Şiddet faili öğretmenin davası görüldü | Çocuğun annesi en ağır cezayı istedi
Aksaray’da öğrencisini şiddete maruz bırakan Ali Rıza Y.’nin yargılandığı dava ertelenirken, sanığın memur olarak çalışmaya devam etmesine şiddet mağduru çocuğun annesi tepki gösterdi.

Aksaray’da öğrencisini şiddete maruz bıraktığı için mesleğine son verilen ve memur olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan Ali Rıza Y.’nin bir buçuk yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Ortaköy Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Ali Rıza Y., koronavirüs nedeniyle karantinada olduğu için katılmazken, çocuk ve ailesi, taraf avukatları duruşmada hazır bulundu.

Pedagog eşliğinde ifadesi alınan çocuk, maruz bırakıldığı şiddeti anlattı. Ardından söz alan rehber öğretmen, çocuğun olaydan sonra tedirgin olduğunu ancak okulunu değiştirdikten sonra kendisini toparlamaya başladığını belirtti.

ANNE: EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUM

Duruşmada konuşan çocuğun annesi ise, “Ben olayı bir buçuk saat sonra öğrendim. Okula gittiğimde çocuğumun yüzünde attığı tokat nedeniyle 5 parmağının izi duruyordu. Çocuğumun kanlı kazağını çıkartıp yeni kazak almışlar. Pantolon ve ayakkabısında kan damlaları vardı. Ben öğretmenden şikayetçiyim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Failin öğretmenlik mesleğine son verilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğüne memur olarak atandığını hatırlatan çocuğun annesi, “Milli Eğitim Müdürlüğüne memur olarak atanıp ödüllendirilmesini istemiyorum. Ceza almasını istiyorum diye tepki gösterdi.

Aynı okuldan teknoloji ve tasarım öğretmeni Gülcan Ünlü de duruşmada yaşananları anlattı: “Olayın olduğu gün 5-A sınıfında dersim vardı. Astım ve bronşit hastası olduğum için kapıyı biraz aralık bırakmıştım. Koridordan gürültü duydum. Sonra tokat sesi geldi. Tokat sesini duyunca elimdeki kağıt ve kalemi fırlatıp, koridora koştum. Öğretmen Ali Rıza Y.’nin bir eliyle öğrencinin boğazını sıktığını, diğer eliyle de tokat atmak üzere olduğunu gördüm. Hemen, önüne geçip, çocuğa tokat atmasını engelledim. Bağırdım, ‘Ne yapıyorsun, çocuğu niye dövüyorsun?’ dedim. T.K.’nin burnu kanıyordu. Sonra Oğuz Kurudağ hocamız geldi. T.K.’yi lavaboya götürdü. Durumu müdüre bildirdik. Müdür Bey de yetkililere aktardı.”

 DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, koronavirüs nedeniyle duruşmaya katılamayan Ali Rıza Y.'nin ifadesinin alınması, Aksaray Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkililerinin olayla ilgili düzenledikleri raporların istenmesine karar verip, duruşmayı 15 Şubat’a erteledi.

‘MEMUR OLARAK GÖREVE DEVAM ETMESİ SORUN’

Duruşmanın ardından açıklama yapan çocuğun dedesi, fail Ali Rıza Y.’nin öğretmenlik mesleğine son verilip, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olarak başlamasını “mükafat” olarak gördüğünü kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Öğretmenin, memur olarak göreve devam etmesi başlı başına bir sorun. Bu durum bizi çok üzüyor. O öğretmen, görevden alınması lazım. Milli Eğitim Bakanlığı ona mükafat verdi. Sen bu öğretmenliği yapamıyorsun, otur şu masaya, salla başını al maaşını, dediler. Olayda dövülenin yanına kar kalır. Ben bu durumdan bunu anladım. Torunumun psikolojisi bozuldu.”

NE OLMUŞTU?
Aksaray’ın Ortaköy ilçesinde bir okulda 14 Aralık 2021’de Matematik öğretmeni Ali Rıza Y., bir öğrencisini koridora çıkararak şiddete maruz bırakmıştı. Olay anı güvenlik kamerasına yansırken, ailesi durumu öğrendikten sonra gittikleri hastanede aldıkları rapor ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı idari soruşturma sonucunda fail Ali Rıza Y., öğretmenlik mesleğine son verilmesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olarak göreve başlamıştı. Yürütülen adli soruşturma kapsamında Ali Rıza Y. hakkında, 'Beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüyü kullanmak suretiyle basit yaralama' suçundan bir buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haber: Jinnews

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Çocuk istismarının artışında mesele yasa değil, uy...

Evlilik yaşının 15’e düşürüldüğü tartışmaları yapılırken istismar olaylarında fiili cezasızlıkları h...

İstismarcıya özgürlük, çocuğa koruma!

12 yaşındaki çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek, suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi...

Bir cinayetin anatomisi: Aile boyu şiddet, istisma...

Babasını öldüren Ömer Ali Kuru'nun anlattıklarından kışkırtılmış erkekliğin, ikiyüzlü aile anlayışın...