Şiddetin boyutu: Kocası elektrikle işkence yaptı, 11 parmağı kesildi!
Dini nikahlı eşinden akılalmaz işkenceler gören Gülfidan Sepil, defalarca karakola gitti. Ama ancak ağabeyine sığınarak şiddetten uzaklaşabildi.

Görücü usulü ile 17 yıl önce dini nikahla evlendirildiği Tayfur Çeliktop’un işkencelerine maruz kalan, hatta elektrikli işkence sonrası 11 parmağı kesilen 5 çocuk annesi 35 yaşındaki Gülfidan Sepil'in yaşadıkları "bu ülkede şiddet gören kadınların bunları yaşamasını engelleyecek mekanizmalar nerede?" sorusunu sorduruyor. Defalarca hastanelik olan, defalarca karakola başvuran Gülfidan kaçıp Van’daki ağabeyinin yanına sığınmak zorunda kaldı. Soruyoruz; kadının yaşadığı şiddete tanık olan, 17 yıllık işkenceye göz yuman resmi makamlar hakkında bir işlem yapılacak mı? Yasalar sağlık kurumlarına, kolluk güçlerine şiddet karşısında bildirim ve işlem yapma yükümlülüğü, kadını koruma yükümlülüğü veriyor ama Gülfidan gibi ağır işkencelerle baş başa bırakılan onlarca kadın neden bu haklardan yararlanamıyor? 

GÜLFİDAN'IN HİKAYESİ

Evlenmeden önce Gaziantep’te yaşayan Gülfidan, evlendikten sonra Ankara'nın Dikmen semtine yerleşip eşiyle hurdacılık yaparak geçimini sağlamaya başladı. Evliliğin ilk yıllarından itibaren yoksulluk ve şiddet yaşadı.  Yaşadığı şiddeti ilk zamanlar kimseye anlatamayan Gülfidan, şiddet uygulayan eşi tarafından ailesiyle de görüştürülmedi. En büyüğü 16 yaşında 5 çocuğu da da zaman zaman baba Tayfur Çeliktop’un şiddetine maruz kaldı. Birçok kez eşinden şikayetçi olan Gülfidan, kocasının asker kaçağı olduğunu ve sahte kimliklerle gezdiğini ama her seferinde şikayetlerin ardından yapılması gereken yasal işlemlerden 'sıyrıldı.'


VÜCUDUNA ELEKTRİK VERMİŞ
Gülfidan, kocasının başına silah dayayarak istemediği şeyleri söylemesini ve yapmasını istediğini de anlatıyor:“18 yaşımda evlendim. 17 senedir sürekli şiddet görüyorum. Beni dövüyor, kavga ediyoruz. Bir gün iyi, bir gün kötü günümüz geçiyordu. 5 çocuğum var. Eşim hurdacılık yapıyordu. Beni sürekli dövüyordu. En son 5 ay önce parmaklarımı ve ellerimi bağlayarak vücuduma elektrik verdi. Kafama da sert bir cisimle vurduğu için bayılmışım. Bu sırada korktuğu için annesini ve ailesini aramış. Onlar da beni apar topar alarak Gaziantep'e getirip özel bir hastaneye yatırmışlar. Gördüğüm işkence nedeniyle de burada el ve ayaklarımdaki 11 parmağım doktorlar tarafından kesildi."

CEZAEVİNE GİRERSE BEN ÇOCUKLARIMA BAKARIM
Hastanede tedavi görürken gelen polislere kocasından gördüğü işkenceyi anlatmış Gülizar, ama adam kaçmış. Hastaneden taburcu olup, Gaziantep’te yaşayan kayınvalidesinin evine gitmek zorunda kalmış, bu sırada kocasının tehditleri devam etmiş. Adam silahla tehdit ettiği için kendisini soran yakınlarına iyi olduğunu söylemiş, iyileştikten sonra kocası ve çocukları ile birlikte Ankara’ya dönmek zorunda kalmış.   
Burada da şiddet görmeye devam ettiğini ve bir fırsatını bulup Van’a kaçmayı başardığını anlatan Gülfidan sonrasını şöyle anlatıyor:  “Ankara’ya döndükten sonra her zamanki gibi yine beni dövmeye başladı. Dövdükten sonra kızım da ‘Anne git kendini kurtar’ dedi. Çocuklarım da korkuyor polisleri arayamıyor, çünkü çocuklarıma da şiddet gösteriyordu. Eşim beni dövüp evden çıktıktan sonra kapıyı açtım, kendimi sokağa attım. Kulağım patlamıştı, kulağımdan kan akıyordu, bayılmışım. O sırada sokaktan geçen bir kadının ambulansı araması sonucu gözümü hastanede açtım. Beni Numune Hastanesi'ne yatırdılar ve 1 gece hastanede kaldım. Sabah olunca Yıldız karakoluna gittim. Daha sonra avukat geldi. Avukata bütün olanları, beni 5 ay boyunca odada bağladığını, gördüğüm şiddeti, işkenceyi anlattım. Karakoldan ayrılınca da eve gitmek yerine Van’a geldim. Van'daki ağabeyime sığındım. Kocamın ömür boyu sürünmesini istiyorum. Cezasını çeksin istiyorum. Davacıyım, şikayetçiyim. O cezaevine girerse ben çocuklarıma bakarım."

KADINLAR OLAYIN TAKİPÇİSİ
Gülfidan Sepil'in başvurduğu Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperati Aktivisti Gülmay Gümüşhan, 15 yıldır kadına yönelik şiddet alanında çalışma yaptığını, bugüne kadar böylesi bir olayla karşılaşmadığını söyledi:
“Gülfidan’ı gördüğümde resmen aklım tutuldu. Bir insan böyle bir duruma getirilir mi? Gülfidan'ın davasını Yaka Koop olarak biz takip edeceğiz. Yaka Koop'un gönüllü avukatları Helin Özgökçe ve Deniz Işık ile beraber olayın takipçisi olacağız. Bu adamın yakalanıp en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz.”
İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

Devletin korumadığı kadınları erkekler öldürüyor!

Ailesinin zoruyla evlendirilen Figen Çakar, gördüğü şiddet nedeniyle canı pahasına evden kaçarak pol...

Kadına şiddet vahşete dönüştü sorumlular korunuyor...

Kadına şiddet haberlerine her gün yenisi ekleniyor ve gittikçe vahşileşen yöntemler görüyoruz. Peki...

Vahşileşen şiddetin arkasında ne var, önüne nasıl...

Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıra...

GÜNÜN SORUSU: Kadına yönelik şiddeti kadınlar anla...

Ankara’da kadınlara sorduk: Kadına yönelik şiddet neden var, suçlular cezalandırılıyor mu, şiddet ka...

GÜNÜN BİLGİSİ: Şiddet döngüsü nedir?

Kadına yönelik şiddet tüm dünyada en yaygın insan hakkı ihlallerinden biri ve buna karşın kadınlar y...


Sıradaki haber
Dayanışma pazarı