Sınır dışı kararı verilen Esmail Fattahi: Gönderilirsek can güvenliğimiz olmayacak
Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı için sınır dışı kararı verilen mültecilerden Esmail Fattahi, geri gönderme merkezinden anlattı.

Denizli'de dün İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan bugün de sınır dışı kararı verilen İranlı dört mülteciden biri olan Esmail Fattahi, Evrensel'e ulaştı. Katıldıkları eylemin yasak olmadığını ama bu eyleme katılmakla suçlandıklarını belirten Fattahi, gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtti. Sınır dışı edilirlerse İran'da işkence ve hapse mahkum olacaklarını, can güvenliklerinin olmayacağını belirten Fattahi, sınır dışı işleminden vazgeçilmesini istedi ve bu konuda Türkiye kamuoyunu destek olmaya çağırdı.

Fattahi, gönderdiği ses kaydıyla mültecilik sürecini anlattı ve katıldıkları eylemden dolayı suçlanıp sınır dışı kararı alınmasını değerlendirdi.

Esmail Fattahi, 2015'ten bu yana Türkiye'de mülteci olarak yaşadığını, Birleşmiş Milletler tarafından ilk yıldan itibaren koruma altında olduğunu ve siyasi mülteci statüsünde olduğunu belirtti.

'EYLEM MÜLTECİYE YASAK'

Dün sabaha doğru Zeynep Sahafi, Leyli Fraji, Mohammad Pour Akbari Kermani ile birlikte gözaltına alındıklarını belirten Fattahi, gerekçe olarak 15 gün önce katıldıkları İstanbul Sözleşmesi eylemine katılmalarının öne sürüldüğünü belirtti. Kendilerine emniyette mültecilerin böyle bir eyleme katılmasının yasak olduğunun söylendiğini belirten Fattahi, "Eylem aslında yasak değil ama biz mültecilere yasak. Aslında Anayasa'da böyle ayrım yok" diye konuştu.

Eylemde ellerinde olan pankartların İran rejimiyle ilgili pankartlar olduğunu belirten Fattahi "Bence bu çok büyük bir etken olmuş. Çünkü elimizde sadece İran rejimini eliştiren pankartlar vardı" dedi.

'İŞKENCEYE MARUZ KALDIK'

Tutuklandıklarında Denizli'de işkence ve kötü muamaleye maruz kaldıklarını belirten Fattahi, Aydın Geri Gönderme Merkezine götürüldüklerini, orada da koşulların çok kötü olduğunu söyledi.

'SINIR DIŞI EDİLİRSEK İRAN'DA CAN GÜVENLİĞİMİZ OLMAYACAK'

Geri gönderme belgelerinin verildiğini ve birkaç gün sonra sınır dışı işleminin yürütmeye konacağını belirten Fattahi, sınır dışı edilerlerse kendilerini çok kötü bir gelecek beklediğini belirtti ve ekledi: "İran’da işkenceye maruz kalacağız, hapse mahkum edileceğiz ve can güvenliğimiz olmayacak." Fattahi, buna karşı tek yolun Türkiye'nin sınır dışı kararını geri alması olduğunu belirtti ve bu konuda Türkiye kamuoyundan da destek istedi.

'BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİRSE TÜRKİYE VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SORUMLUDUR'

Esmail Fattahi, son olarak, "Şimdi yaşadıklarımızdan ve ilerde başımıza bir şey gelirse Türkiye devleti ve Birleşmiş Milletler sorumludur. Tüm insanlardan, özgürlükçü insanlardan, Türkiye ve uluslararası kamuoyundan bizim arkamızda durmalarını istiyoruz."

Fotoğraf:İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mültecilerden alınmıştır.

İlgili haberler
Ablası İran rejimi tarafından katledilen Leili Far...

İran’da eşitlik mücadelesi veren ve rejim tarafından katledilen Maryam Faraji’nin kardeşi Leili Fara...

Denizli'de kadınlar: İstanbul Sözleşmesi hepimizin...

Denizli’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni sahiplendiği için gözaltına alınan ve haklarında sınır d...

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mültecilere sınır d...

Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 İranlı mültec...