Sözleşmeyi bilmeyen kadınlar sahip de çıkamıyor
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının kadınlar açısından ne anlama geldiğini tartıştı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına karşı sessiz kalmıyoruz. Sözleşmeyi tek bir kişinin imzasıyla iptal ettiğini sananlar yanılıyor, biz kadınların bu sözleşmeye ilişkin söyleyecek çok sözümüz var. Biz bitti demeden hiçbir şey bitmeyecek. Dernek olarak geçtiğimiz günlerde semtimizdeki kadınlarla İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak, daha çok kadına ulaşmak için yan yana geldik. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi haykırdık, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyerek tepkimizi ortaya koyduk. Derneğimize gelen kadınlarla İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için ne anlama geldiğini konuştuk.

Dernek üyesi kadınlarından birisi, “Sözleşmeyi duydum ama içeriğini bilmiyorum. Sadece sosyal medyadan gördüğüm kadar biliyorum. Buna rağmen kadınlara faydalı bir sözleşme olduğunu farkındayım. Kaldırılmasını kınıyorum'' dedi. Başka bir kadın ise, “Bazıları çaresizlikten susuyor, çocukları için ses çıkartmıyor, bazıları ise bilmiyor. Ben bile detaylarını, yasanın kadınlara ne kazandırdığını bilmiyorum" dedi. Derneğimize gelen kadınlarla konuştuğumuzda gördüğümüz; kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin önemini yeterince bilmediği ve bunun da sözleşmeye sahip çıkmasını engellediği oldu. Bizlere bu durumda düşen görev ise kadınlarla evde, işte, sokakta, apartmanlarda, işyerlerinde buluşarak İstanbul Sözleşmesi’nin fiili kazanımlarını ve ne olduğunu tartışmamız gerektiği oldu.

Kadınlarla sohbetimiz sonrası derneğimizin önünde birlikte sesimizi bir kez daha yükselttik. El birliğiyle hazırladığımız pankartımızla birlikte “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyerek mücadelemizi sürdürme sözü verdik.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

Anayasa'dan Medeni Kanuna haklar tehdit altında

Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ne anlama geliyor? Kadınların hangi...

Almanya’daki hak örgütlerinden İstanbul Sözleşmesi...

Almanya’da CEDAW Alliance, DaMigra, Göçmen Kadınlar Birliği ve DİDF yaptıkları açıklama ve eylemlerl...