaş’ın 5 yaşındaki kızı komşular tarafından kadının cenazesinin yanından uzaklaştırıldı. Necla, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
İzmir’in Konak ilçesinde, dini nikahla evli olduğu 24 yaşındaki Anıl Yolum tarafından bıçaklanarak öldürülen 17 yaşındaki 5 aylık hamile Sezen Ünlü’nün babası Serdar Ünlü, kızının, Anıl Yolum’un cinsel saldırısı sonucu hamile kaldığını, kızının baskılar nedeniyle evlendiğini öne sürerek, “Kızımı sürekli tehdit ediyordu” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sağlık örgütlerinden kadınlar: Yaşamı korumak için...

Sağlık emekçilerinin meslek örgütlerinden kadınlar, kadına yönelik şiddetin bir halk sağlığı sorunu...

İstanbul Sözleşmesi, biz sağlık emekçileri için de...

Bandırma’dan sağlık emekçisi: Kadınların önemli bir dayanağı elinden alınıyor. İstanbul Sözleşmesi,...

Ankara’da sağlık emekçileri: İstanbul Sözleşmesi’n...

Ankara Tabip Odası, SES Ankara Şubesi, Dişhekimleri Odası Ankara Şubesi üyesi ve tıp öğrencisi kadın...